Print

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για την επικείμενη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό


Χίος, 27-10-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Είναι πολλοί οι ψήφοι, Άρη…
Την ψηφοθηρία, πέρα από την πολιτική συμφωνία, επέλεξαν τόσο η Δημοτική αρχή του κυρίου Βουρνού όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, του κ. Λαμπρινούδη, υιοθετώντας τις 9 θέσεις της φερόμενης Παγχιακής Επιτροπής για το προσφυγικό, υπερθεματίζοντας πότε ο ένας πότε ο άλλος, για το ποιος θα διαχειριστεί και θα τις παρουσιάσει στην επικείμενη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό ή τον αντ’ αυτού κ. Φλαμπουράρη.
Η ταύτισή τους με τις συγκεκριμένες θέσεις τόσο των ίδιων, όσο και του κ. αντιπεριφερειάρχη, πρωτίστως αποδεικνύει την αντιδραστική ατζέντα που υιοθετείται για το νησί, αφού οι θέσεις της συγκεκριμένης επιτροπής κινούνται στη γνωστή πεπατημένη του δόγματος “ανήκομεν εις την δύση”, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, γι αυτό και τους αφήνουν στο απυρόβλητο ως θεσμούς και ως επαίσχυντες συμφωνίες και καταλήγουν στο φύλαξη – αποτροπή συνόρων, δηλαδή πνιγμούς επί της ουσίας, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά.
Δεν οριοθετούνται σαφώς απέναντι στο φασισμό και ρατσισμό γι αυτό και στις θέσεις τους δε γίνεται καμιά αναφορά, αλλά εξαντλούν στην πράξη τον ανθρωπισμό τους, στο “οι καημένοι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν”, ασχέτως των αναγκών τους όσο μένουν, σε τροφή, υγεία και παιδεία, ζητήματα για τα οποία δε γίνεται κουβέντα, το αντίθετο μάλιστα, βγάζουν σπυράκια! Γι αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε την πρόταση της φερόμενης Παγχιακής Επιτροπής.
Επί της ουσίας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου, Μάρκος Σκούφαλος συνέδεσε την ουσία του επερχόμενου εορτασμού της 28ης του Οκτώβρη με τους πραγματικούς αγωνιστές του τότε και του σήμερα, που στην ουσία έχουν απέναντί τους τον ίδιο εχθρό: τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και ως θεραπαινίδα τους το φασισμό και που δημιουργούν  όλη τούτη την τραγωδία που ζούμε. Κατέδειξε ότι η εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων και των κομμάτων του αστικού τόξου –πλην του ΚΚΕ- στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι συνενοχή στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος των λαών  και τις ευθύνες που φέρουν στην ανθρωπιστική τραγωδία που ζούμε με την ανοχή και την απάθειά τους.
Αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να συζητάμε για την ουσία των πραγμάτων που είναι  διχοτόμηση ή  όχι του Αιγαίου, που τελείται υπό τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, αν είμαστε στο πλευρό των προσφύγων ή ενάντια στους πρόσφυγες, αν πρέπει να μιλάμε για ανθρώπους ή για λαθραίους, για θύματα ή «οχετό» -όπως  τους αποκαλούν  οι φασίστες και αν τελικά προσφέρουμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση ή ενοχοποίηση για  όλα.
Υπερτόνισε ότι, ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ, είμαστε στο πλευρό των προσφύγων – μεταναστών όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης, συμπαράστασης, ανθρωπιάς, αλλά για ένα ακόμα βασικό λόγο: Να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν και να φύγουν από το νησί και τη χώρα, όπως είναι δικαίωμά τους, το βασικό τους δικαίωμα,  όπως  λένε και οι διεθνείς συμβάσεις.
Από εκεί και πέρα θεωρούμε  ότι ο αγώνας είναι μακρόπνοος, δύσκολος  και πετυχαίνει όταν έχεις στόχο αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα και όχι τα θύματα
Για άλλη  μια φορά ανέφερε ότι είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία νέων hot spot – φυλακών και φυσικά είμαστε απέναντι και στο θέμα δημιουργίας Κέντρου  Κράτησης στην περιοχή Μερσινίδι  .
Κατά τη ψήφιση του διεκδικητικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα συμμετάσχει η δημοτική αρχή στη σύσκεψη στο Μαξίμου, δηλώσαμε ότι εμμένουμε στις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στις 26 του Σεπτέμβρη, που είναι συγκεκριμένες και για την κατάργηση των hot spots και για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων άμεσα και για την προσωρινή διαμονή τους  και για την απομάκρυνση των ΜΚΟ από κάθε σχετική δραστηριότητα, αφού αναλάβει το κράτος την όλη ευθύνη. Υπενθυμίζουμε τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης για διεκδίκηση και πάλη είχε ως εξής:
Ø Να  κλείσει η Σούδα.
Ø Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
Ø  Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των hotspot με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αυτό να αναλάβει την ευθύνη χωροθέτησης  και λειτουργίας χωρίς ΜΚΟ
Ø Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και την βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα -τους πρόσφυγες- και αθωώνουν τους υπεύθυνους.
Ø  Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.
Ø Όχι στη συμμετοχή του δήμου σε συγκεντρώσεις δήθεν ακομμάτιστων που αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε φασιστικές προκλήσεις, συγχέοντας θύματα και θύτες.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου