Print

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Ανακύκλωση στα χέρια του Δήμου και όχι προθάλαμος ιδιωτικοποίησης


Πηγή φωτό: www.astraparis.gr
Χίος, 21-2-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακύκλωση στα χέρια του Δήμου και όχι προθάλαμος ιδιωτικοποίησης
Επειδή η συζήτηση για το θέμα της ανακύκλωσης στο Δήμο της Χίου επικεντρώνεται στις ομαλές ή μη σχέσεις του Δήμου με την «Οικόπολις» ή όποια άλλη εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο, ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ξεκαθαρίσαμε τα παρακάτω τόσο στο Δ.Σ. της 13ης-2-2017 όσο και στο παρελθόν.
Όταν συζητιόταν την προηγούμενη περίοδο του Δημοτικού Συμβουλίου με δήμαρχο τον κ. Λαμπρινούδη το θέμα της σύμβασης με την εταιρεία «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ», με την οποία δεν έχουμε καμία ούτε ιδιαίτερη σχέση ούτε πολύ περισσότερο αντιπαλότητα, πολιτικά είναι για μας τα ζητήματα, είχαμε με σαφήνεια τοποθετηθεί κατά της συγκεκριμένης σύμβασης, προτείνοντας η ανακύκλωση, όπως ήταν και η εισήγηση της υπηρεσίας, να παραμείνει στα χέρια του δήμου.

Τότε μας κατηγόρησαν για κρατιστές. Και είμαστε κρατιστές· αλλά του κράτους της εργατικής τάξης, της εξουσίας της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικονομίας. Δεν είμαστε κρατιστές του καπιταλισμού. Δεν είμαστε κρατιστές αυτού του κράτους, που είναι η παρένθετη μητέρα των καπιταλιστών. Δηλαδή, συνεργάζεται μαζί τους, τους εξυπηρετεί, μένουν τα κέρδη σ’ αυτούς και τη λάντζα τη φορτώνεται ο λαός, είτε μέσω των δήμων είτε μέσω οποιασδήποτε κρατικής δομής. Τα ζήσαμε και τα ζούμε με τις προβληματικές επιχειρήσεις, με τα μνημόνια που ξελασπώνουν τις τράπεζες κ.λπ.
Άρα, λέμε ναι στην ανακύκλωση, καθετοποιημένη στα χέρια του Δήμου. Τι αποδείχτηκε αυτά τα χρόνια; Αποδείχτηκε ότι κάλλιστα ο Δήμος μπορεί να διαχειριστεί από την αρχή μέχρι το τέλος το κομμάτι που λέγεται ανακύκλωση. Αγοράστηκαν κάδοι και στο παρελθόν και τώρα, γίνεται διαχωρισμός υλικού, συλλογή από το δήμο και στο τέλος το φιλέτο μένει στην εταιρεία και τα ανταποδοτικά τέλη στην πλάτη του δημότη, την ώρα που ακόμα και έτσι μπαίνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του δήμου!
Επομένως είναι για μας πρόκληση να προχωρήσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση μιας σύμβασης με εταιρεία που θα λειτουργεί ως παρένθετη προς το δήμο. Αυτό δε σημαίνει ότι βάζουμε αντίπαλο την οποιαδήποτε εταιρεία θέλει να δραστηριοποιείται, ελέω καπιταλισμού, έτσι όπως δραστηριοποιείται. Απλά παύουμε εμείς να είμαστε «ντίλερ» των ιδιωτών.
Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουμε αυτήν τη βασική θέση, επειδή θεωρούμε πως υπάρχουν απτά δείγματα ότι μπορεί η ανακύκλωση να αποτελέσει εργαλείο στο Δήμο. Και μάλιστα να προσφέρει όχι μόνο οικολογικά, αλλά και σε ζητήματα μείωσης των ανταποδοτικών τελών ή στη μεταφορά χρημάτων σε κοινωνικές παροχές μέσα από τα κέρδη που θα έχει.
Γι αυτό καταψηφίσαμε το χρησιδάνειο με την εταιρεία και γι αυτό καλούμε τη δημοτική αρχή να δει το θέμα της ανακύκλωσης στη σωστή του βάση και στην αποκλειστική της ευθύνη από την αρχή μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου