Print

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Απόλογισμός δράσης για το 2015 του Περιφερειακού Συμβουλίου - Τοποθέτηση Στρατή Κόρακα



Μυτιλήνη, 23/04/2026

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε στις 21/04/2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα «Απολογισμός Δράσης για το 2015». Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση ο Στρατής Κόρακας:
« Τα σημειώματα που πήραμε από τις υπηρεσίες, είναι μια καταγραφή, μια απαρίθμηση τεχνικού, διεκπεραιωτικού χαρακτήρα  των πεπραγμένων κατά το 2015.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια των υπηρεσιών να αποτυπώσουν, να μας ενημερώσουν για τη δουλειά τους ,που είναι ανάλογη με τους πενιχρούς πόρους που διέθεταν. Αυτό όμως, εκτός από ένα δυο σημειώματα, δεν μπορεί να θεωρηθεί απολογισμός ενός πολιτικού οργάνου, όπως είναι η Περιφέρεια, αφού υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. Δεν είναι απλώς μια «υπερυπηρεσία» που περιορίζεται στο να συντονίζει το έργο των υφισταμένων υπηρεσιών. Στην περίπτωση αυτή δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει καν ως περιφερειακή αρχή εκλεγμένη και μάλιστα με διακηρύξεις περί περιφερειακής κυβέρνησης, περιφερειακής βουλής και όλα τα γνωστά φούμαρα που συνόδευαν την διαφήμιση του «Καλλικράτη».

Δεν έχω τον χρόνο να αναφερθώ στα σημειώματα των υπηρεσιών και των Αντιπεριφερειαρχών και στα όσα ακούσαμε απόψε και. Θα τονίσω μόνο ότι αυτό που έπρεπε να είχαμε στα χέρια μας, αρκετό καιρό πριν, είναι ένας πολιτικός απολογισμός του έργου, των στόχων και των προσανατολισμών,  της Περιφερειακής Αρχής για τον χρόνο που πέρασε. Ποιους  από αυτούς πέτυχε, ποιους δεν πέτυχε και γιατί, ποιους στόχους, ποιους προσανατολισμούς θέτει για τον επόμενο χρόνο και με ποια μέσα πιστεύει ότι θα τους πετύχει. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ούτε στην αρχή του χρόνου που πέρασε, δεν έχουμε ούτε σήμερα, αλλά ούτε για το 2016.

Η ομιλία της κ. Καλογήρου δεν ανταποκρίθηκε, κατά τη γνώμη μας, σ’ αυτήν την ανάγκη. Εξάλλου δεν την είχαμε, όπως θα έπρεπε, γραπτή στα χέρια μας. Είναι κι αυτό μια ακόμα απόδειξη της υποβάθμισης και υποτίμησης του Περιφερειακού Συμβουλίου από μέρους της. Ήταν και η ομιλία της μια απαρίθμηση «κατορθωμάτων» μέσα, όπως είπε, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που απέδωσε στην αντίξοη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν είπε φυσικά λέξη για τις αιτίες αυτής της κατάστασης, ούτε φυσικά για το ότι την ίδια στιγμή που ο λαός υφίσταται την οικονομική εξαθλίωση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων του, στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι αετονύχηδες, αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχουμε ένα πραγματικό απολογισμό. Η Περιφέρεια, με ευθύνη της Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, λειτούργησε βασικά όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», δηλαδή, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, συνεπής εφαρμοστής της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτής της πολιτικής  που εφαρμόζει και η σημερινή ψευτοαριστερή κυβέρνηση. Βεβαίως καταλαβαίνουμε επίσης ότι  δεν δυσκολεύεται να παίζει αυτόν το ρόλο αφού αυτή η πολιτική ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ, στην οποία ανήκει η περιφερειακή Αρχή.

Για να μη θεωρηθεί από ορισμένους ότι μιλάμε στον αέρα, θα δώσουμε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:

             1.Ο Προϋπολογισμός που ψήφισε το Περιφ. Συμβούλιο και για το 2015 ήταν σύμφωνος με τις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Ένας προϋπολογισμός που ούτε καν διαχείριση της μιζέριας δεν επέτρεπε, κατά κοινήν ομολογία. Καλέσαμε το Π.Σ. να αντιδράσει σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Να μην εγκρίνει αυτήν την αθλιότητα. Να τον επιστρέψει και να διεκδικήσει χρηματοδότηση που θα επέτρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών της περιφέρειάς μας, καλώντας σε κοινό αγώνα τους κατοίκους των νησιών μας. Μας αντιτείνατε ότι θέλετε να πληρώσετε τους εργαζόμενους, ενώ ξέρατε ότι πρώτοι οι εργαζόμενοι θα έμπαιναν στον αγώνα γι αυτή τη διεκδίκηση. Σας καλέσαμε, μάταια, επίσης, όπως ζητούσαν και οι εργαζόμενοι,  να μη δεχτείτε τη μεταφορά της μισθοδοσίας των μονίμων υπαλλήλων της Περιφέρειας από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια, διότι πολύ σύντομα θα επιβαρυνόταν μ’ αυτούς αποκλειστικά η Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τους καταβάλει, λόγω έλλειψης πόρων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου. Ότι, με τέτοιο προϋπολογισμό, δεν προβλέπεται καμιά μελέτη έργου, ούτε καν για την αντισεισμική θωράκιση έστω των σχολείων και δημόσιων κτιρίων, Καμιά αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση των νησιών μας.
Δεν δεχτήκατε τις προτάσεις μας, χαρακτηρίζοντας τες ανεδαφικές, θεωρώντας προφανώς εδαφική την εξαθλίωση….Μείνατε και μένετε συνεπείς στη εφαρμογή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. σε όφελος των μονοπωλίων. Αγνοήσατε μια αμείλικτη πραγματικότητα, που υπενθυμίζουμε συνεχώς:  όσο θα δεχόμαστε συνεχώς μειούμενους προϋπολογισμούς τόσο αυτοί θα μειώνονται. Απόδειξη αδιάψευστη ο φετινός προϋπολογισμός που είναι ακόμα πιο κάτω από τον άθλιο περυσινό.
            2. Αρνείστε να διεκδικήσετε τους παρακρατηθέντες από την κυβέρνηση πόρους, που προορίζονται για την Περιφέρεια
            3. Καταθέσατε στην Τραπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, δυόμιση ολόκληρα εκατομμύρια (2.500.000) ευρώ, πειθαρχώντας στην απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές, παρά τις εκκλήσεις μας και τα άθλια οικονομικά της Περιφέρειας. Και ήλθατε σήμερα να μας καταπλήξετε δηλώνοντας ότι δικαιωθήκατε και είστε περήφανη γι αυτό. Αν είναι δυνατό, όταν μάλιστα κατά τη συζήτηση του προσφυγικού, πριν μερικές εβδομάδες προτείνατε να πάρει η Περιφέρεια δάνειο με ευνοϊκούς όρους για να καλύψει δαπάνες για τους πρόσφυγες. Αλήθεια γιατί δεν παίρνετε από τα 2,5 εκ., αφού όπως μας είχατε πει μπορούμε να τα πάρουμε όποτε κρίνουμε; Ξέρετε φυσικά ότι αυτό δεν γίνεται.
            4. Καλύπτετε, συνεχώς τα κενά στις υπηρεσίες, με διάφορες δικαιολογίες, με  εργαζόμενους 5μηνης και 8μηνης ή και με μπλοκάκι, κακοπληρωμένους, αντί  να διεκδικήσετε την πρόσληψη μόνιμων και με πλήρη δικαιώματα εργαζόμενων. Ευθυγραμμίζεστε έτσι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
            5. Κραυγαλέο παράδειγμα για το ποια πολιτική εφαρμόζετε, ποια συμφέροντα υπηρετείτε είναι και η κατηγορηματική άρνησή σας να δεχθείτε να περιληφθεί στο ψήφισμα για την υγεία το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγειονομική φροντίδα και πρόληψη και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας, τασσόμενοι προφανώς υπέρ της παραπέρα ανάπτυξης της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου στον ζωτικό αυτό τομέα.
            6. Παρότι ζητήσαμε και γραπτώς να συζητηθεί στο Π.Σ. η πρόταση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκή βάση σε νησί του Αιγαίου, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Ευθυγραμμιζόμενοι με την Κυβέρνηση δεν δεχτήκατε την πρότασή μας,
            7. Αρνηθήκατε να περιληφθεί στα ψηφίσματα για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία η πρότασή μας  για δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας, ώστε να πάψουν οι κάτοικοι των νησιών μας και οι επισκέπτες τους να βρίσκονται στο έλεος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εφοπλιστών.
            8. Δεν δεχτήκατε γραπτή πρόταση μας να συζητήσει το Π.Σ. το θέμα του DIGEA, που ταλανίζει και τα νησιά μας, ενώ φέρατε πρόταση να διαθέσουμε 600.000 ευρών για τις εγκαταστάσεις της στην Περιφέρεια.
            9. Για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων αρκεστήκατε σε ένα χλιαρό ψήφισμα περιοριζόμενοι στο ρόλο του θεατή, στην καλύτερη περίπτωση, απορρίπτοντας προτάσεις μας για κινητοποιήσεις εναντίον αυτού του ενδεχομένου και αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις συνέπειες για τα νησιά μας.
 
            Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο παραδείγματα που αποκαλύπτουν ποια πολιτική ακολουθήσατε και ότι συνταχθήκατε με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

            Ως περιφερειακή Αρχή απουσιάσατε από τους αγώνες των εργαζομένων, εργατών, αγροτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των κατοίκων των νησιών μας γενικότερα, για τα οξυμμένα προβλήματά τους.

            Αδιαφορήσατε για την ανεργία, το πρόβλημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και ιδιαίτερα η νεολαία.

            Θα ρωτούσε κανείς τι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια; Φυσικά με αυτόν τον πολιτικό προσανατολισμό, τίποτα περισσότερο από αυτό που έκανε. Δηλ. να υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική που, όπως είπαμε. ταυτίζεται με τη πολιτική της ΝΔ, στην οποία πρόσκειται η πλειοψηφία του Π.Σ. και η Περιφερειάρχης. Όμως με ένα άλλο προσανατολισμό, ένα φιλολαϊκό προσανατολισμό δεν θα συμφιλιωνόταν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, θα πρωτοστατούσε στους αγώνες για την αντιμετώπισή τους.
 
Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, όπως ο Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος της Πάτρας, που μπήκε επικεφαλής μιας παλλαϊκής πορείας 220 χιλιομέτρων, μέχρι την πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα για να αναδείξει το πρόβλημα της ανεργίας που σπάει κοκάλα και στο Δήμο της Πάτρας

---------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου