Print

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Κανένα παιδί έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς


Φωτό αρχείου
Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά στα προβλήματα που κάθε χρόνο αντιμετωπίζει το ΝΠ κατά τη λειτουργία  των βρεφονηπιακών σταθμών. Γονείς που θέλουν  να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί εργάζονται και τα παιδιά πρέπει να φιλοξενηθούν  στους σταθμούς,  να μάθουν, να κοινωνικοποιηθούν, γιατί αυτές είναι οι σύγχρονες απαιτήσεις που πρέπει να καλύπτει η εκπαίδευση.
 
Κι έτσι κάθε χρόνο ίδια ιστορία για να μην πούμε  χειρότερη αφού οι κυβερνήσεις υπηρετούν τράπεζες, δανειστές, αγορές κλπ εκτός από τις ανθρώπινες ανάγκες. Από την άλλη, η δημοτική αρχή παλινωδεί και προσαρμόζεται κάθε φορά στα ψίχουλα και όχι στις ανάγκες.
Το παζλ  όμως έχει πολλά κομμάτια.


Γονείς που μετά  από το κυκεώνα που αντιμετώπισαν της  συμπλήρωσης  των εντύπων  εξασφάλισαν μια θέση των παιδιών  μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς αντίτιμο τροφείων  και με ικανή επιχορήγηση.

Γονείς , κυρίως  δημόσιοι υπάλληλοι,  που στοχοποιούνται  ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που κατηγορήθηκαν για όλα τα δεινά  και τώρα, βλέπουν  τα παιδιά τους να μη γίνονται  δεκτά γιατί δεν υπάρχουν τμήματα, δεν υπάρχει προσωπικό  και εφόσον  καταφέρουν  να  ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια,  επιβαρύνονται των αντιτίμων των τροφείων  για να γίνουν δεκτά  τα παιδιά στους σταθμούς,  θεωρούμενοι ως οικονομικά  προνομιούχοι.

Τμήματα ελλιπή, που δεν μπορούν να δεχτούν  όλα τα παιδιά, ειδικά αν χρήζουν περισσότερης φροντίδας και προσοχής γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Δασκάλες σε απόγνωση πώς θα βγάλουν πέρα  και αυτή τη χρονιά, χωρίς βοήθεια, χωρίς τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που εξαρτάται από τις μειούμενες συνεχώς χρηματοδοτήσεις.

Πώς να λειτουργήσουν οι Π.Σ.  χωρίς δασκάλες  που να μπορούν να προσέχουν τα παιδιά όταν φορτώνονται 18   παιδιά σε κάθε τμήμα , χωρίς βοηθητικό προσωπικό  για ετοιμασία φαγητού και καθαριότητας .

Η υποστελέχωση  αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στους σταθμούς αλλά η αναγκαιότητα  δημιουργίας νέων τμημάτων απαιτεί   επιπλέον προσλήψεις προσωπικού, μόνιμου και σταθερού, γιατί οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς.
 
Πώς να σταθεί μια λειτουργία όταν περιστασιακά για να μπαλώνεται μια κατάσταση προσλαμβάνονται διμηνίτες, οκταμηνίτες ή έστω και ετήσιες συμβάσεις.

Και μάλιστα οι Π.Σ. κυρίως έχουν να κάνουν με μικρά παιδιά που κάθε αλλαγή στο περιβάλλον τους δημιουργεί από μόνη της πρόβλημα. 

Προβλήματα υπάρχουν και στις υποδομές, κτίρια  που έπρεπε να είχαν συντηρηθεί και επισκευαστεί και ειδικά το κτίριο στη Φλοίσκου που στεγάζεται σε παλιό νεοκλασικό  οικοδόμημα και χρήζει άμεσης συντήρησης και επισκευής.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση  είναι αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των  γονιών για  να φιλοξενηθούν  τα παιδιά  στους σταθμούς.

Σαφώς θα πρέπει να  στελεχωθούν με προσωπικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με μόνιμες κρατικές δομές και πρέπει άμεσα να κινήσουν οι διαδικασίες  πρόσληψης όλων των απαιτούμενων   ειδικοτήτων, χωρίς καθυστέρηση.
 
Καλούμε  τους γονείς  να κινητοποιηθούν  και να διεκδικήσουν  τα αυτονόητα.
 
Απαιτούμε  από τη Δημοτική Αρχή  να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να  προσπαθήσει να δώσει λύσεις και κυρίως να διεκδικήσει, δημιουργώντας αφενός μαζί με τους γονείς και αφετέρου με τους λοιπούς Δήμους  που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μέσα πίεσης προς τη συγκυβέρνηση της προσκυνημένης Αριστεράς ή όποιο όνομα και αν έχει, ώστε να επιλυθούν βασικά προβλήματα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις.

Χίος, 1-10-2015
(Παρέμβαση πληροφορίες: Κλαίρη Κωστάλα 6974029448

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου