Print

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου Στρατή Κόρακα για τον απολογισμό πεπραγμένων του Περιφερειακής Αρχής για το 2017


Μυτιλήνη, 01/02/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνήλθε στις 31/01/2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειακής Αρχής για το 2017». O Στρατής Κόρακας, περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
« Ξαναβλέποντας την τοποθέτησή που κάναμε για το ίδιο θέμα το Μάιο του 2017 για το 2016 και ακούγοντας σήμερα την τοποθέτηση της περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών, διαπιστώνω ότι τίποτε δεν άλλαξε ουσιαστικά. Γι αυτό η σημερινή μας τοποθέτηση δεν θα είναι πολύ διαφορετική από την περσινή:
Τα σημειώματα-εισηγήσεις που πήραμε από τους υπεύθυνους των διαφόρων υπηρεσιών αποτελούν μια απαρίθμηση των πεπραγμένων για να μας ενημερώσουν για τη δουλειά τους, που, πρέπει να το τονίσουμε, ήταν σημαντική και αξιέπαινη, αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, όπως αναφέρουν ορισμένα από αυτά. Και εδώ θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε γιατί δεν μας δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για τις ελλείψεις αυτές. Ξέρουμε φυσικά ότι σήμερα στην Περιφέρεια εργάζονται τόσοι εργαζόμενοι όσους απασχολούσε η Νομαρχία Λέσβου. Δηλ. σήμερα απασχολούμε το 50% των εργαζομένων που απασχολούσαν οι τρεις Νομαρχίες που απαρτίζουν την Περιφέρεια.

Αυτή η απαρίθμηση ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί απολογισμός ενός πολιτικού οργάνου, όπως είναι η περιφερειακή Αρχή, που φυσικά δεν είναι μια «υπερυπηρεσία» που  συντονίζει το έργο των υφισταμένων υπηρεσιών. Αν ήταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει καν ως περιφερειακή αρχή εκλεγμένη και μάλιστα με διακηρύξεις περί «περιφερειακής κυβέρνησης», περιφερειακής βουλής και όλα τα γνωστά φούμαρα που συνόδευαν την διαφήμιση του «Καλλικράτη».
Στο σημείο αυτό θέλουμε να σημειώσουμε πως τα όποια έργα έγιναν και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν πίσω αν όχι μακριά από τις ανάγκες του λαού. Όσα έγιναν έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν, ενώ μερικά από αυτά, όπως διαφημιστικές καμπάνιες, ορισμένες μελέτες  και κινήσεις εντυπωσιασμού έγιναν μόνο για λόγους προβολής. Δεν είδαμε  να προωθούνται έργα ιεραρχημένα  με βάση τις λαϊκές ανάγκες όπως πχ έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης,  ζωτικής σημασίας για την  περιφέρεια μας. Σχετικά με τις μελέτες, θα ‘λεγε κανείς ότι έχουμε βιομηχανία μελετών ουσιαστικά για χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ, ενώ, θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν εκτός από ορισμένα έξοδα.
Τονίσαμε και πέρυσι ότι αυτό που θα ‘πρεπε, κατά τη γνώμη μας, να είχαμε στα χέρια μας, αρκετό καιρό πριν, είναι ένας πολιτικός απολογισμός του έργου, των στόχων και των προσανατολισμών,  της Περιφερειακής Αρχής για τον χρόνο που πέρασε. Ποιους  από αυτούς πέτυχε, ποιους δεν πέτυχε και γιατί, ποιους στόχους, ποιους προσανατολισμούς θέτει για τον επόμενο χρόνο και με ποια μέσα πιστεύει ότι θα τους πετύχει. Κάτι τέτοιο δεν έχουμε ούτε είχαμε στα προηγούμενα χρόνια.
Η παρέμβαση της κ. Καλογήρου δεν ανταποκρίθηκε, κατά τη γνώμη μας, σ’ αυτήν την ανάγκη. Ήταν μια προπαγανδιστική, προεκλογική, θα έλεγα, ομιλία.  Εξάλλου δεν την είχαμε, όπως θα έπρεπε, γραπτή στα χέρια μας. Είναι κι αυτό μια ακόμα απόδειξη της υποβάθμισης και υποτίμησης του Περιφερειακού Συμβουλίου από μέρους της. Θυμίζουμε, με την ευκαιρία ότι, σε συμπαιγνία με τον πρόεδρο, εμπαιζόμαστε εδώ και πάνω από 7 μήνες για το πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, που ξεκίνησε, έπειτα από επίμονο και μακροχρόνιο αίτημα μας, για την λειτουργία του Π.Σ. Πάντως, δεν έχει πια  και πολύ νόημα αφού, κ. Καλογήρου, το έχετε εμπράκτως υποβιβάσει σε ένα τυπικό νομιμοποιητή των αποφάσεων και αυθαιρεσιών σας. Και αυτό είναι επίσης ανάμεσα στα πεπραγμένα σας. Και εδώ πρέπει να αναφέρω ότι στα πλαίσια της υποτίμησης και υποβάθμισης του ΠΣ εντάσσεται και η γενικευμένη  καθιέρωση των συνεδριάσεων  με τηλεδιάσκεψη, που μπορεί μεν να εξοικονομούνται λίγα χρήματα αλλά υποβαθμίζονται οι συνεδριάσεις του ΠΣ. σε βαθμό που να μη μπορούμε συχνά να παρακολουθήσουμε τι λένε οι συνάδελφοι μας από τις άλλες Π.Ε. Αυτή την υποβάθμιση του συλλογικού πολιτικού οργάνου πόσο την αποτιμάτε;
Η κ. Καλογήρου αναφερόμενη σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια, δεν είπε λέξη για τις πραγματικές αιτίες, για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της  Ε.Ε. που δημιουργεί αυτή τη κατάσταση, ούτε φυσικά για το ότι την ίδια στιγμή που ο λαός υφίσταται την οικονομική αφαίμαξη, εξαθλίωση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων του, στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι αετονύχηδες, αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Να γιατί, ειρήσθω εν παρόδω, το ερώτημα που πρέπει να τίθεται όταν γίνεται λόγος για «ανάπτυξη» πρέπει να είναι «ανάπτυξη για ποιόν; Για το κεφάλαιο ή για το λαό»; Γιατί και για τους δυο δεν γίνεται.
Καταλαβαίνουμε γιατί  έχουμε τον απολογισμό που ακούσαμε. Η Περιφέρεια, με ευθύνη της Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, λειτούργησε βασικά όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», δηλαδή, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, συνεπής εφαρμοστής της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της.. Βεβαίως καταλαβαίνουμε επίσης ότι  δεν δυσκολεύεται να παίζει αυτόν το ρόλο αφού αυτή η πολιτική -και της σημερινής ψευτοαρστερής κυβέρνησης- ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ, στην οποία ανήκει η Περιφερειακή Αρχή.
Θα δώσουμε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:
-Ο Προϋπολογισμός, που ψήφισε το περιφ. Συμβούλιο και για το 2018, ήταν σύμφωνος με τις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Ένας προϋπολογισμός που ούτε καν διαχείριση της μιζέριας δεν επέτρεπε, κατά κοινή ομολογία. Καλέσαμε το Π.Σ. να αντιδράσει σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Να μην εγκρίνει αυτήν την αθλιότητα. Να τον επιστρέψει και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα επέτρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών μας, καλώντας σε κοινό αγώνα τους κατοίκους τους.
Δεν δεχτήκατε τις προτάσεις μας, χαρακτηρίζοντας τες ανεδαφικές, θεωρώντας προφανώς εδαφική την εξαθλίωση….Μείνατε και μένετε συνεπείς στη εφαρμογή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. σε όφελος των μονοπωλίων. Αγνοήσατε μια αμείλικτη πραγματικότητα, που υπενθυμίζουμε συνεχώς:  όσο θα δεχόμαστε συνεχώς μειούμενους προϋπολογισμούς τόσο αυτοί θα μειώνονται. Απόδειξη αδιάψευστη ο φετινός προϋπολογισμός που είναι ακόμα πιο κάτω από τον άθλιο περυσινό.        
         -.Συνεχίζετε να έχετε στην Τραπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, δυόμιση ολόκληρα εκατομμύρια (2.500.000) ευρώ, πειθαρχώντας στην απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές.
         - Καλύπτετε, εν μέρει,  με διάφορες δικαιολογίες,, τα κενά προσωπικού  στις υπηρεσίες με  εργαζόμενους 5μηνης («κοινωφελής απασχόληση») και 8μηνης ή και με μπλοκάκι, κακοπληρωμένους, αντί  να διεκδικήσετε την πρόσληψη μόνιμων και με πλήρη δικαιώματα εργαζόμενων. Ευθυγραμμίζεστε έτσι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
         - Δεν δεχτήκατε τις επανειλημμένες προτάσεις μας να συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο την πρόταση της κυβέρνησης να εγκατασταθεί ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κάρπαθο, καθώς και για την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας με όλους τους κινδύνους που εγγυμονεί για τους κατοίκους των νησιών μας σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης με τη Ρωσία ή άλλες δυνάμεις. Όπως λέει ο λαός μας «όταν τσακώνονται τα βουβάλια στο τέλμα το πληρώνουν τα βατράχια».
         - Για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων αρχικά  αρκεστήκατε σε ένα χλιαρό ψήφισμα περιοριζόμενοι στο ρόλο του θεατή, στην καλύτερη περίπτωση, απορρίπτοντας προτάσεις μας για κινητοποιήσεις εναντίον αυτού του ενδεχομένου και αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις συνέπειες για τα νησιά μας. Χαρακτηριστικό του έρωτά σας με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ότι απορρίψατε πρόταση μας να περιληφθεί στο ψήφισμα που προτείνατε για την πυροσβεστική η φράση : «Το Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων».
         Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο παραδείγματα που αποκαλύπτουν ποια πολιτική ακολουθήσατε και ότι συνταχθήκατε με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
         Ως περιφερειακή Αρχή απουσιάσατε από τους αγώνες των εργαζομένων, εργατών, αγροτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των κατοίκων των νησιών μας γενικότερα, για τα οξυμμένα προβλήματά τους.
         Αδιαφορήσατε στην πράξη για την ανεργία, το πρόβλημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και ιδιαίτερα η νεολαία. Προσπαθείτε με το απαράδεκτο εφεύρηαμα της «κοινωφελούς απασχόλησης» να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου.
 
Θα ρωτούσε κανείς τι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια; Φυσικά με αυτόν τον πολιτικό προσανατολισμό, τίποτα περισσότερο από αυτό που έκανε και κάνει. Δηλ. να υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική που, όπως είπαμε. ταυτίζεται με τη πολιτική της ΝΔ, στην οποία πρόσκειται η πλειοψηφία του Π.Σ. και η Περιφερειάρχης, ακόμα τουλάχιστον.
Είναι προφανές ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχουμε ούτε το ίδιο όραμα ούτε ακολουθούμε την ίδια πολιτική με τη διοίκηση της Περιφέρειας. Εξάλλου με τις παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το ΠΣ, διεκδικήσαμε να σταματήσει η εφαρμογή  πολιτικών που έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας, όπως η απουσία αγροτικών υποδομών,, η συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, οι ελλείψεις στην υγεία και την πρόνοια, στην εκπαίδευση κλπ.
Με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτουμε κάνουμε ότι μπορούμε  για οργανωθεί η λαϊκή  αντεπίθεση και να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα ανατρέψουν την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας και στηρίζει και η περιφερειακή Αρχή.
Προβάλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο άμεσων στόχων πάλης  σε αντιπαράθεση με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοσκοπίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας.
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα των νησιών μας να διεκδικήσουν:
-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της περιφέρειας και των δήμων με  αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, φορολογική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και κατάργηση του στα είδη πρώτης ανάγκης.
-Μείωση του ΦΠΑ κατά 50% για όλα τα νησιά.
-Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι.).
-Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που θα καλύπτουν όλο τα φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών.
-Αντισεισμική(με άμεσο προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων),πραγματική αντιπλημμυρική (και όχι πασαλείμματα) και αντιπυρική θωράκιση.
Όπως καταλαβαίνετε, καταψηφίζουμε τον απολογισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου