Print

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ: Πόλεμο στην Εκπαίδευση και στα μορφωτικά δικαιώματα έχει κηρύξει η κυβέρνηση της ΝΔ!!!

 

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ!!!

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και το  Υπουργείο Παιδείας, που έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο-λαιμητόμο και  φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Επί της ουσίας  η κυβέρνηση υλοποιεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την πρόσβαση κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά το κάθε Τμήμα θα διαλέγει τους εισακτέους και δεν θα επιλέγουν οι μαθητές το Τμήμα που επιθυμούν.

Κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας, προχωρούν ακάθεκτοι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική τους, οξύνοντας ακόμα περισσότερο, τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση. Η πραγματική στόχευση είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από τα Πανεπιστήμια, το βίαιο σπρώξιμό τους στην εφήμερη κατάρτιση, η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής τμήματος, το κλείσιμο δεκάδων Τμημάτων, όπως προβλέπεται από την Έκθεση Πισσαρίδη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται και ο θεσμός της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, οι κάμερες, το face control και οι πειθαρχικές ρυθμίσεις. Το δόγμα “νόμος και τάξη” της ΝΔ και του Χρυσοχοΐδη έρχεται για να καταστείλει κάθε αγωνιστική διεκδίκηση του φοιτητικού κινήματος.

Επιπλέον, στο ν/σ εισάγεται το όριο σπουδών ν+1/2ν με πρόβλεψη για διαγραφή χιλιάδων φοιτητών που είτε αναγκάζονται να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές τους, είτε για διάφορους άλλους λόγους δε κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τη φοίτησή τους.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα, εν μέσω πανδημίας, για να προστατέψει τη υγεία αλλά και την μόρφωση των μαθητών και των φοιτητών φέρνει το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο πίσω από το άλλο.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΜΩΣ ΕΔΩ!

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) με ΦΕΚ 140/20-1-2021 και τίτλο: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο». Επιδίωξή τους είναι εντός του Φεβρουαρίου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης στην εκπαίδευση.

Η προσπάθεια εφαρμογής της συγκεκριμένης Υ.Α. είναι το πρώτο βήμα με άμεσο στόχο την εφαρμογή της «ατομικής αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών.

Η λεγόμενη «αξιολόγηση» θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο από αυτό που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται! Θα αλλάξει προς το χειρότερο, για την πλειοψηφία, τη σχολική πραγματικότητα!

Θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη υποβάθμιση του σχολείου, στη μεταφορά της ευθύνης για όλα τα προβλήματα στους ίδιους τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, στην ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση και ταξική διαφοροποίηση της εκπαίδευσης. Και πού το ξέρουμε αυτό; Από τη διεθνή πείρα των «αξιολογημένων» σχολείων σε πολλές χώρες όπου ο λειτουργικός αναλφαβητισμός, η σχολική διαρροή, οι ταξικοί φραγμοί και η πολυκατηγοριοποίηση «ζουν και βασιλεύουν»! 

Οι δείκτες της λεγόμενης εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης (48 τον αριθμό!) είναι αποκαλυπτικοί:

  Σε ένα υποχρηματοδούμενο σχολείο θα αξιολογείται η «ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών πόρων». Δηλαδή πώς θα γίνεται περιορισμός δαπανών, πώς θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι γονείς, πώς θα αναζητούνται χορηγοί.

  Σε ένα υποστελεχωμένο σχολείο, που η λειτουργία του βασίζεται σε 50.000 συμβασιούχους, θα αξιολογείται η «αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού». Δηλαδή το πώς θα καλύπτονται τα κενά εκ των ενόντων, πώς θα γίνεται ο εκπαιδευτικός λάστιχο, πώς θα μπαλώνονται τρύπες με εκπαιδευτικούς να διδάσκουν άσχετα με την ειδικότητά τους μαθήματα.

  Σε ένα σχολείο με ακατάλληλες υποδομές, με αίθουσες κλουβιά και χιλιάδες μαθητές σε κοντέινερς, θα αξιολογείται «η αξιοποίηση των σχολικών υποδομών», αλλά και ο εμπλουτισμός και εκσυγχρονισμός τους. Και επειδή μάλλον ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι λίγο δύσκολο να αποφασίσει την ανέγερση νέων κτηρίων, αυτό που θα αξιολογείται θα είναι το άνοιγμα της πόρτας στους χορηγούς και τις κάθε λογής επιχειρήσεις για να κάνουν τις μπίζνες τους.

 Σε μια εποχή που η ανάγκη για στέρεη γνώση και ολόπλευρη μόρφωση είναι αδήριτη θα αξιολογείται η «καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές». Δηλαδή το πόσο γρήγορα γίνεται η στροφή της εκπαίδευσης στη λογική της εκγύμνασης εφήμερων δεξιοτήτων εις βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και κατά πόσο ανοίγει η πόρτα για την εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία φορέων άσχετων με την εκπαίδευση, από Μ.Κ.Ο. μέχρι και επιχειρήσεις.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι: «η αξιολόγηση έχει σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης» είναι παραπλανητική και υποκριτική!

Καθοδηγητικό νήμα των κυβερνητικών σχεδιασμών αποτελούν οι εκθέσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ αλλά και οι διαπιστώσεις της έκθεσης Πισσαρίδη για την εκπαίδευση, που επισημαίνουν ως κομβικό πρόβλημα την «Έλλειψη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού». Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Συνεχής αξιολόγηση με βάση κριτήρια όπως οι επιδόσεις των μαθητών, το ποσοστό εισαγωγής των μαθητών στα Πανεπιστήμια, οι ειδικές προκλήσεις κάθε σχολείου. Σύνδεση της χρηματοδότησης των σχολείων με την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων. Δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων και σύγκριση μεταξύ των σχολείων με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών «διαχείρισης μεγάλων δεδομένων» (big data)», συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία όλων των κυβερνήσεων, από τη Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της ΝΔ το 2013-14, τη νομοθεσία Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ, για ένα σχολείο της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας!!

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ, όπως μέχρι τώρα κάνει και σε όλο το Δημόσιο τομέα, στηρίζει την απεργία – αποχή που έχουν αποφασίσει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων,  που προβλέπονται από τον νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 12 Ιουνίου 2020) και καλεί όλους τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς να πράξουν το καθήκον τους αλλά και όλα τα α/μια μέλη της να αναπαράγουν την ανακοίνωσή μας για να υπάρξει ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης και αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια.

Καλούμε τα α’ βάθμια σωματεία της εκπαίδευσης την ημέρα που ψηφίζεται το κατάπτυστο νομοσχέδιο, την Τετάρτη 10/02/2021 και ώρα 13:00 κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλων  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Δεν πρέπει να τους περάσει! Την απάντηση θα τη δώσουμε στους δρόμους του αγώνα! Θα υπερασπιστούμε τη μόρφωση και την υγεία μας με κάθε τρόπο!

Για την Ε.Γ.

Ο Πρόεδρος                                      Η Γραμματέας

 

Μάρκος Σκούφαλος                          Σοφία Γατανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου