Print

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ορατό το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία υπηρεσιών των δήμων εξαιτίας του περιορισμού των προσλήψεων για το 2015


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ορατό το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία υπηρεσιών των δήμων
Εξαιτίας του περιορισμού των προσλήψεων για το 2015

Σε αδιέξοδο οδηγεί την πλειοψηφία των δήμων της χώρας η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών να μειωθεί το 2015 κατά 10%, σε σχέση με το 2014, ο αριθμός των προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις έργου, θέμα που αποκάλυψε ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» την περασμένη Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, στηρίζεται στο νόμο 3833/2010, «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο), και στο νόμο 4093/2012, «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016», τους δύο μνημονιακούς νόμους που έφεραν και πέρασαν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα. Ετσι, το υπουργείο, επικαλούμενο αυτούς τους μνημονιακούς νόμους, ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10% του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Εργαζόμενους, δηλαδή, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα. Γιατί μιλάμε για προσωπικό παιδικών σταθμών, προγραμμάτων πρόνοιας, αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων που αναπτύσσονται, έστω και κουτσουρεμένα εξαιτίας των μεγάλων περικοπών έως και 70% στη χρηματοδότηση των δήμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ», εκπρόσωποι των εργαζομένων και δήμαρχοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορούν να παρέχουν μια σειρά κρίσιμες υπηρεσίες στους εργαζόμενους. Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης προσλήψεων, ήδη έχει μειωθεί δραστικά το προσωπικό σε όλες τις δραστηριότητες, από την καθαριότητα μέχρι και τις κοινωνικές δομές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί δήμοι ήδη έχουν στείλει αιτήματα για προσλήψεις συμβασιούχων μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, ωστόσο η κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει μέχρι την περασμένη Τετάρτη. Εκείνη τη μέρα εκδόθηκε η εγκύκλιος που γνωστοποιήθηκε στους δήμους και τις περιφέρειες. Και λέει: Πάρτε μόνο έκτακτο προσωπικό και μάλιστα μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι, «οι υπηρεσίες των δήμων αδειάζουν από προσωπικό και οι όποιες ανάγκες επιχειρούνται να καλυφθούν με μερική απασχόληση και άλλες μορφές ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης. Όταν σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αναγγέλλει την παραπέρα μείωση των προσλήψεων, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντιδράσει, να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους, επαναφορά των απολυθέντων χωρίς γκρίζες ζώνες με τα ίδια δικαιώματα».
Σε όλα αυτά, εάν προστεθεί και το γεγονός ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε πως συμφωνεί με την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και πως θα το εισηγηθεί στην κυβέρνηση, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τι θα ακολουθήσει...
 Κ.
Αναδημοσίευση: "Ριζοσπάστης" , Κυριακή 1 Μάρτη 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου