Print

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Δραματικά προφητικές οι επισημάνσεις και οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ σε ημερίδα για την αντιπυρική προστασία που πραγματοποιήθηκε το Μάη.

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές
Το ΚΚΕ τον περασμένο Μάη με ειδική εκδήλωση για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία αλλά και με Ερώτηση στη Βουλή είχε αναδείξει τα προβλήματα και είχε ζητήσει να παρθούν άμεσα μέτρα
Πηγή φωτό: Eurokinissi
Στις 10 Μάη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε μεγάλη ειδική εκδήλωση με θέμα την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από συνδικαλιστές των ενεργεία και απόστρατων πυροσβεστών, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επιστήμονες, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους. Σχεδόν τρεις μήνες πριν είχε τονιστεί το μέγεθος των ελλείψεων στα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών αλλά και των ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό στην Πυροσβεστική.
Σε εκείνη την εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανάμεσα σε άλλα είχε αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της και είχε τονίσει ότι αυτές εντοπίζονται σε ζητήματα όπως η διατήρηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, η έλλειψη σε προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, η καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών, αναλώσιμων υλικών κ.λπ. Ξεχώρισε ακόμα το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν έχουν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας, ούτε δεύτερη στολή για να αλλάξουν.
«Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καίγονται ολόκληρα δάση και περιουσίες, γιατί - λένε - δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που κάθε χρόνο σκορπίζονται, κυριολεκτικά, 4 δισ. ευρώ για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.
Καταθέτοντας πιο συγκεκριμένα στοιχεία, ανέδειξε ότι «στο έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την Ενέργεια, την κατοικία και τις Κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών».
Παρέμβαση στη Βουλή
Πηγή φωτό: Eurokinissi
Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Μάη, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ιδιαίτερη αξία, ιδιαίτερα σήμερα, μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Και διαβάζοντάς το είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το μέγεθος των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γι' αυτές τις καταστροφές.
Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. Ανησυχία που εκφράστηκε και μέσα από την πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το Κόμμα μας για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, αλλά για ευνόητους λόγους δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ.
Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη επί των ημερών της, όμως για τις τρεις τελευταίες αντιπυρικές περιόδους, από τα ίδια τα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκριτικά με τα συνολικά στοιχεία της περιόδου 2000 - 2017, προκύπτει ότι:
Καταστράφηκαν 410.992 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, το 10% περίπου από το σύνολο των 4.164.701 στρεμμάτων καμένων εκτάσεων της τελευταίας 18ετίας. Ποσοστό που στην πραγματικότητα γίνεται πολύ μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα 2.365.898 στρέμματα, το 57% δηλαδή των καμένων εκτάσεων αυτής της περιόδου, καταστράφηκαν σε δύο έτη, 2000 και 2007. Εκδηλώθηκαν 28.729 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό 15,5% από το σύνολο των 184.006 αγροτοδασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου. Καταδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος της χώρας, όσο θα αποτελεί επενδυτικό πεδίο για τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μένει απροστάτευτος.
Στην εκτίμηση όμως αυτή συνηγορούν και οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%.
Ενώ ο μέσος όρος της μείωσης των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό προ οικονομικής κρίσης του 2009, διαμορφώνεται στα 121.193.043 ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας, που είναι 118.878.723 ευρώ.
Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές και η δυσχερής λειτουργικότητα του ΠΣ στον κατασταλτικό τομέα, αφού διατηρείται ένας επιβαρυμένος στόλος πυροσβεστικών οχημάτων, με το 55% περίπου να είναι πέραν της 20ετίας, χωρίς ουσιαστικές προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, με εργαζόμενους τριών ταχυτήτων και με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου