Print

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για το έντονο θέμα της έλλειψης προσωπικού και της στελέχωσης των δομών που διαχειρίζεται το ΝΠΔΔ Δ. Χίου


Χίος, 22-2-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η έλλειψη προσωπικού στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου δε λύνεται με αφορισμούς και ημίμετρα, αλλά με απαιτήσεις, αγώνες και διεκδικήσεις
Κατά τη συνεδρίαση της 21ης-2-2019 του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου (ΝΠΔΔ) επανήλθε για μια ακόμη φορά και δριμύτερα το θέμα της έλλειψης προσωπικού και της στελέχωσης των δομών που διαχειρίζεται το ΝΠΔΔ. Εντονότερα αναδείχτηκε το πρόβλημα στους Παιδικούς Σταθμούς.
Οι εργαζόμενοι έχουν φθάσει στα όριά τους και με το φιλότιμό τους προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς, γεγονός που εκμεταλλεύεται η εκάστοτε εξουσία.
Επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια καταγγέλλαμε τις πολιτικές των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών, λέγοντας ότι με ημίμετρα και μπαλώματα (συμβάσεων κάθε είδους και μορφής, εργολαβικές προσλήψεις, προσλήψεις με αντίτιμο κ.λπ), δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.
Από τον καιρό που οι Παιδικοί Σταθμοί, ήλθαν στον Δήμο είχαμε επισημάνει το πρόβλημα ότι χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια λειτουργία σωστή, ορθολογική και συμβατή με τις απαιτήσεις των γονιών και των παιδιών.

Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και από τους γονείς να ενεργοποιηθούν και να διεκδικήσουν δυναμικά τις απαιτήσεις σε προσωπικό και μέσα για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αλλά και όλων των δομών.
Ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή με πέρυσι ανέκυψε εκ νέου πρόβλημα  προσωπικού, κυρίως βοηθητικού και τότε είχαμε ζητήσει το θέμα να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που δεν έγινε ποτέ, παρόλο που υπήρξε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου γι’ αυτό, με ευθύνη του Προέδρου και της Δημοτικής Αρχής.
Όταν δε συζητήθηκε ο νέος οργανισμός του Νομικού Προσώπου, θέσεις εργαζομένων δεν έκοβε μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η Δημοτική Αρχή και η διοίκηση με το γνωστό αιτιολογικό δεν μας αφήνουν και δεν υπάρχουν λεφτά. Μεγαλοοφειλέτες στο δήμο υπάρχουν ή όχι; Ρωτάμε εμείς. Τους περνά από το μυαλό να βγουν στους δρόμους να διεκδικήσουν ή δεν είναι in;
Η λύση μέσω επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ αφενός δε θα είναι μόνιμη και αφετέρου δε φαίνεται να είναι αρκετή, όπως και οι λύσεις μέσω παραχωρήσεων χρήσεων των δομών σε συλλόγους και σωματεία.
Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες και να απαιτηθούν δυναμικά:
• Να παρθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες, με μόνιμους εργαζόμενους, να μην πληρώνει κανείς ωφελούμενος, δηλαδή να είναι δωρεάν και να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για τον παιδικό πληθυσμό, τα ΑμΕΑ και τους ηλικιωμένους.
• Οι όποιες συμβάσεις, μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις με μόνιμους, να είναι τουλάχιστον 11μηνες για τους Παιδικούς Σταθμούς, ώστε να καλύπτουν όλο το έτος, με διεκδικητικό πλαίσιο και κινητοποιήσεις, κατ’ εξαίρεση των όποιων νόμων και διατάξεων, αφού τα προβλήματα είναι τεράστια και διαρκή.
• Αύξηση της χρηματοδότησης του Νομικού Προσώπου
• Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές.
• Απαίτηση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών.
• Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
• Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.
Τα παραπάνω απαιτούν αγώνα πρώτα από τη Δημοτική Αρχή η οποία απέχει από οποιαδήποτε διεκδίκηση, δεύτερο ξεσηκωμό από τους γονείς, από τις λαϊκές οικογένειες, καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και φυσικά και τη σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ, που το έχει τερματίσει, καταδίκη της Ε.Ε., που προωθεί την ανταποδοτικότητα σε όλα τα επίπεδα και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών και της πρόνοιας σε συνεργασία με τις πρόθυμες κυβερνήσεις .
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο θα υψώνεται και η ελπίδα στον τόπο μας, διαφορετικά το τίμημα θα είναι ακόμα πιο βαρύ. Ο λαός επιτέλους πρέπει να κάνει το «κουμάντο» του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου