Print

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Εισήγηση της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για το Ιωνικό Κολυμβητήριο στο δημοτικό συμβούλιο



Σοβαρά προβλήματα  αντιμετωπίζει  εδώ και χρόνια  το Ιωνικό Κολυμβητήριο. Είναι γνωστά, είχαν συζητηθεί  επανειλημμένα  και με την προηγούμενη  Δημοτική Αρχή  και εξακολουθούν να διαιωνίζονται μέχρι και σήμερα , κατά το μάλλον ή ήττον, παρά τις όποιες προσπάθειες που γίνονται κατά  καιρούς , γιατί αντιμετωπίζονται αποσπασματικά.
Η ιστορία του Ιωνικού Κολυμβητηρίου είναι γνωστή στους περισσότερους
Είναι μοναδικό  κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων  στο Αιγαίο  και μπορεί να εξυπηρετεί  διεθνείς αγώνες. Κατασκευάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και δόθηκε  το 1986  για χρήση στα σωματεία που δραστηριοποιούνταν τότε στο νησί. Όντως αποτέλεσε ένα κόσμημα γι αυτούς που το έζησαν  τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Αρχικά η πολιτεία, και συγκεκριμένα η ΓΓΑ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, χρηματοδοτούσε τη  λειτουργία του. Αργότερα παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγ. Μηνά. Χρηματοδοτούταν όμως από τη ΓΓΑ  και παρόλο που υπήρχε χρηματοδότηση ποτέ δεν αναλώθηκε για τους σκοπούς που  έπρεπε, δηλαδή για τη  συντήρηση και τη λειτουργία του. Οι χρηματοδοτήσεις χρησιμοποιούνταν από τον Δήμο για τις ανάγκες του και κατά το δοκούν  για κάθε ΔΑ που πέρασε.

Τα αποτελέσματα  της μη επαρκούς χρηματοδότησης άρχισαν  να εμφανίζονται σταδιακά και σήμερα φτάσαμε στις καταστάσεις που σήμερα βλέπουμε και βιώνουν οι χρήστες και οι εμπλεκόμενοι  με αυτό.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Αθλούνται περί τα 300 παιδιά (κολύμβηση και πόλο) Επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και εφαρμόζονται προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενηλίκων και ειδικό πρόγραμμα ενόπλων δυνάμεων.
ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  Έχει   προσωρινή άδεια, μέχρι 30/06 2015.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ : Υποστελέχωση   με μεγάλες ελλείψεις (μέρος του  τεχνικού   προσωπικού  έχει όλα τα αντικείμενα του ΝΠΔΔ)  .
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Επιχορηγείται  για τη λειτουργία του  από το Δήμο Χίου , ως μονάδα του ΝΠΔΔ στο  οποίο  έχει ενταχθεί μετά την εφαρμογή του 3852/2010.
Έχει ενταχθεί στον κανονισμό του η επιβολή αντιτίμου, από σωματεία και αθλούμενους. Πιθανές  εισροές χρημάτων από διαφημίσεις και ενοικίασης χώρων ( κυλικείου κ.λπ.)
Σημερινή κατάσταση:
Υποδομές με σαφείς ενδείξεις  προβλημάτων
Αρχίζοντας από την οροφή του κολυμβητηρίου, τις κερκίδες, τις πισίνες το μηχανοστάσιο η έλλειψη συντήρησης  έχει αφήσει τα σημάδια παντού.
Επεκτείνεται στους εξωτερικούς χώρους, στο καταδυτήριο στους ξενώνες.
Οι εξωτερικές μονάδες από κλιματιστικά ουσιαστικά έχουν παραδοθεί στη σκουριά. Επίσης, πολλοί τοίχοι έχουν εκτεταμένες φθορές, πέρα από την υγρασία και τη διάβρωση, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετά σημεία. Τα w.c. για αθλητές και κοινό βρίσκονται επίσης σε κακή κατάσταση.
Οι ξενώνες, μόνο κατ΄ ευφημισμό μπορούν να ονομάζονται έτσι σήμερα, όταν πρόκειται να  δοθούν για φιλοξενία  καθαρίζονται είτε μετά από φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού για μια  ελάχιστη  καθαριότητα  στους χώρους ενδιαίτησης και στα χρηστικά αντικείμενα (σεντόνια πετσέτες κ.λπ.) ή από τα σωματεία  που  αιτούνται την φιλοξενία των επισκεπτών.
Το Ιωνικό Κολυμβητήριο  θα πρέπει να ανακτήσει  το ρόλο για τον οποίο  έγινε.
Η διαχείριση του  γίνεται σήμερα από το ΝΠΔΔ Δ. Χίου, το οποίο  επέβαλε  αντίτιμο  στους αθλούμενους πολίτες και σωματεία  που κάνουν χρήση.
Βέβαια η υποχρηματοδότηση, η εδώ και χρόνια  παγιωμένη ελλιπής  οργάνωση και η μη διεκδίκηση  από μέρους των δημοτικών αρχών που  πέρασαν έφεραν  την  κατάσταση που βλέπουμε σήμερα.
Οι καλές προθέσεις και οι αποσπασματικές   προσπάθειες δεν αρκούν.
Κατά τις συνεδριάσεις  του  Δ.Σ. και στην προηγούμενη δημοτική αρχή και στην παρούσα,  φαίνεται ότι  δαπανάται  ένα ικανό ποσό για λύσεις – μπαλώματα. Κάποιες σωλήνες, δυο βάνες, γεννήτριες, διάφορα υλικά  εδώ κι εκεί  δεν μπορούν να ανακάμψουν την πορεία  της διάλυσης. Δεν υποτιμάμε τα παραπάνω μιας και μετά την ενημέρωση που μας έγινε διαπιστώσαμε ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, όμως οι λύσεις πρέπει να είναι ριζικές και φυσικά δεν πρέπει να  αφορούν  στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.
Το γεγονός ότι επιτέλους  χρησιμοποιήθηκε ο ατμός της ΔΕΗ  είναι ένα βήμα, έστω και αν δεν είναι αρκετός πάντα, όπως μας ενημέρωσαν οι  διαχειριστές.
Σαν ΛΑΣ :
Προτείνουμε
Για την ορθή λειτουργία του κολυμβητήριου απαιτείται να υπάρχουν άνθρωποι για την συντήρηση  του χώρου, τη συντήρηση του χλωρίου, τους χώρους υγιεινής, των μηχανολογικών-ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ναυαγοσώστης, νοσηλευτικό προσωπικό.
Απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά  και σωστή αναδιοργάνωση του υπάρχοντος  προσωπικού
     Επέκταση του ωραρίου  ώστε να εξυπηρετούνται  περισσότεροι αθλούμενοι που σήμερα τα ωράρια λειτουργίας του είναι απαγορευτικά
▪ Ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία  σταθερής επιχορήγησης  τόσο του ΙΚ και γενικότερα του ΝΠ.
▪ Να αναλάβει πρωτοβουλία εξεύρεσης πιστώσεων, με  δυναμικές διεκδικήσεις, με ένταξη στο ΕΣΠΑ κ.λπ.
     Είμαστε αντίθετοι με κάθε επιβολή αντιτίμου, αφού ο λόγος που έγινε και το ΙΚ και κάθε  άλλη δομή είναι κοινωνικός και  σκοπός των δομών αυτών είναι  η προσφορά στους δημότες που δεν μπορούν να  αντέξουν  και άλλη ανταποδοτικότητα.
▪ Ο Δήμος δια της τεχνικής  υπηρεσίας του –αφού το Νομικό Πρόσωπο δεν διαθέτει τεχνικούς- να εκπονήσει μια συνολική μελέτη με υποέργα που σταδιακά θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις.
  Η εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με τη συνένωση όλων των κοινωνικών δομών δεν απέδωσε.
 
Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού  των δομών προς όφελος  του κοινωνικού συνόλου, γιατί  μέχρι σήμερα όλο το συνονθύλευμα δεν έχει αποδείξει ότι έχει αποτελέσματα.
Με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις μπορεί να γίνει πόλος έλξης  και για εκτός νομού  χρήστες ( ομάδες κ.λπ.), εξασφαλίζοντας  όχι μόνο τις προπονήσεις  τους αλλά και τη διαμονή τους.
Χίος, 14-5-2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Ι.Κ.
1.   Κλειστό κολυμβητήριο με πισίνα 100χ50
2.   Κλειστή μικρή πισίνα
3.   Κλειστό γυμναστήριο με αίθουσα γυμναστικής
4.   Αίθουσα διδασκαλίας
5.   Αίθουσα συνεδριάσεων
6.    9 αποδυτήρια μεγάλα
7.   4 αποδυτήρια ατομικά
8.   2 αποδυτήρια ΑΜΕΑ
9.   Αίθουσα προσωπικού
10. Ηλεκτρονικό εξοπλισμό
11. 6 γραφεία
12. 1 αποθήκη
13. 1 κυλικείο
14. 1 ιατρείο
15. 2 μηχανοστάσια (κολυμβητηρίου-καταδυτηρίου)
16. 1 μηχανοστάσιο πυροπροστασίας
17. Ανοιχτό καταδυτήριο με πισίνα 50χ25
18. 2 αποδυτήρια καταδυτηρίου
19. 1 κυλικείο καταδυτηρίου
20. 3 αποθήκες καταδυτηρίου
21. 1 αίθουσα συνεργείο
22. Ξενώνα 20 δωματίων
23. 1 λεβητοστάσιο ξενώνα
24. 2 γήπεδα μπάσκετ
25. Χώρο παρκινγκ οχημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου