Print

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Επιστολή του Στρατή Κόρακα προς τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση στο δημόσιο τομέα υγείας στα νησιά του Β. Αιγαίου

Με το από 13-3-2015 Δελτίο Τύπου η ΛΑ.Σ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου πληροφορεί  ότι στις 12 Μαρτίου 2015, αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό για να του εκθέσει τα προβλήματα των νησιών της Περιφέρειας στον τομέα της Υγείας .
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Στρατής Κόρακας, επειδή λόγω σοβαρού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απηύθυνε στον κ. Υπουργό την παρακάτω επιστολή, στην οποία διατυπώνει την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα Υγείας στην Περιφέρεια μας και για το  πώς αυτή πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Προς τον Υπουργό Υγείας.

Θέμα: Κατάσταση στον δημόσιο τομέα υγείας στα νησιά του Β. Αιγαίου

Κύριε Υπουργέ,
            Χωρίς υπερβολή, η απαράδεκτη  κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα υγείας (Νοσοκομεία, Ιατρεία του ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας και Αγροτικά ιατρεία), σε ολόκληρη την Ελλάδα, παίρνει  πραγματικά δραματικές διαστάσεις  στα νησιά της Περιφέρειας μας: τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό,  σε υποδομές, ακόμα και σε στοιχειώδη αναλώσιμα, σε τέτοιο βαθμό που, αρκετές φορές, έχουν πληρωθεί με ζωές ή με ανίατες αναπηρίες. Και το όποιο έργο προσφέρεται από τα δημόσιο τομέα Υγείας –και αυτό είναι τεράστιο- οφείλεται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’ αυτά.

Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σε όλες τις χώρες μέλη της, στον τομέα υγείας, με συνεχή, δραστική περικοπή των δαπανών του κράτους για την υγεία. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη  απόφασή σας για περικοπή, ουσιαστικά,  της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων κατά 50%!!!

 Αυτή ακριβώς η πολιτική, που μετατρέπει το ύψιστο κοινωνικό αγαθό που είναι η υγεία, σε υπερκερδοφόρο εμπόρευμα, τροφοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα που αναπτύσσεται, με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται έτσι η Υγεία  προνόμιο μόνο όσων έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, υποχρεούνται να εναποθέτουν την υγεία τους στο έλεος της εφαρμοζόμενης και σήμερα εγκληματικής πολιτικής

 Δεν φτάνει, λοιπόν να περιγράφουμε μόνο την άσχημη κατάσταση που επικρατεί  στον δημόσιο  τομέα Υγείας, όπως κάνουν οι άλλες παρατάξεις. Πρέπει και να αποκαλύπτουμε τις γενεσιουργές αιτίες της και να παλεύουμε για την εξάλειψή τους.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ως Λαϊκή Συσπείρωση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.

Στο πνεύμα αυτό άμεσα διεκδικούμε:

- Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη υγειονομική φροντίδα, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους Έλληνες και αλλοδαπούς, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
- Δραστική αύξηση των πόρων για την Υγεία και επιστροφή των τεράστιων απωλειών που προκάλεσαν τα κουρέματα των ομολόγων.
- Να αναμορφωθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και να ακυρωθεί η απόφαση συγχώνευσης των νοσοκομείων της Ικαρίας με τη Σάμο και της Λήμνου με τη Μυτιλήνη. Να επιστρέψουν τα Κ.Υ. στα νοσοκομεία.
- Άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στα νησιά μας με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Καμιά μονήρης ειδικότητα στα νοσοκομεία των νησιών μας. Άμεση κάλυψη των ελλείψεων εξοπλισμό, αναλώσιμα και υποδομές.
- Άμεση χρηματοδότηση του ΠΕΔΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των Δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Να μη θιγούν τα εναπομείναντα, μετά τις γνωστές ληστείες, αποθεματικά των νοσοκομείων.
- Να μη κλείσει κανένα Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, καμιά κλινική ή μονάδα στα νησιά, να αναπτυχθούν, εξοπλιστούν και στελεχωθούν ώστε να μπορούν να  ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες του λαού μας.
- Να μη γίνει καμιά μετακίνηση, απόλυση προσωπικού, κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων.
- Άμεση στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό  του Ε.Κ.Α.Β. ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στη μεταφορά-διακομιδή ασθενών και τραυματιών. Να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς εξαιτίας αυτών ων ελλείψεων.
- Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία ή και για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου, για τις αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία.
- Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος, μετανάστης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψή.
- Να γίνουν άμεσα προμήθειες σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
- Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και των άλλων δομών του δημόσιου τομέα υγείας των νησιών μας, από υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και εφημερίες.

Μυτιλήνη, 12 Μαρτίου 2015

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου