Print

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Οι προτάσεις της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για τις καλοκαιρινές πολιτιστικές δραστηριότητες της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου

Χίος, 12-06-2015
Προς
τον Πρόεδρο της Δημοτικής  Κοινότητας Βροντάδου 
Κοιν.: Τοπικούς Συμβούλους Δ.Κ. Βροντάδου
 
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά σας για τη δημόσια συνεδρίαση της 12ης -06-2015 και συγκεκριμένα στο θέμα της συζήτησης προτάσεων για τις  καλοκαιρινές πολιτιστικές δραστηριότητες στη Δημοτική μας Κοινότητα, έχουμε  να εισηγηθούμε τα  εξής:
 
Δυστυχώς, ο πολιτισμός στα χέρια της αστικής τάξης χρησιμοποιείται ως κίνητρο κέρδους και εμπόρευμα προς  πώληση, όπως τόσα άλλα πνευματικά λαϊκά αγαθά. Η ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου, θεωρώντας τον πολιτισμό ως δικαίωμα και δημόσιο συλλογικό αγαθό, στέκεται αντίθετη με την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του  και προτείνει μέσα από τις  καλοκαιρινές  πολιτιστικές δραστηριότητες στο Βροντάδο να μπορέσει η καλλιτεχνική δημιουργία να αναπνεύσει ελεύθερα, απαλλαγμένη από τις απαιτήσεις κάθε είδους εμπόρων, παραγωγών και μεσαζόντων.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, προτείνει οι προβολές, οι παρουσιάσεις, οι παραστάσεις, οι βιβλιοπαρουσιάσεις, το  συλλογικό ή ατομικό καλλιτεχνικό έργο που  θα δημιουργηθεί ή  θα φιλοξενηθεί να  φέρει τη σφραγίδα της ανιδιοτέλειας, της  μη κερδοσκοπίας, του δημόσιου χαρακτήρα, της προοδευτικότητας, της καλλιέργειας της βαθύτερης συνείδησης της ανθρωπιάς, της  πολιτισμικής  εν γένει προσφοράς στο λαό.


Μετά  από αυτά προτείνουμε αρχικά τη σύσταση ολιγομελούς επιτροπής για τις  καλοκαιρινές πολιτισμικές δραστηριότητες στο Βροντάδο, η οποία θα αποτελείται από ανθρώπους:
α.  του πνεύματος και της τέχνης (δασκάλους, συγγραφείς, εικαστικούς κ.λπ.),
β. φορείς της παράδοσης (φυσικά πρόσωπα ευρείας λαϊκής  αποδοχής,  που  μπορούν να μεταφέρουν εμπειρίες και βιώματα, ήθη & έθιμα παρελθόντων χρόνων),
γ. πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς (εκπολιτιστικά σωματεία, μορφωτικοί – αθλητικοί σύλλογοι, χορευτικά σωματεία, ωδεία).
Το σχήμα αυτό θα αποτελέσει τον αρχικό πυρήνα της  οργάνωσης και της επιλογής των καλοκαιρινών πολιτισμικών δραστηριοτήτων σε αγαστή συνεργασία  πάντοτε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβούλιου που θα επιμεληθεί το διαδικαστικό μέρος των δραστηριοτήτων. Σε  καμιά περίπτωση δε θεωρούμε σκόπιμο να βάλει ο λαός το χέρι στην τσέπη για τη διοργάνωση όλων αυτών των εκδηλώσεων ούτε όμως  να αναζητηθεί η σύμπραξη μεσαζόντων και εμπόρων του  πολιτισμού μας.
Έτσι, με  μπούσουλα όλα  τα παραπάνω, ενδεικτικά προτείνουμε θεματολογικές εκδηλώσεις ως εξής:
1.   Εικαστικές εκδηλώσεις
·       Θεατρικά  μονόπρακτα από τις θεατρικές ομάδες ΦΟΒ και ΠΕΚΕΒ (υπό την προϋπόθεση ότι οι παραγωγές τους  θα παρουσιαστούν δωρεάν, με  κάλυψη κόστους -μεταφορικά, σκηνές κ.λπ.- από το Δήμο).
·        Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, πηλοπλαστικής ντόπιων καλλιτεχνών και σχολικών ομάδων
·       Μουσικές πινελιές από τη νέα γενιά του Βροντάδου
·       Διαγωνισμός ποίησης  ή  πεζογραφίας
·       Απαγγελίες  ποιημάτων – πεζών και παρουσιάσεις βιβλίων ποιητών και συγγραφέων. Προτείνουμε: (Γιάννης Ρίτσος: «Μακρονησιώτικα», «Καπνισμένο Τσουκάλι», «Ρωμιοσύνη»), (Κώστας Βάρναλης: «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», «Ποιήματα»), (Χαλίλ Γκιμπραν: "Ο Προφήτης» και «Ο Κήπος του Προφήτη»)
·       Κινηματογραφικές προβολές. Προτείνουμε:  («Σούπα πάπιας»  (1993) Διάρκεια: 70’, σκηνοθεσία: Λίο Μακ Κάρεϊ), («Μέρες Θυμού» (2008) Διάρκεια: 130’, σκηνοθεσία: Όλε Κρίστιαν Μάντσεν) κ.λπ.
2.   Αθλητικές εκδηλώσεις
·     Αθλητικές δραστηριότητες, τουρνουά μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ, κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες.
·     Τοπικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα ΦΟΒ, ΠΕΚΕΒ, «Γ. Βούρος» Λιβαδίων κ.λπ.
3.     Παραδοσιακές εκδηλώσεις
·      Ναυτοσύνη και αλιεία στο Βροντάδο, άλλοτε  και σήμερα.
·      Οι πηγές του Βροντάδου
·      Τα τελευταία αλιευτικά καραβόσκαρα και η συμβολή τους στην πρόοδο του τόπου μας.
·      Οι ανεμόμυλοι του Βροντάδου
·      Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο άλλοτε  και σήμερα
4.     Ιστορικές εκδηλώσεις
·      Όμηρος  και Δασκαλόπετρα
·      Η πρώτη εγκατάσταση των Βρονταδούσων στην περιοχή
·      Παιδεία  και Βροντάδος
·      Τοπωνύμια του Βροντάδου
5.     Λαϊκό γλέντι στον Αφανή Ναύτη με σπιτικά  κεράσματα

Για τη Λαϊκή Σπείρωση Δήμου Χίου
Μάρκος Σκούφαλος
Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης
Κλαίρη Κωστάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου