Print

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Στρατής Κόρακας: Αποτελεσματική δακοκτονία δεν γίνεται με ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό και εργολαβικό κέρδος


Σε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό προτίθεται να προχωρήσει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τη δακοκτονία στη Λέσβο. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ο Στρατής Κόρακας, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε πως «δεν επιτρέπεται να εμπιστευόμαστε το εισόδημα των κατοίκων της Λέσβου στην εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους του εργολάβου». Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
«Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνεται η δακοκτονία, δηλαδή η προστασία της βασικής πηγής εισοδήματος της Λέσβου, από την Περιφέρεια. Κατά την άποψή μας δεν επιτρέπεται να εμπιστευόμαστε το εισόδημα των κατοίκων της Λέσβου στην εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους του εργολάβου. Δυστυχώς, η πρότασή μας αυτή και φέτος δεν γίνεται δεκτή. Η Περιφέρεια προχωράει σε διαγωνισμό.

Θεωρούμε, ωστόσο, θετικό το ότι φέτος ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης του έργου σχετικά έγκαιρα, όπως επανειλημμένα ζητάμε χρόνια τώρα, αφού δεν γίνεται δεκτή η παραπάνω πρότασή μας. Υπογραμμίζουμε ότι αν αυτό είχε γίνει και πέρυσι, όπως επίμονα είχαμε ζητήσει, δεν θα είχε καταστραφεί η σοδειά.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τον απαράδεκτα χαμηλό προϋπολογισμό με τον οποίο γίνεται ο διαγωνισμός. Υπενθυμίζουμε ότι πριν 10 χρόνια ο προϋπολογισμός αυτός για τη Λέσβο ήταν υπερτριπλάσιος!
Με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό είναι αδύνατο να γίνει σωστή δακοκτονία και σε ολόκληρο τον λεσβιακό ελαιώνα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο καταστροφής ένα σημαντικό μέρος της ελαιοπαραγωγής.
Εδώ σημειώνουμε την ευθύνη της κυβέρνησης που καθορίζει τον τόσο χαμηλό προϋπολογισμό, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής που, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, δεν διεκδίκησε υψηλότερο προϋπολογισμό για τη δακοκτονία.
Θυμίζουμε ακόμα ότι τον Ιούνιο του 2018, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Στ. Τάσου, είπε: "Επιπλέον, πριν από είκοσι μέρες, στις 30-5-2018 εκδόθηκε χρηματική εντολή σύμφωνα με την οποία στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου αποδόθηκε το ποσό των 435.000 ευρώ, κύριε βουλευτά, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του προγράμματος της δακοκτονίας 2018". Που όμως ποτέ δεν δόθηκαν. Αυτή ωστόσο η δέσμευση αναγνωρίζει σαφώς ότι ο προϋπολογισμός για τη δακοκτονία στη Λέσβο ήταν ανεπαρκέστατος.
Προτείνουμε λοιπόν η Περιφέρεια να διεκδικήσει αυτές τις 435.000 ευρώ που έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί από πέρυσι και γιατί όχι άλλα τόσα για φέτος. (Φυσικά πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα, για το λόγο που αναφέρουμε παραπάνω, αλλά θα είναι κάποια βελτίωση).
Η πρόταση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής να δώσει η Περιφέρεια από δικούς της ισχνότατους πόρους 300.000-350.000 ευρώ συμπληρωματικά δεν λύνει το πρόβλημα. (Όμως είναι να διερωτάται κανείς, γιατί αυτό δεν έγινε και πέρυσι, έτσι ώστε να ξεκινούσε η δακοκτονία σχετικά έγκαιρα; Φυσικά δεν έχουμε αντίρρηση, φτάνει αυτό το ποσό να αφαιρεθεί από άσκοπες και ...περίεργες δαπάνες).
Ψηφίζουμε υπέρ του να γίνει η δακοκτονία και κατά του να ανατεθεί σε εργολάβο και μάλιστα με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό».
Αναδημοσίευση: www.902.gr / 06-02-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου