Print

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Η ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου Καταγγέλλει τεράστια οικολογική καταστροφή στη Λήμνο


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Καταγγέλλει τεράστια οικολογική καταστροφή στη Λήμνο
Την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα γίνει στη Λήμνο από τη δημιουργία τεράστιας τουριστικής μονάδας μέσα σε περιοχή «Natura 2000», καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Η Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συζήτησε στις 31 Ιούλη για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος» στη θέση «Πεσπαριανά - Φακός» της Λήμνου.
Όπως τονίζεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, «O περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αντώνης Δράκος, μέλος της επιτροπής, καταψήφισε τη συγκεκριμένη μελέτη για τους παρακάτω λόγους:
·  Είναι μια υπερμεγέθης τουριστική μονάδα, για τα δεδομένα της Λήμνου, που θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα σε ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού. Η εγκατάσταση θα καλύψει 784 (!!!) στρέμματα.
·  Η περιοχή, όπου προτείνεται να γίνει, είναι προστατευόμενη περιοχή "Natura 2000", αλλά, μας λένε, ότι δεν έχει σημασία αρκεί να υπάρχει "οικολογική αξιολόγηση". Την ίδια στιγμή όμως, όταν, σε άλλες περιπτώσεις περιοχών "Natura 2000", προτείνουμε να γίνει π.χ. διευθέτηση χειμάρρων για να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες, παίρνουμε απαντήσεις του τύπου "είναι περιοχή 'Natura' και δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση". Και διερωτόμαστε γιατί τώρα επιτρέπεται μια τέτοια γιγάντια παρέμβαση, ολέθρια για το περιβάλλον; Η ΜΠΕ μάλιστα ισχυρίζεται ότι έτσι θα προστατευτεί το περιβάλλον, ενώ αν δεν γίνει το έργο θα καταστραφεί!!! Διαπιστώνουμε, έτσι, άλλη μια φορά ότι όταν πρόκειται για τα κέρδη του κεφαλαίου όλα είναι επιτρεπτά.
·  Τη μεγάλη κατανάλωση νερού, που θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα στην περιοχή, την αντιμετωπίζουν με μια άδεια για γεώτρηση του Νομάρχη Λέσβου από το... 2007 (προφανώς για μποστάνια), που κανονικά με τα νέα δεδομένα δεν ισχύει.
·  Το νερό από την επεξεργασία των λυμάτων λένε ότι θα το χρησιμοποιούν για πότισμα και το υπόλοιπο θα το οδηγούν στον υδροφόρο ορίζοντα!
·  Δεν υπάρχει άδεια από τη Διεύθυνση Δασών ούτε και για τις εγκαταστάσεις στον αιγιαλό.
Ανώνυμος ο «επενδυτής»...
H «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε το όνομα της εταιρείας και όπως καταγγέλλει, «βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πέπλο μυστηρίου και ανωνυμίας. Μας απαντήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή ότι πρόκειται για την "Εταιρεία ειδικού σκοπού Α-30" (!!!), με έδρα τη Λεωφόρο Κηφισίας.
Όσον αφορά την "ανάπτυξη" που λένε ότι θα φέρει στην περιοχή, ένα είναι σίγουρο: Θα φέρει κέρδη για τον ανώνυμο "επενδυτή" στηριγμένα στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Αυτό λένε σήμερα τα στοιχεία που υπάρχουν στον κλάδο του Τουρισμού. Αύξηση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και "tour operators", μείωση μισθών και εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους και μείωση κίνησης για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Ακόμα και τα Επιδόματα Ανεργίας μειώσανε για τους εποχιακά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τα κάνανε επιδοτήσεις για το κεφάλαιο.
Καλούμε το λαό της Λήμνου να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μια άλλη ανάπτυξη που θα καλύπτει τις δικές του ανάγκες για σύγχρονη ανθρώπινη ζωή και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».
Αναδημοσίευση: http://www.902.gr/5-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου