Print

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών και στον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου

Φωτό αρχείου
Στις 27-4-2015 η Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ, εκπροσωπούμενη από τη Γραμματέα της Μαρίνα  Κυριάκου και την Ξένια Παμπουρτζή και η Λαϊκή Συσπείρωση, εκπροσωπούμενη από τον επικεφαλής της Μάρκο Σκούφαλο και Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών και ακολούθως στον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους πρόσφυγες, να ενημερωθούν και να συζητήσουν με την αστυνομική και λιμενική αρχή για την τρέχουσα  κατάσταση.
Στο Κέντρο Φιλοξενίας ενημερώθηκαν για το καθεστώς φιλοξενίας, φύλαξης  αλλά  και για τα απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής των στοιχείων και της περαιτέρω  προώθησης των προσφύγων-μεταναστών. Διαπιστώθηκε ότι η μικρή αστυνομική δύναμη φύλαξης και οι αρμόδιοι υπάλληλοι για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προώθησης εργάζονται με αυταπάρνηση και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή των φιλοξενουμένων,  υπό αντίξοες εργασιακές συνθήκες που έχουν να  κάνουν με υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του Κέντρου.

Η κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι άθλια, αφού οι άνθρωποι «λιάζονται» μεν μιας και υπάρχουν κρεβάτια μόνο για τους 80 από τους 214 -χθες έφθασαν άλλοι 40 περίπου -, αλλά δεν εξαφανίζονται όπως θα επιθυμούσαν κυβέρνηση και ΕΕ.
Τα οικήματα είναι υποσυντήρητα, οι συνθήκες υγιεινής ανεπαρκείς λόγω του υπερπληθυσμού και του μη εκσυγχρονισμού των υποδομών, η διαβίωση για μικρά παιδιά προβληματική, ο καθαρισμός επαφίεται στους «κρατούμενους», ενώ η μεταφορά των απορριμμάτων στους κάδους γίνεται από τους αστυνομικούς που είναι την ίδια στιγμή φύλακες , νοσοκόμοι, ψυχολόγοι και ό,τι άλλο απαιτηθεί.
 
Τα σκουπίδια που συσσωρεύονται υποδηλώνουν τις ευθύνες τις δημοτικής αρχής, που έδρασε μεν μετά την επίσκεψή μας, αλλά πρέπει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση και να προσφέρει τουλάχιστον τα στοιχειώδη από τη στιγμή που η επίσημη πολιτεία αρκείται να εξαφανίζει τους πρόσφυγες στις αποθήκες της.
 
Η επίσκεψή στο Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου ανέδειξε ακόμη μια πλευρά του δράματος των προσφύγων, αυτή της Οδύσσειάς τους μέσα στη θάλασσα, μέχρι να περισυλλεγούν με ασφάλεια από τα  πλωτά του Λ. Σώματος και να μεταφερθούν στο χώρο ολιγόωρης  κράτησης, δίπλα στο Λιμεναρχείο. Να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία  αφορά σε ωράρια που καταστρατηγούνται, στις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων στο λιμενικό σώμα που αναλαμβάνουν πολλαπλές ιδιότητες. Κύριο πρόβλημα εκτός των άλλων οι χημικές τουαλέτες που δεν καθαρίζονται, αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να δει στοιχειώδη προβλήματα πετώντας το μπαλάκι στους  δήμους. Από πλευράς μας ενημερώσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που δεσμεύτηκε να επιληφθεί, αλλά το ζήτημα χρήζει συνολικής αντιμετώπισης.
 
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου μετά απ’ όλα αυτά επιδιώκει:
ü Σε τοπικό επίπεδο:
α. Να πιεστεί η κυβέρνηση, μέσω της δημοτικής αρχής, να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση, προς την οποία και η ίδια είναι  συνυπεύθυνη αφού μετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που πλήττουν άμεσα τα συμφέροντα του λαού μας.
β. Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με έκτακτες επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, πρέπει να οργανωθούν ανθρώπινοι χώροι διαβίωσης με δυνατότητες ανάλογες του αριθμού των φιλοξενουμένων, όσο πιο σύντομα γίνεται.
γ. Η υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων να είναι καθημερινή καθώς και η καθαριότητα των χώρων κράτησης.
δ. Να διεκδικήσει για το σκοπό αυτό πρόσληψη προσωπικού για  παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. 
ε. Προτρέπει το χιώτικο λαό, που έχει ζήσει πολέμους, προσφυγιά και διώξεις να σταθεί αλληλέγγυος μ’ αυτούς τους ανθρώπους και να μην αφήσει το ρατσιστικό δηλητήριο να τον αγγίξει.
ü Σε πανελλαδικό επίπεδο αγωνίζεται και απαιτεί:
α. Να τερματιστεί αμέσως η απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων.
β. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.
γ. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
δ. Να χορηγηθεί άσυλο.
ε. Να  νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
στ. Να δοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
ζ. Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε "αποθήκη ψυχών", εγκλωβίζοντας ανθρώπους.
 

Χίος, 28-4-2015

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου