Print

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου στη Λαϊκή Συνέλευση της Λαγκάδας με θέμα: «Λειτουργικότητα της παραλίας και του λιμανιού της Λαγκάδας»


Πηγή φωτό: www.politischios.gr
Χίος, 20-5-2016
Στις 18-5-2016 η παράταξή μας παραβρέθηκε στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα της Λαγκάδας με θέμα: «Λειτουργικότητα της παραλίας και του λιμανιού της Λαγκάδας».  Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Μάρκος Σκούφαλος, αφού πήρε το λόγο, είπε τα εξής:
«Ακούστηκε μια κουβέντα προηγουμένως, σχετικά με το ποιος κάνει το έργο, γιατί το κάνει και λοιπά. Δεν είμαστε χθεσινοί όλοι μας. Έχω την τιμή να συμμετέχω σε Λαϊκές Συνελεύσεις της Λαγκάδας και αυτός εδώ ο κόσμος, όλοι εσείς δηλαδή, εδώ και αρκετά χρόνια έχετε ονειρευτεί αυτό που έγινε τελικά, και για μας το ένα κρατούμενο είναι ότι το έργο το οραματίστηκαν οι Λαγκαδούσοι. Το δεύτερο είναι το πληρώσανε και οι Λαγκαδούσοι· από τα δικά μας λεφτά έγινε αυτό το έργο και όχι από τα λεφτά κανενός αλλουνού.
Το ζήτημα είναι το έργο αυτό να πιάσει τόπο. Η δικιά σας πίεση και ο αγώνας και η διεκδίκηση να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, πιάσανε τόπο γιατί ήτανε μαζικές. Πετύχανε ένα στόχο: Να στηριχθεί το χωριό (στατικά εννοεί). Θυμάμαι σε άλλες συνελεύσεις που έβαζαν τέτοια ζητήματα ότι οι λιμενικές υποδομές ταυτόχρονα θα είναι και ένα φράγμα σε σχέση με τα σπίτια για να μην κατρακυλήσουν· βάζανε το ζήτημα να αναπνέει το χωριό και μέσα στην αναπνοή του χωριού είναι να αναπνέουν και οι πεζοί, να αναπνέουν και οι μαγαζάτορες. Μην γίνει όμως το λιμάνι «πέτρα» διχασμού όπως η πέτρα που έφαγαν στο κεφάλι οι γίγαντες από τον Ιάσωνα.
Το πλεονέκτημα της Λαγκάδας είναι τα μαγαζιά της, αυτό δηλαδή που δεν έχει ο Βροντάδος. Ούτε πάλι ότι η Λαγκάδα ήταν μια πλησμονή, ένα πνίξιμο, για να πεις ότι ήταν τόσο πολλά τα τραπεζοκαθίσματα που ο Λαγκαδούσης δεν μπορούσε να περπατήσει. Δεν νομίζω να δημιουργηθούν τέτοια θέματα, ούτε το χωριό είναι τόσο χαζό για να προκαλέσει τέτοια θέματα που θα αποβούν εις βάρος του.
Από την άποψη αυτή θεωρούμε ότι η εισήγηση που γίνεται από το Τοπικό Συμβούλιο είναι σε μια σωστή κατεύθυνση, αλλά από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει κι ένας σεβασμός. Αν για παράδειγμα έρχεται ο επισκέπτης και σταθμεύει σε κάποιο σημείο παράνομα και θέλει κι ένα πενηντάρικο για πρόστιμο, δεν θα ξαναέρθει στο χωριό. Το χωριό όμως έχει μακρά παράδοση στο να συνεννοείται και θεωρώ ότι μπορεί η Κοινότητα να συνεννοηθεί και με τους καταστηματάρχες και με τους κατοίκους ώστε να τηρούνται αυτά που πρέπει. Το χωριό είναι μάζα ενωμένη και ασκεί πολιτική, που ωφελεί το σύνολο και όχι το ατομικό συμφέρον. Ορθώς μπήκανε τα ζητήματα και των σκουπιδιών και του πάρκινγκ, διότι όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Καλό είναι να δείτε με ποιο τρόπο το έργο θα είναι πιο λειτουργικό σε σχέση με το λιμάνι, αλλά αν το χωριό δεν είναι καθαρό, θα δημιουργείται πρόβλημα και στο λιμάνι του (δυσοσμίες κ.λπ.) Τα θέματα αυτά πρέπει να τα λύσει η Δημοτική Αρχή, καθώς και η κοινότητα να προτείνει κάποιους χώρους ώστε να αποσυμφορηθούν άλλοι χώροι.»
Στο αποφασιστικό κομμάτι τόνισε ότι: «Πρέπει να φανεί ότι τα ανταποδοτικά τέλη είτε αφορούν τα μαγαζιά είτε αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους δεν μπορεί να είναι τέτοια που θα τσακίζουν τον κόσμο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου