Print

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Η κατάσταση στη Χίο και η παρέμβαση των κομμουνιστών


Λίγες μέρες μόνο μετά από τη μέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, την οποία ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ανοικτή στήριξη ή την ανοχή των υπόλοιπων αστικών κόμματων, τα αποτελέσματα που καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου, στον Πειραιά, στην Ειδομένη κ.α. είναι δραματικά. Είναι αυτά τα οποία με ακρίβεια προέβλεψε και προειδοποίησε με κατηγορηματικό τρόπο το ΚΚΕ: Μαζικός εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, hot spots κράτησης, διαλογής, απόγνωσης και έντασης, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δεκάδες χιλιάδες παραδομένοι στο έλεος των κυκλωμάτων και των ΜΚΟ, βάρβαρες επαναπροωθήσεις κ.λπ. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, υπό ΝΑΤΟική επιτήρηση και με την αστυνόμευση της νέας Frontex, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων.
Τις τελευταίες μέρες, στη Χίο οι συνέπειες εκφράζονται με εκρηκτικό τρόπο. Αρχικά η ένταση και τα σοβαρά επεισόδια που δημιουργηθήκαν στο hot spot της ΒΙΑΛ, λόγω της κράτησης και των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούσαν. Πάνω από 1.500 ήταν οι στοιβαγμένοι άνθρωποι, ενώ η πρόβλεψη ήταν έως 900! Στη συνέχεια και τη μέρα όπου η κυβέρνηση ψήφιζε ως κατεπείγον στη Βουλή τη νομοθετική υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας (Παρασκευή 1 Απρίλη), εκατοντάδες προσφυγές και μετανάστες - το μεγαλύτερό τους μέρος το αποτελούσαν γυναίκες και παιδιά - έφυγαν από το hot spot διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους, τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, τις επαναπροωθήσεις. Κατασκήνωσαν στο λιμάνι διεκδικώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί, ελπίζοντας ότι έτσι θα συνεχίσουν το «ταξίδι τους» προς τις χώρες του προορισμού τους.
Ετσι δημιουργείται το εξής φαινόμενο
Από τη μια να υπάρχουν διάφοροι και από ύποπτα κυκλώματα, ίσως και από ΜΚΟ, οι οποίοι λένε στους προσφυγές ότι η ΕΕ και η Γερμανία τούς περιμένουν με «ανοικτές αγκάλες», αρκεί να φύγουν από το νησί!
Από την άλλη, διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο λιμάνι και αλλού, ώστε να στρέψουν το λαό της Χίου κατά των προσφύγων - μεταναστών ως υπεύθυνους για την ένταση και τα προβλήματα, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αντιδραστικά μέτρα και την ωμή βία κατά των εκατοντάδων απελπισμένων. Σημειώνεται ότι στο λιμάνι το Λιμενικό απαγόρευσε να καταπλεύσουν τα πλοία της γραμμής, ενώ η άγρια επίθεση των ΜΑΤ που έγινε σε βάρος κατοίκων που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη μεταφορά προσφύγων - μεταναστών στα Ταμπάκικα (ήταν οι «αλυσοδεμένοι» με χειροπέδες, τους όποιους τα χαράματα τους ξανάστειλαν στην Τουρκία) τους έδωσε αέρα στα «μαύρα τους πανιά». Πρώτη και καλύτερη ήταν η ναζιστική ΧΑ, με το μανδύα των «αγανακτισμένων κατοίκων» και από κοντά ορισμένοι επιχειρηματίες και τοπικά ΜΜΕ, τα οποία εν ρυθμώ κραυγάζουν ότι: «Τα ΜΑΤ ήρθαν, αλλά αντί για τους μετανάστες... έδειραν τους Χιώτες»! «Οι μετανάστες υπονομεύουν την οικονομία και την ασφάλεια του νησιού» κ.λπ. Στο μεταξύ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, ο δήμαρχος, η Περιφέρεια κ.ά. οι οποίοι στήριξαν τη συμφωνία και τη λειτουργία του hot spot, παριστάνουν τους έκπληκτους και τους εξαπατημένους! Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι λίγο πριν εκδηλωθεί η ένταση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με Επερώτηση στη Βουλή, το ζήτημα που θέτει είναι το ποιος επωφελείται οικονομικά από την τροφοδοσία του hot spot!
Στον αντίποδα όλων αυτών, με τις θέσεις και τις παρεμβάσεις τους, κινούνται οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο νησί. Η προσπάθειά τους κατευθύνεται στο να μάθει ο λαός της Χίου την αλήθεια, να παρέμβει πιο οργανωμένα και αποφασιστικά κατά των υπευθύνων και των αιτίων που δημιουργούν το Προσφυγικό και εγκλωβίζουν τους προσφυγές στο νησί και στη χώρα και να ληφθούν αμέσως μέτρα ανακούφισης.
Τα μέλη και στελέχη της Τομεακής Οργάνωσης του ΚΚΕ κινητοποιήθηκαν και βρέθηκαν στο λιμάνι.
Μοίρασαν φυλλάδια στα αραβικά και το πρώτο βράδυ, μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Μ. Σκούφαλος, μίλησε στους πρόσφυγες και μετανάστες, όπου η ομιλία συγκέντρωσε την προσοχή και το θερμό χειροκρότημά τους. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, τόνισε ότι ο λόγος που ξεριζώνονται είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που δημιουργούν ΗΠΑ και ΕΕ για τα κέρδη του κεφαλαίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που και στηρίζει τις επεμβάσεις τους και υπέγραψε συμφωνία της ΕΕ που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας. «Αφού πήραν όσους πήραν για φτηνό εργατικό δυναμικό στην ΕΕ, τώρα έκλεισαν τις στρόφιγγες, δηλαδή τα σύνορα» είπε
Τους κάλεσε σε κοινό αγώνα με την εργατική τάξη και το λαό και να σταθούν απέναντι από την πολιτική του ιμπεριαλισμού, τον πόλεμο, των συμφωνιών της ΕΕ, για να μπορέσουν άμεσα να συνεχίσουν στις χώρες προορισμού τους. Να παλέψουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, γυρνώντας την πλάτη σε διάφορους «καλοθελητές» και κυκλώματα, που τελικά κερδίζουν στις πλάτες τους.
Κατήγγειλε το βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής, που εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, τις τραγικές ελλείψεις υποδομών, προσπαθεί να στήσει ξενοφοβικό κλίμα σε βάρος των προσφύγων.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ έκαναν επίσης παρέμβαση προκειμένου να δοθούν άμεσα τρόφιμα, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής και πρωτοστάτησαν ώστε να εκφραστεί έμπρακτα με τρόφιμα και ρουχισμό η λαϊκή αλληλεγγύη.
Ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την επομένη οργανωθήκαν εξορμήσεις στην πόλη και οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απηύθυναν κάλεσμα αγωνιστικής δράσης στο λαό και τη νεολαία του νησιού, ενάντια στον κοινό εχθρό των Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.
Τη Δευτέρα 4 Απρίλη το πρωί, οργάνωσε κεντρική μαζική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 5 Απρίλη, καταδίκασε την επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους του νησιού και κάλεσε το Χιώτικο λαό να συνεχίσει να δείχνει τη γνήσια αλληλεγγύη του και να είναι σε επαγρύπνηση. Να μην πέσει στην παγίδα του ρατσισμού και να οργανώσει την πάλη του συνολικά απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΗΠΑ - ΕΕ, που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο.
Να παλέψει και να απαιτήσει: Αμεση διευκόλυνση στους πρόσφυγες ώστε να φύγουν προς στις χώρες που επιθυμούν, με ανυπακοή στις συμφωνίες της ΕΕ. Αξιοπρεπή φιλοξενία σε ανοικτούς χώρους, με ευθύνη του κράτους και του Δήμου. Κλείσιμο των απαράδεκτων στρατοπέδων συγκέντρωσης (hot spots).
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν ώστε να δυναμώσει η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γιατί το Προσφυγικό και η αντιμεταναστευτική πολιτική είναι η άλλη πλευρά της ίδια πολιτικής που εξοντώνει τα βασικά δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, την εργασία, το εισόδημα κ.α.
Π. Μ.
Αναδημοσίευση: http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8846955

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου