Print

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου σχετικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου


Μερική άποψη του Βροντάδου
Φωτό: Φ. Κυλαδίτης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά  με τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής  Κοινότητας  Βροντάδου, ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής
Η Λαϊκή Συσπείρωση παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας  Βροντάδου στις 15/10/2015, στο οποίο έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων στον ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο απολογισμός αυτός έκλεισε με την παραδοχή του Προέδρου και των μελών για τη μηδαμινή παραγωγή του όποιου έργου στον Βροντάδο, επικαλούμενοι την απειρία, την άγνοια διοίκησης, παράλληλα με την οικονομική δυσπραγία λόγω κρίσης, την έλλειψη αρμοδιοτήτων που προβλέπεται στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στις Δημοτικές Κοινότητες, αλλά και την άρνηση της Δημοτικής Αρχής  για τοποθέτηση αντιδημάρχου στο Βροντάδο, προς επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στα προβλήματα της τοπικής Διοίκησης, που πορεύεται πλέον με το καλλικρατικό πνεύμα συγκεντρωτισμού, ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών, υποχρηματοδοτήσεων κ.λπ., τα οποία είναι δεδομένα  και έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση και στη ζωή του λαού από τη μικρότερη τοπική ή δημοτική κοινότητα μέχρι το δήμο.
Εγκατάλειψη υποδομών, ανεπάρκεια παροχής υπηρεσιών, την ώρα που αυξάνουν  ανταποδοτικά τέλη και χαράτσια  στους Βρονταδούσους,  τη ίδια ώρα υπολείπονται οι υπηρεσίες, αποδεικνύοντας τη φοροεισπρακτική πολιτική της δημοτικής αρχής. Σ’ αυτό πνεύμα και σ’ αυτό το δρόμο πορεύεται και η Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου, δεμένη στο άρμα του Δήμου Χίου.
Από τους εκπροσώπους της ΛΑΣ  επισημάνθηκαν  τα παρακάτω:
 
* Ύδρευση με προβλήματα στην ποιότητα του νερού ιδιαίτερα στα ψηλά σημεία του Βροντάδου.
 * Αποχέτευση με προβλήματα οσμών και υπερχειλίσεων ιδιαίτερα  κατά τη θερινή  περίοδο.
* Καθαριότητα με ανεπαρκή συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων (2-3 φορές την εβδομάδα). Κάδοι άπλυτοι και φθαρμένοι.
* Εσχάρες και φρεάτια απορροής όμβριων μπαζωμένα ή ακαθάριστα.
* Ρυάκια, ρέματα, χείμαρροι ακαθάριστα.
* Χώροι φυσικού κάλους και ιστορίας και πολιτισμού εγκαταλειμμένοι (Κλειδού, Ράκτης, Δασκαλόπετρα, Πετροκάραβο, Τρεις Μύλοι)
* Οδικό δίκτυο ασυντήρητο (λακκούβες, ραφές, καθρέφτες, προστατευτικά  κιγκλιδώματα, σήμανση, λανθασμένη αριθμοθέτηση οδών ).
* Μονοδρομήσεις που η λειτουργία τους παραμένει σε εκκρεμότητα μετά από διαμαρτυρία των κατοίκων τους, ενώ έχει αποφασιστεί η επανεξέταση από επιτροπή του Δήμου.
* Χώροι πολιτισμικής αναφοράς, όπως το Πετροκάραβο – Γούβι,  υπό καθεστώς «κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης σε χώρο του αιγιαλού», που παρόλα αυτά το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου θεωρεί ζώνη λιμένος και υποχρεώνει τους ελλιμενιζόμενους να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη ελλιμενισμού, ενώ το αλιευτικό μουσειακό σκάφος ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, που βρίσκεται εγκατεστημένο στο χώρο, παραμένει ασυντήρητο επί πολλά χρόνια.
* Παιδικές Χαρές με πλημμελή  συντήρηση, που  παρά τις υποσχέσεις περί «συνολικής αντιμετώπισης του θέματος», οι αρμόδιοι δεν έχουν προβεί σε καμιά  άλλη ενέργεια.
* Αυθαιρεσίες ιδιωτών (κλείσιμο και καταπάτηση διόδων σε αγροτικές περιοχές),  που  παρόλο που καταγγέλθηκαν από στελέχη μας, δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή τους.
* Έθιμο ρουκετοπόλεμου.
* Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο χώρο του Δημοτικού Νεκροταφείου στο Μερσινίδι.
* Παραλίες, καθαρισμός με σωστό προγραμματισμό.
* Στελέχωση της Δημ. Κοινότητας  με τεχνικό προσωπικό, για επίλυση καθημερινών προβλημάτων. 
* Ενημέρωση και προετοιμασία των Βρονταδούσων για το χωροταξικο-σχέδιο πόλης που επίκειται.
* Δημιουργία λαϊκών συνελεύσεων για να ενημερωθεί ο κόσμος του Βροντάδου και να γίνει συμμέτοχος στη διεκδίκηση των αυτονόητων.
Ως  Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, θεωρούμε ότι όλα τα  παραπάνω έπρεπε να έχουν λυθεί στη Δημοτική  Κοινότητα Βροντάδου, μετά από ένα χρόνο επισημάνσεων είτε στα τοπικά συμβούλια είτε σε συσκέψεις με εκπροσώπους των φορέων εκπροσώπων του Δήμου ή τουλάχιστον να έχουν δρομολογηθεί άμεσα λύσεις τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε, προτείνοντας λύσεις και όχι με στείρα αντιπαράθεση, αυτό που θεωρούμε ενδεδειγμένο, προκειμένου να ακούγεται η φωνή του δημότη, τα «πρέπει » και τα «θέλω» του και να αποκτήσει ποιότητα η ζωή του.-
Χίος, 16-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου