Print

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για το δρόμο παράκαμψης της πόλης: "Να μην κυριαρχήσει ο τεχνοκρατισμός επί των αναγκών των κατοίκων"


Πηγή φωτό: politischios.gr
Χίος, 12-6-2017
Εν όψει της τροποποίησης της μελέτης «Δρόμος για την παράκαμψη της πόλης» και με δεδομένα προβλήματα που προέκυψαν είτε από άστοχες μελετητικές πρόνοιες του παρελθόντος που οδήγησαν στην επί της ουσίας καταστροφή της φυσιογνωμίας της περιοχής είτε από την εφαρμογή στην πράξη του έργου, κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου επισκέφθηκε και πραγματοποίησε αυτοψία στο τμήμα του παρακαμπτήριου μεταξύ του γεφυριού του χειμάρρου Παρθένη στο Βαρβάσι και της εκβολής του στη Φάρκαινα.
 Αφού λάβαμε υπόψη όλες τις παραμέτρους του θέματος και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην παρακαμπτήρια παράπλευρη του ανωτέρω τμήματος, υποβάλλαμε δια του επικεφαλής της παράταξης Μάρκου Σκούφαλου, αναφορά προς τους κ. Δήμαρχο Χίου, Πρόεδρο του Δ.Σ., αρμόδιους Αντιδημάρχους, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, κοινοποιούμενη σε  όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, στην οποία τονίζουμε   τη μεγάλη προσοχή που οφείλει να δώσει και η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες στα εξής:

1. Οι τροποποιήσεις δε γίνονται για να καλυφθεί το γράμμα του νόμου, αλλά γίνονται για ουσιαστικούς λόγους, ώστε να αντιμετωπιστούν πραγματικά τα προβλήματα στη βάση των αναγκών των κατοίκων, άρα σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί σαν στάχτη στα μάτια τους.
2. Από την παρελθούσα δημοτική αρχή είχαμε δώσει θετική ψήφο, με τις διαβεβαιώσεις ότι με τις τροποποιήσεις του έργου θα καλυφθούν τα όποια τεχνικά κενά. Ωστόσο αυτό δεν το είδαμε στην υπολειπόμενη παράκαμψη (βλέπε προσφυγή θιγόμενων στο συμβούλιο της Επικρατείας), δεν μπορεί όμως να μην το δούμε ούτε στην αρχική !
3. Έχοντας στα χέρια μας:
α. την αλληλογραφία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας με το Δήμο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες (τα έγγραφα αυτά μνημονεύονται ονομαστικά στην αναφορά μας),
β. τις δικαιολογημένες ενυπόγραφες ενστάσεις των κατοίκων της παρακαμπτήριας παράπλευρης στο χείμαρρο και
γ. την απάντηση της υπηρεσίας,
θεωρούμε ότι κυριαρχεί ο τεχνοκρατισμός πάνω από τις ανάγκες των κατοίκων που υποτίθεται θέλει να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο έργο.  Δημιουργείται ένας μονομερής εγκλωβισμός κατοικιών-στον ήδη υπάρχοντα με τα λάθη του παρελθόντος, με στοιχειώδη  χρήση των Ι.Χ. σε άκρως στενούς δρόμους και είναι καταδικασμένοι στο να μην υπάρχει πρόσβαση σε βαρέα οχήματα είτε είναι πυροσβεστικά είτε οχήματα οικοδομικής χρήσης στη βάση ενδεχόμενης οικοδομικής δραστηριότητας.
Μέσω της αναφοράς μας ζητήσαμε  να γίνει δεκτή η πρόταση των κατοίκων, σύμφωνα με την οποία η παρακαμπτήρια παράπλευρη να επανασυνδέεται ομαλά με την κεντρική παράκαμψη λίγο πριν φτάσει στην εκβολή του χειμάρρου, στη Φάρκαινα, αντί να συνεχίζει δεξιά στους στενούς δρόμους που αναφέραμε, δημιουργώντας προβλήματα. Η λύση αυτή είναι εφικτή τεχνικά, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση που θα ακουμπά στις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και συμβατή με τη δυνατότητα που είχαν οι κάτοικοι ανέκαθεν, να μπορούν να περνούν απέναντι πριν γίνουν τα έργα της παράκαμψης και υψωθούν τα γνωστά τείχη του έργου. 
Απαιτήσαμε λοιπόν:
§   η τροποποίηση να έχει ουσιαστικά χαρακτηριστικά,
§   τις τεχνικές πρόνοιες που χρειάζονται για να εξυπηρετηθούν όλοι οι κάτοικοι,
§   η συζήτηση-διαβούλευση μαζί τους να είναι ανοιχτή και διαρκής,
§   να ειδοποιηθούν ένας προς έναν για τα ακολουθούμενα βήματα,
§   ο χρόνος διεξαγωγής της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο να γνωστοποιηθεί έγκαιρα.
Υπερτονίσαμε  ότι η ψήφος μας θα είναι θετική μόνο σε περίπτωση που τηρηθούν όλα τα παραπάνω.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου