Print

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ρουκετοπόλεμο δικαιώνονται


Βροντάδος, 6-4-2015

Διαβάζοντας τις ειδήσεις και τις ανακοινώσεις που φιλοξενεί ο Τοπικός Τύπος, παραμονές του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο, γίνεται ξεκάθαρο, όσον αφορά το έθιμο, ότι βρισκόμαστε εδώ και χρόνια «στο ίδιο έργο θεατές»: Η αστυνομία να εντοπίζει και να κατάσχει αυτοσχέδιες ρουκέτες έτοιμες προς ρίψη και καλούπια αυτοσχέδιων ρουκετών, στο πλαίσιο των ερευνών της για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών και οι ρουκετατζήδες των συνεργείων του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής να ανακοινώνουν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ρουκετών που θα ρίξουν το βράδυ του Μ. Σαββάτου, τονίζοντας ότι θα συμμετάσχουν ενεργά στον καθαρισμό των περιοχών των δύο ενοριών και των κατοικιών που πλήττονται, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργούν στους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Στις 14-01-2015, μετά την πρόσκλησή της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου (Φραγκούλης Κυλαδίτης και Κλαίρη Κωστάλα) παραβρέθηκαν στη δημόσια συνεδρίαση, που, μεταξύ άλλων, είχε ως θέμα τη συζήτηση για τη διοργάνωση του ρουκετοπόλεμου για το 2015. Το υπόμνημα που κατατέθηκε και απαυγάζει τις  θέσεις της ΛΑ.Σ. είχε ως εξής:

«….Γνώμη μας είναι ότι το έθιμο μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό μέσα στο χρόνο, αν  δεν αποκλίνει της  πολιτισμικής του  πορείας  και δεν καταλήγει απλά σε έναν τουριστικό κράχτη για το νησί, που ίσως τελικά και να το εκθέτει. Η ποσότητα των ρουκετών (υπερβαίνουν τις 100.000), η ποιότητα  των υλικών κατασκευής (πολύ  πιο δραστικά  από τα μέχρι πρότινος υφιστάμενα), η  εμπλοκή ατόμων άσχετων με την κατασκευή  και ρίψη ρουκετών- πολλές φορές  και ανηλίκων-, μόνο κινδύνους ελλοχεύει. Επειδή στο παρελθόν έχουμε  θρηνήσει θύματα, θα θέλαμε να προτείνουμε τα  παρακάτω κατά σειρά σπουδαιότητας  ως  προς τη διατήρηση του εθίμου, της ασφάλειας των εμπλεκομένων κατασκευαστών (ρουκετατζήδων), των θεατών και την εξασφάλιση των περιουσιών όσων βρίσκονται στη «γραμμή πυρός» η οποία δεν είναι τόσο στενή,  ώστε να περιορίζεται στα 200 μόνο μέτρα από κάθε εκκλησία «στόχο»:
·     Νομιμοποίηση του εθίμου. Αν δεν υλοποιηθεί η παράμετρος της νομιμοποίησης κατασκευής και  ρίψης ρουκετών, αλλά «εθιμικώ δικαίω» διαιωνίζεται, τότε δεν πρόκειται να αποτραπούν τα τραγικά περιστατικά που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Είναι αστείο να γίνονται συλλήψεις και δικογραφίες εις βάρος κατασκευαστών, κατασχέσεις υλικών κατασκευής σε «εγκαταλειμμένα» σπίτια και μετά  από αυτό να τελείται με τα «παράνομα» υλικά ένα έθιμο που να λαβαίνει παγκόσμιες δημοσιογραφικές διαστάσεις. Η νομιμοποίηση θα αποτρέψει και την παράνομη κατασκευή σε μέρη επισφαλή  και ακατάλληλα καθώς και την εμπλοκή ακατάλληλων ατόμων.
·    Η επιτροπή που θα συσταθεί για τη διενέργεια του ρουκετοπόλεμου να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι τυπικές. Να έχει τον πρώτο λόγο στην πρόληψη, στον έλεγχο των συνεργείων, των χρησιμοποιούμενων υλικών καθώς και της ποσότητας κατασκευής του κάθε συνεργείου. Να γνωρίζει ονομαστικά τα μέλη του συνεργείου και τον υπεύθυνο, ο οποίος θα λογοδοτεί στην επιτροπή  καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής, στησίματος των ρουκετοσυρτών, αλλά  και της ρίψης των ρουκετών.
·    Ο αριθμός των ρουκετών να μην υπερβαίνει συνολικά τις 40.000 (20.000 ανά ενορία και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των ενοριακών συνεργείων για το ποσό που προτίθεται να κατασκευάσει το καθένα).
·    Να διευρυνθεί η «γραμμή  πυρός-κινδύνου» σε  απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων πέριξ της εκκλησίας-στόχου και να προσδιοριστεί τουλάχιστον στα 500 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας στα σπίτια που βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν την ακτίνα δράσης.
·    Η φροντίδα διαφύλαξης των σπιτιών των συνδημοτών μας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με ντύσιμο των επισφαλών σημείων με σύρμα να γίνεται χωρίς έξοδα  των συνδημοτών οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για  να προφυλάξουν τα σημεία τα οποία  ο Δήμος αδυνατεί να  προφυλάξει, λόγω  κόστους,  όπως ισχυρίζεται.
·    Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της εισόδου στην απαγορευμένη περιοχή αυτοκινήτων επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμώντας να παρακολουθήσουν το θέαμα, εννοούν να μεταβούν μέχρι το σημείο παρακολούθησης με το αυτοκίνητό τους. Η πείρα έχει δείξει ότι αν χρειαστεί να  προσπελαστεί η απαγορευμένη περιοχή από όχημα αστυνομίας, πυροσβεστικής ή νοσοκομειακό, αυτό καθίσταται αδύνατο. Πρότασή  μας είναι οι συγκεκριμένοι δρόμοι να φυλαχτούν από τροχονόμους και όχι από άτομα εντεταλμένα από το Δήμο, αλλά άπειρα.
·    Ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για το ρουκετοπόλεμο από τη Δημοτική Αρχή, αυτός να χρησιμοποιηθεί και να  μην περικοπούν ποσά από κονδύλια που μπορούν να αφορούν άλλες εργασίες ή έργα και άλλες απαραίτητες λειτουργίες για το Βροντάδο, για το ρουκετοπόλεμο. Επίσης θέτουμε το θέμα κονδυλίων προστασίας και των συνεργείων που κάθε φορά το κάνουν με δικά τους μέσα.
·    Να αναλάβουν μέρος των εξόδων της  κάλυψης  και της ασφάλειας που προβλέπεται από το έθιμο οι ωφελούμενες επιχειρήσεις επισιτισμού (ξενοδοχεία – εστιατόρια κ.λπ.) όσων τουριστών επισκεφθούν το νησί για το έθιμο.»

Το παραπάνω υπόμνημα, που κατατέθηκε εγγράφως στη συνεδρίαση, καταδεικνύει διαχρονικά το δημιουργούμενο πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις (κοινωνικές – οικονομικές - πολιτικές) και συγχρόνως δίνει διεξόδους και λύσεις στη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της ασφάλειας των εμπλεκομένων και των περιουσιών τους. Οι θέσεις και οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (για προστασία της ζωής, για νομιμοποίηση του εθίμου, για μείωση του αριθμού των ρουκετών, για αυτοοργάνωση και περιφρούρηση των συνεργείων ρίψης, για καλύτερη κάλυψη των κατοικιών, για αποκατάσταση των ζημιών, δικαιώνονται «στο παρά πέντε» της πραγματοποίησης του εθίμου είτε μέσα από τις ανακοινώσεις της αστυνομίας είτε μέσα από τις ίδιες τις ανακοινώσεις των συνεργείων των ρουκετατζήδων.
Καλό θα  ήταν να μη μηδενίζει με τη στάση του το Τοπικό Συμβούλιο κάθε καινοτόμο πρότασή μας, κάθε διαφορετική λύση από εκείνη που χρόνια έμαθε να θεωρεί ως μοναδική, «πεπατημένη» ή «ασφαλή». Ο δισταγμός και η άκριτη απόρριψη των συμμετεχόντων με κάθε τρόπο στα κοινά δεν προάγει το λαϊκό συμφέρον. Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο να λαμβάνονται υπ’ όψη όλες οι απόψεις και να μην διαγράφεται καμία, εφόσον δεν έχει αναλυθεί και επεξεργαστεί ως όφειλε. Το δικαίωμα του σεβασμού της γνώμης μέσα στο Δημοτικό ή το Τοπικό Συμβούλιο δεν αποτελεί συνάρτηση του αριθμού των ψήφων της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης. Στα εμπόδια που στήνονται μπροστά σε κάθε δημιουργική πρόταση, διεκδίκηση, απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, εμείς στεκόμαστε με πείσμα, γνώση και ρεαλισμό δικαιώνοντας το όνειρο των συνδημοτών μας για περήφανη και καλύτερη ζωή.-

Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης
Γραφείου Τύπου
Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου