Print

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε θέματα της συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου.


                                                                               Μυτιλήνη, 28/02/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε θέματα της συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου.

          Μεταξύ άλλων, το Π.Σ. συζήτησε τα παρακάτω θέματα:

·  DIGEA: Έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) και των άλλων Συμβούλων της αντιπολίτευσης το θέμα της δαπάνης περίπου 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια για την εγκατάσταση ψηφιακών αναμεταδοτών στην Περιφέρεια και τούτο γιατί δεν τους τοποθέτησε, ως όφειλε, η DIGEA προφασιζόμενη ότι είχε υποχρέωση να καλύψει το 95% του εδάφους (στη πραγματικότητα καλύπτει το 87%). Ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ, Στρατής Κόρακας, κατάγγειλε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ανάθεση της αποκλειστικής διαχείρισης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στη DIGEA, που ανήκει στους μεγαλοκαναλάρχες, με μια σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα . Πρότεινε να μη πληρώσει η Περιφέρεια, να διεκδικήσει την κάλυψη, με το ψηφιακό σήμα, ολόκληρης της Περιφέρειας, τη διάλυση της DIGEA και τη διαχείριση του ψηφιακού σήματος και των συχνοτήτων από το δημόσιο. Τελικά δεν έγινε δεκτό το τελευταίο σκέλος της πρότασής του στη διατύπωση του ψηφίσματος που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

·  Υγεία:  Με πρόταση της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» (ΣΥΡΙΖΑ) το θέμα της Υγείας στο χώρο της Περιφέρειας . Η εισηγήτρια περιορίστηκε στο να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα Υγείας και να αναφερθεί στις ανάγκες, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αιτίες αυτής της κατάστασης. Παρεμβαίνοντας ο Στρατής  Κόρακας  αναφέρθηκε συνοπτικά στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα με δραματικές επιπτώσεις στα νησιά μας.: τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, υποδομές, ακόμα και σε στοιχειώδη αναλώσιμα. Τόνισε ότι το όποιο έργο προσφέρεται από τα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας –και αυτό είναι τεράστιο- οφείλεται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’ αυτά. Κατάγγειλε ότι «η κατάσταση αυτή δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται  στον τομέα , τροφοδοτώντας έτσι τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της Υγείας με ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία. Μετατρέπεται έτσι η Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, προνόμιο μόνο όσων έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.


Να γιατί λέμε ότι δεν φτάνει μόνο να περιγράφουμε την άσχημη κατάσταση στον δημόσιο τομέα Υγείας αλλά πρέπει να αποκαλύπτουμε και τις αιτίες της και να παλεύουμε για την ανατροπή τους. Και κατέληξε: Διεκδικούμε απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη υγειονομική φροντίδα για όλους. Άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται δραστική αύξηση των πόρων για την Υγεία και γι’ αυτό σύγκρουση, ρήξη με την βάρβαρη πολιτική της ΕΕ στο όνομα της οποίας όμως ορκίζεται και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αντώνης Δράκος, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, με τεράστιες ελλείψεις σε  προσωπικό και μέσα και πρόβαλε τα αιτήματα των κατοίκων των δυο νησιών με στόχο την εξασφάλιση δωρεάν κάλυψης του πληθυσμού των νησιών.

·  Τροποποίηση προϋπολογισμού: Πρόκειται για μια τροποποίηση στα πλαίσια της διαχείρισης της μιζέριας «αφού έχουμε να κάνουμε με ένα απίστευτα μειωμένο προϋπολογισμό», όπως σημείωσε ο Στρατής Κόρακας. Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν αλλάζει την κατάσταση. Αποβλέπει στο να πληρώσει ένα μέρος παλιών οφειλών και δεν χρηματοδοτεί κανένα νέο έργο, ούτε καν αυτά που επιβάλλονται για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές «θεομηνίες», όπως πριν λίγες μέρες στη Χίο.

·  Ετήσιο Πρόγραμμα Έργων Περιφέρειας Β. Αιγαίου :Και στην εισήγηση αυτή αναγκαστικά, λόγω δραματικής έλλειψης πόρων, είναι ελάχιστα τα νέα έργα που προτείνονται, σημείωσε ο Στρατής Κόρακας, και αυτά με ελάχιστη έως μηδαμινή χρηματοδότηση.

·  Χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης: Συζητήθηκε -και με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης- το θέμα της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης (Χίου, Σάμου, Λέσβου και Λήμνου. Παρεμβαίνοντας ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα Κ.Π. επιτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, έργο. Πράγματι δεν ασχολούνται μόνο με τα θύματα της μάστιγας των εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και με τα προβλήματα που δημιουργεί σε πολλούς συμπολίτες μας η βάρβαρη πολιτική του καπιταλισμού που βιώνουμε. Χωρίς υπερβολή υα Κ.Π. σώζουν ζωές. Ενώ η Περιφέρεια οφείλει συμβατικά να καλύπτει το 25% των δαπανών λειτουργίας του κάθε Κέντρου (περίπου 50.000 ευρώ για κάθε Κέντρο), κατέβαλε, μέχρι σήμερα, ένα μικρό μόνο μέρος. Παίρνοντας υπόψη το έργο των Κ.Π. πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότησή τους. Δυστυχώς η συμπολίτευση αποφάσισε να συνεχίσει την απαράδεκτη στάση που κράτησε και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

·  Ορισμός εκπροσώπου στην Επιτροπή αδειοδότησης λειτουργίας οίκων ανοχής. Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Στρατής Κόρακας, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της, στην ίδια την ύπαρξη των οίκων ανοχής ως εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας , ίδιον του καπιταλιστικού συστήματος που οδηγεί ανθρώπινες υπάρξεις να πωλούν το σώμα τους για να ζήσουν. Ζήτησε, μάταια, να μην ορίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο αντιπρόσωπο ως ελάχιστη διαμαρτυρία.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου