Print

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ για τα Ελληνοτουρκικά

 

Ελληνοτουρκικά: Να μην ματώσουμε για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ  εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών Ελλάδας και Τουρκίας  και καταδικάζει απερίφραστα ενέργειες που κινούνται στην κατεύθυνση της όξυνσης και της πολεμικής σύγκρουσης.

Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία. Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει η Αγία Σοφία να παραμείνει  δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Εκτιμάμε ότι  η όξυνση της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη,  έχει προκληθεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και   οποία ενισχύεται με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και την επιδίωξη διαμόρφωσης διακρατικών συμφωνιών για θαλάσσιες ζώνες. Παραβιάζεται έτσι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι ζώνες ως πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, “ναρκοθετώντας ” ακόμη περισσότερο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών.

Τα όσα παρακολουθούμε, πρόκειται για μέρος της συνολικότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε αστικές τάξεις, μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που ήδη έχει αιματοκυλήσει τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, κι απειλεί με ανάφλεξη και την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Αυτά τα συμφέροντα, που συγκρούονται δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών και φυσικά και του δικού μας λαού!

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή μας  στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, καθώς και την εμπλοκή στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, που αμφισβητούν ευθέως τα σύνορά μας είτε μιλώντας για «αμφισβητούμενα ύδατα, είτε για γκρίζες ζώνες είτε για διμερές πρόβλημα.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι  λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να προσμένουν τίποτα το θετικό για τις εξελίξεις από την εμπλοκή των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που για το πετρέλαιο και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές ανάβουν  φωτιές στη μεσόγειο με εμπλοκή και των εθνικών κυβερνήσεων που παίρνουν μέρος στη μοιρασιά με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Για ακόμη μια φορά διακηρύσσουμε, πως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην  εκμετάλλευση και στη λογική να ματώνουν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να παλεύει:

• Ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.

• Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

• Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

• Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

• Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

• Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τους επιχειρηματικούς ομίλους  και στα σχέδια για “συνεκμετάλλευση” τους, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης.

• Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας  στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς πολέμου, συρράξεων και προσφυγιάς.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος           Η Γραμματέας

 

Μάρκος Σκούφαλος      Σοφία Γατανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου