Print

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Μια απάντηση στον Αντιδήμαρχο για τον Βροντάδο


 Χίος 22/02/2021

Μια οφειλόμενη απάντηση  στον κ. Αντιδήμαρχο!

Με  έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση του Αντιδημάχου Τ.Υ. κ. Ξενάκη ( ΑΛΗΘΕΙΑ, 19/2/2021) ότι πλέον όλο το νησί έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ότι λύθηκαν τα προβλήματα  δόμησης  σε Βροντάδο και Ιωνία.

Καλό θα είναι ο κ. Ξενάκης  να πληροφορείται σωστά από τις υπηρεσίες που προΐσταται για το τι ακριβώς συμβαίνει , ώστε να ενημερώνει  ανάλογα και τους δημότες και  όχι να  δημιουργεί  προσδοκίες που δεν έχουν βάση.

Ο Βροντάδος δεν  εντάχθηκε ποτέ στη νέα, μετά το 1989, προκηρυχθείσα μελέτη ΓΠΣ πόλης Χίου, που η  σύμβαση  αυτή υπογράφηκε το 2009,     και αυτό που  ψηφίστηκε   προχθές  στο Δημ. Συμβούλιο δια περιφοράς αφορούσε  την «Παραλαβή εγκεκριμένης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) και επικαιροποιημένου Β2 σταδίου Χωροταξικής – Πολεοδομικής Μελέτης της μελέτης «Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε. Χίου» του Δήμου Χίου». Το παραδοτέο που εγκρίθηκε δηλαδή από το Δημοτικό Συμβούλιο αφορά την Δημοτική Ενότητα Χίου μόνο.

Για τον Βροντάδο εξακολουθεί και ισχύει το καθεστώς με νομοθετικές ρυθμίσεις κατ’ έτος  μέχρι 31/12/2021 τουλάχιστον, ώστε να μην ισχύσει  το Γενικό Πολεοδομικό  Σχέδιο του 1989. 

Τα προβλήματα από την έλλειψη ενός «σχεδίου πόλης» , αφορούν συμβολαιογραφικές πράξεις, αγοραπωλησίες, οικοδομικές άδειες που απαιτούνται  να εκδώσουν οι πολίτες κατά καιρούς  και που όλες αυτές οι πράξεις έχουν να κάνουν με χρήσεις γης  που   ένα σχέδιο μπορεί να καθορίσει, με όρους και προϋποθέσεις πάντα υπέρ των κατοίκων της περιοχής .

Όλα  δε αυτά τα προβλήματα   προστίθενται σε όλα εκείνα  που αντιμετωπίζει ο Βροντάδος  από την    απαξίωση που υφίσταται από την εφαρμογή  του Καλλικρατικού Δήμου  και μετά.

Δυστυχώς  έχει ακόμη  πολύ χρόνο ώστε να  καταστεί δυνατή η προκήρυξη μελέτης  για Τοπικό Χωρικό Σχέδιο -ΤΧΣ-(έτσι ονομάζονται τώρα τα χωροταξικά σχέδια για την περιοχή μας) και θα αφορά όλη την Δ.Ε. Ομηρούπολης.

Οι μελέτες  αυτές για Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, όπως έχουμε ενημερωθεί, είναι χρονοβόρες και  υψηλού κόστους.

Είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να  εξασφαλίσει άμεσα πιστώσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία  και να αναθέσει την εκπόνηση των απαραίτητων αυτών μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Μόνον έτσι θα μπορέσουν  να αποκτήσουν και ο Βροντάδος , η Ομηρούπολη και η Ιωνία, Τοπικά Χωρικά Σχέδια και σε αυτό πρέπει να προσανατολιστεί ο κ. Αντιδήμαρχος αντί να αποπροσανατολίζει τους δημότες με εξαγγελίες- ευχολόγια .

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου