Print

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Η Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό, αλλά και για την προστασία των κατοίκων από τον κορωνοϊό

 

Πηγή φωτό: politischios.gr

Μια ανακοίνωση απόλυτα καταδικαστική απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό, αλλά και για την προστασία του μόνιμου πληθυσμού του νησιού μας, των προσφύγων-μεταναστών και εργαζομένων στη ΒΙΑΛ από τον κορωνοϊό, εξέδωσε η Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου. Την παραθέτουμε ως έχει:

«ΧΙΟΣ, 24/10/2020

Ξεγυμνώθηκε για πολλοστή φορά η πολιτική της κυβέρνησης και του  υπουργού της κ Μηταράκη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό με αφορμή την πανδημία.

Δυστυχώς η πανδημία πλέον έχει δείξει τα δόντια της στα νησιά του Β. Αιγαίου και στο νησί μας στη Χίο.

Το νοσοκομείο  μας  που έχει ξεπεράσει σε όλα του τα τμήματα τα όριά του , έχει ήδη βρεθεί μετά την πρόσφατη καταγραφή των κρουσμάτων  στη ΒΙΑΛ σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης  κατοίκων και μεταναστών και η ΒΙΑΛ  με τους στοιβαγμένους ανθρώπους, αποτελεί πλέον με τη βούλα, τη μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους του νησιού μας, για όσους εργάζονται εκεί  και  φυσικά για τους ίδιους  τους μετανάστες! Οι πρώτοι έλεγχοι  αποδεικνύουν ποσοστό covid-19  εντός της ΒΙΑΛ γύρω στο 12% γεγονός  που από μόνο του είναι αρκετό για να φρακάρει όλο το σύστημα του ΕΣΥ  που έχει μια  πεπερασμένη δυνατότητα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των ντόπιων και των εγκλωβισμένων!

Σαν να είμαστε λοιπόν όλοι - κάτοικοι και εγκλωβισμένοι - παιδιά ενός κατώτερου θεού  «απολαμβάνουμε»  αναλογικά εδώ και πολύ καιρό περίθαλψη πολύ κατώτερη  από άλλα μέρη της Ελλάδας όπου οι πολιτικοί μας δεν τόλμησαν να εγκαταστήσουν δομές «φιλοξενίας»!

Την ίδια στιγμή, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εμμονικά η κυβέρνηση δια του υπουργού της, αφού άφησε τις δομές χωρίς ουσιαστική  υγειονομική προστασία όλο αυτό το διάστημα, αφού φτάσαμε στο και πέντε για να έρθει ο ΕΟΔ, εξακολουθεί να παπαγαλίζει :

ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ !!!

Κανένα συμπέρασμα δεν έβγαλαν από όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας με την επιθετικότητα του Ερντογάν να απειλεί ευθέως πλέον το ζωτικό χώρο των νησιών, κανένα συμπέρασμα για τον εγκλωβισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στα νησιά μας και στο νησί μας, μέσα στην πανδημία.

Με βεβαρημένη την κατάσταση προ κορωνοϊού μέσα στα ΚΥΤ  λόγω της αναλγησίας παλιάς και νέας κυβέρνησης, η σημερινή κατάσταση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε βάρος  δικό μας και των συμπολιτών μας και των διαμενόντων στα ΚΥΤ.

Η λογική της καραντίνας από τη στιγμή που δεν υπάρχει δραστική αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, απλά μεταθέτει το πρόβλημα χρονικά και το επαναφέρει, εφόσον υφίσταται και κλιμακώνεται η πανδημία.

Επιτέλους κυβέρνηση, ΕΕ και ο αρμόδιος υπουργός, ας σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά, ας σταματήσουν να παίζουν με τις ανθρώπινες  ζωές τις δικές μας και των προσφύγων - μεταναστών.

Δε χρειαζόμαστε κλειστές ή ανοικτές δομές στα νησιά μας.

Δε χρειαζόμαστε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στίγμα στον πολιτισμό μας.

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και στελεχωμένο νοσοκομείο.

Χρειαζόμαστε ασφαλή σχολεία με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ικανό αριθμό εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθει.

Χρειαζόμαστε να αποσυμφορηθεί ουσιαστικά το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά μας και τη χώρα,  όπως είναι τα διεθνή δικαιώματα τους, άμεσα ξεκινώντας από τις ευάλωτες ομάδες, μέχρι να κλείσει οριστικά αμετάκλητα.

Να θωρακιστεί υγειονομικά  η ΒΙΑΛ για να προστατεύονται  για όσο ακόμα λειτουργεί οι εργαζόμενοι  στο χώρο, οι κάτοικοι της Χίου  και  οι άνθρωποι που «ζούν» μεσα σε αυτή!

Χρειαζόμαστε τεστ για να γνωρίζουμε  τη διασπορά του ιού και να μη βαδίζουμε στα τυφλά.

Χρειαζόμαστε την ενίσχυση των μισθωτών και επαγγελματιών του νησιού τους που χειμάζονται υπό το βάρος της  κρίσης που με  πρόσχημα την πανδημία φορτώνεται τους πλάτες τους.

Χρειαζόμαστε ανάσα από τους φόρους, τα τέλη, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς!

Χρειαζόμαστε έργα πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης  με κέντρο τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας και των ανθρώπων του!

Αυτά χρειάζεται η Χίος !Σε αυτά να στραφεί η κυβέρνηση!

Σε αυτά να στραφεί ο υπουργός της κ. Μηταράκης και όχι στην εμμονή μιας αδιέξοδης πολιτικής που θάβει το νησί  για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει!

Δεν μπορούμε πλέον να αναπνεύσουμε κύριε Μηταράκη και κύριοι της κυβέρνησης. Ακούει κανείς?»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου