Print

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. για τα σχολεία

 Χίος 12 Αυγούστου 2020

Εκπαίδευση: Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…

Ένα μήνα  μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/7/2020, με μοναδικό θέμα την παιδεία, την οποία σημειώνεται προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, ο δήμαρχος Χίου παραχώρησε συνέντευξη  για το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι δεν αναφέρθηκε καν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν ομόφωνη και στηρίχτηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην της παράταξης του Δημάρχου.

 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν επί 7ωρο  όλα τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με κυρίαρχο  θέμα την ελλιπή  χρηματοδότηση, από το κεντρικό κράτος.

Δημοσιοποιούμε σήμερα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ο Δήμαρχος εσκεμμένα δεν ανέφερε στην συνέντευξή του, για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, καθώς η απόφαση αυτή είναι που δεσμεύει το Δήμο και θα καθορίσει τις ενέργειες που οφείλει να κάνει το επόμενο διάστημα για να φροντίσει τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού
.
Στη συνέντευξη που δόθηκε αναφέρθηκε στο χρέος του νερού, που αποτελεί χρέος δεκαετίας όλων των σχολείων του νησιού αλλά και στο ότι «θα βάζει πλάτη»  όταν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αυτό βέβαια είναι δεδομένο τα τελευταία χρόνια  που οι ελλείψεις τακτικών πιστώσεων  είναι όλο και περισσότερες.

Αυτή την απόφαση, που προήλθε,  μετά από καταγραφή σε 90 σελίδες κείμενο, με τις προτάσεις, θέσεις, απόψεις και αντιπαραθέσεις όλων των παρατάξεων  παραθέτουμε ως έχει:

  « το Δημοτικό Συμβούλιο …… αποφάσισε ομόφωνα

Ψηφίζει την εισήγηση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» ως έχει και επικεντρώνεται στα παρακάτω:

    Να αναπληρώσει ο Δήμος Χίου με έκτακτη επιχορήγηση του, προς τις Σχολικές Επιτροπές, ως αντιλογιστική  πράξη, το ποσό  που παρακράτησε  από  πρώτη δόση της τακτικής επιχορήγησης.

    Να συνεχίσει ο Δήμος Χίου  να χορηγεί  έκτακτη επιχορήγηση  στις σχολικές επιτροπές  για να καλύπτουν  τις δαπάνες ρεύματος, νερού, πετρελαίου και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

    Για τον  προγραμματισμό εκτέλεσης  έργων και μελετών  στον τομέα της Παιδείας και την  υποβολή σχετικών προτάσεων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ,κλπ) να γίνε άμεση ιεράρχηση  προτεραιοτήτων και αναγκών  των σχολικών μονάδων  που θα αφορούν συνθήκες υγιεινής, αντισεισμική θωράκιση, κτιριακή κατάσταση  των σχολείων, προσβασιμότητα κτιρίων, ψηφιακό εξοπλισμό, αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού,, περιβάλλοντες χώροι, περιφράξεις κλπ με καταγραφή από την Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών  και να ληφθεί μέριμνα για τη διερεύνηση  και αξιοποίηση  της οικονομικής διαχείρισης των εισερχομένων πόρων  στον Δήμο  από την σχολική περιουσία επ’ ωφελεία του Δήμου  Χίου.

    Να ενισχυθεί  η λειτουργία της Γραμματείας  των Σχολικών Επιτροπών  του Δήμου με τη μεταφορά  της σε καταλληλότερο χώρο  και ενίσχυση του προσωπικού με επιπλέον άτομα.

    Να αναλάβει ο Δήμος την υποχρέωση να μελετήσει  τις κατατιθέμενες  στην παρούσα συνεδρίαση προτάσεις, ώστε να αποτελέσουν  μια πυξίδα δράσεων και διεκδικήσεων  προς την  κεντρική διοίκηση  προκειμένου  να αναβαθμιστούν  τα εκπαιδευτικά δρώμενα στο νησί  και στον Δήμο μας……..»  

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς  μένει  να δούμε αν η Δημ. Αρχή υπηρετήσει ως οφείλει  την ληφθείσα απόφαση και  ενόψει πανδημίας να  ενισχύσει  τα  σχολεία με τα απαραίτητα μέτρα, υγιεινής και ασφάλειας για την υγεία των παιδιών  μας  και να προχωρήσει  στην υλοποίηση των μέτρων και διεκδικήσεων  όπως αυτές καταγράφηκαν στις 2 του Ιούλη.

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου