Print

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Η ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου για τον απολογισμό πεπραγμένων του Περ. Συμβουλίου για το 2016

 
Μυτιλήνη, 08/05/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε στις 8/05/2017, το περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφ. Συμβουλίου για το 2016». Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση ο Στρατής Κόρακας:

« Διαβάζοντας την τοποθέτησή μας τον Απρίλιο του 2016 για διαπιστώνω ότι τίποτε δεν άλλαξε ουσιαστικά. Γι αυτό η σημερινή μας τοποθέτηση θα κινηθεί περίπου στα ίδια:

Έτσι λοιπόν θα σημειώσουμε πάλι ότι τα σημειώματα που πήραμε από τις υπηρεσίες, είναι, σχεδόν στο σύνολό τους μια απαρίθμηση  των πεπραγμένων κατά το 2016.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια των υπηρεσιών να τα αποτυπώσουν, να μας ενημερώσουν για τη δουλειά τους, που, πρέπει να το τονίσουμε, είναι αξιέπαινη, αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όπως αναφέρουν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες. (Και εδώ θέλουμε να καταγγείλουμε ότι η διαδικασία που επιβλήθηκε στη συνεδρίαση δεν μας επέτρεψε να ζητήσουμε να ενημερωθούμε για το πόσοι λείπουν, σε ποιους τομείς και τι έκανε η Περιφερειακή Αρχή για την κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό. Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις της κ. Περιφερειάρχη ότι «κόπιασε» τόσο για το θέμα αυτό ώστε να τη θεωρούν γραφική, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν το έφερε στο Π.Σ.. Αντίθετα κάθε φορά που αντιδρώντας σε προσλήψεις με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, εισπράτταμε την απάντηση ότι « δεν μας επιτρέπουν» να κάνουμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού).

Αυτή η απαρίθμηση ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί απολογισμός ενός πολιτικού οργάνου, όπως είναι η Περιφέρεια. Πράγματι η Περιφέρεια δεν είναι απλώς μια «υπερυπηρεσία» που περιορίζεται στο να συντονίζει το έργο των υφισταμένων υπηρεσιών. Στην περίπτωση αυτή δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει καν ως περιφερειακή αρχή εκλεγμένη και μάλιστα με διακηρύξεις περί «περιφερειακής κυβέρνησης», περιφερειακής βουλής και όλα τα γνωστά φούμαρα που συνόδευαν την διαφήμιση του «Καλλικράτη».Κι’ εδώ θέλω να σημειώσω ότι τίποτα δεν ακούσαμε σήμερα για την διαβόητη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που προωθεί η Κυβέρνηση αυτό το διάστημα.

Θα διαβάσω αποσπάσματα από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών για το θέμα αυτό: «…με τη μεταρρύθμιση αυτή επιχειρείται να αποτελέσουν οι περιφέρειες κυρίως το όχημα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης»,την οποία ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση. Να δοθούν, δηλαδή, στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης τα «εργαλεία» με τα οποία πιστεύουν ότι θα μπορέσουν είτε ν’ ανοίξουν το δρόμο, είτε να συνδράμουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σε νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.       Η ανάπτυξη που προωθούν όχι μόνο θα πατήσει στα τσαλαπατημένα εργατικά δικαιώματα, αλλά και αντικειμενικά οι περιφέρειες θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων(όπως έγινε πριν μερικές δεκαετίες με τους δήμους)» Και η Ομοσπονδία επαναδιατυπώνει  τις προτάσεις και διεκδικήσεις της για την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών των λαϊκών οικογενειών με προγράμματα δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας, πρόληψης, στήριξης της φτωχής αγροτιάς των μικρών επαγγελματιών, της εργαζόμενης γυναίκας, της νεολαίας. Και καταλήγει : «Μια τέτοια λειτουργία των περιφερειών απαιτεί μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια τέτοια λειτουργία των περιφερειών είναι στον αντίποδα του σημερινού «Καλλικράτη». Και στον αντίποδα των σχεδιασμών και της σημερινής κυβέρνησης»

Αυτό που έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να είχαμε στα χέρια μας, αρκετό καιρό πριν, είναι ένας πολιτικός απολογισμός του έργου, των στόχων και των προσανατολισμών,  της Περιφερειακής Αρχής για τον χρόνο που πέρασε. Ποιους  από αυτούς πέτυχε, ποιους δεν πέτυχε και γιατί, ποιους στόχους, ποιους προσανατολισμούς θέτει για τον επόμενο χρόνο και με ποια μέσα πιστεύει ότι θα τους πετύχει. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ούτε στην αρχή του χρόνου που πέρασε, δεν έχουμε ούτε σήμερα, αλλά ούτε για το 2016.

Η παρέμβαση της κ. Καλογήρου δεν ανταποκρίθηκε, κατά τη γνώμη μας, σ’ αυτήν την ανάγκη. Εξάλλου δεν την είχαμε, όπως θα έπρεπε, γραπτή στα χέρια μας. Είναι κι αυτό μια ακόμα απόδειξη της υποβάθμισης και υποτίμησης του Περιφερειακού Συμβουλίου από μέρους της. Εδώ θυμίζουμε ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο εκκρεμεί η πρότασή μας, που συμμερίζεται όλη η αντιπολίτευση, για μια συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την λειτουργία του Περιφ. Συμβουλίου, που αρνείστε πεισματικά, προφανώς γιατί ως Περιφερειακή Αρχή προτιμάτε να λειτουργεί το Π.Σ. όπως σας βολεύει

 Η ομιλία της κ. Καλογήρου ήτα μια απαρίθμηση «κατορθωμάτων» και προβλημάτων που απέδωσε στην έλλειψη προσωπικού, στη γραφειοκρατία, στη νησιωτικότητα στην δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα….. Δεν είπε λέξη για τις αιτίες, την πολιτική που δημιουργεί αυτή τη κατάσταση (που η ίδια υπηρετεί πιστά), ούτε φυσικά για το ότι την ίδια στιγμή που ο λαός υφίσταται την οικονομική αφαίμαξη, εξαθλίωση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων του, στο όνομα της «σωτηρίας» της χώρας, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι αετονύχηδες, αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Να γιατί, «ειρήσθω εν παρόδω», το ερώτημα που πρέπει να τίθεται όταν γίνεται λόγος για «ανάπτυξη» πρέπει να είναι «ανάπτυξη για ποιόν; Για το κεφάλαιο ή για το λαό»; Γιατί και για τους δυο δεν γίνεται.

Ανέφερε, τέλος, η κ. Περιφερειάρχης, ως «στρατηγική» της Περιφερειακής Αρχής ορισμένα αποσπασματικά κοινότυπα, για να χαϊδέψει τα αυτιά των θυμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως: αντιμετώπιση της ανεργίας, της γραφειοκρατίας, συγκράτηση στα νησιά των νέων, ανάπτυξη, αναστροφή της εικόνας –λόγω προσφυγικού- αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να πει λέξη για το πώς θα προωθήσει έστω αυτά τα αποσπασματικά μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της ΕΕ, όπως πχ της ΚΑΠ, της απελευθέρωσης των απολύσεων κλπ.

Καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχουμε ένα πραγματικό πολιτικό απολογισμό. Η Περιφέρεια, με ευθύνη της Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, λειτούργησε βασικά όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», δηλαδή, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, συνεπής εφαρμοστής της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της.. Βεβαίως καταλαβαίνουμε επίσης ότι  δεν δυσκολεύεται να παίζει αυτόν το ρόλο αφού αυτή η πολιτική -και της σημερινής ψευτοαρστερής κυβέρνησης- ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική που πρεσβεύει η ΝΔ, στην οποία ανήκει η Περιφερειακή Αρχή.

Θα δώσουμε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:

1.Ο Προϋπολογισμός, που ψήφισε το περιφ. Συμβούλιο και για το 2017, ήταν σύμφωνος με τις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Ένας προϋπολογισμός που ούτε καν διαχείριση της μιζέριας δεν επέτρεπε, κατά κοινή ομολογία. Καλέσαμε το Π.Σ. να αντιδράσει σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Να μην εγκρίνει αυτήν την αθλιότητα. Να τον επιστρέψει και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα επέτρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών μας, καλώντας σε κοινό αγώνα τους κατοίκους τους. Μας αντιτείνατε ότι θέλετε να πληρώσετε τους εργαζόμενους, ενώ ξέρατε ότι πρώτοι οι εργαζόμενοι θα έμπαιναν στον αγώνα γι αυτή τη διεκδίκηση. Σας καλέσαμε, μάταια, επίσης, όπως ζητούσαν και οι εργαζόμενοι,  να μη δεχτείτε τη μεταφορά της μισθοδοσίας των μονίμων υπαλλήλων της Περιφέρειας από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια, διότι πολύ σύντομα, με τη συνεχή μείωση της κρατικής επιχορήγησης, δεν θα μπορεί η Περιφέρεια να καταβάλει τους μισθούς τους.

Δεν δεχτήκατε τις προτάσεις μας, χαρακτηρίζοντας τες ανεδαφικές, θεωρώντας προφανώς εδαφική την εξαθλίωση….Μείνατε και μένετε συνεπείς στη εφαρμογή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. σε όφελος των μονοπωλίων. Αγνοήσατε μια αμείλικτη πραγματικότητα, που υπενθυμίζουμε συνεχώς:  όσο θα δεχόμαστε συνεχώς μειούμενους προϋπολογισμούς τόσο αυτοί θα μειώνονται. Απόδειξη αδιάψευστη ο φετινός προϋπολογισμός που είναι ακόμα πιο κάτω από τον άθλιο περυσινό.         2. Καταθέσατε στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, δυόμιση ολόκληρα εκατομμύρια (2.500.000) ευρώ, πειθαρχώντας στην απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές, παρά τις εκκλήσεις μας και τα άθλια οικονομικά της Περιφέρειας. Αλήθεια γιατί δεν παίρνετε από τα 2,5 εκ., αφού όπως μας είχατε πει μπορούμε να τα πάρουμε όποτε κρίνουμε; Ξέρετε φυσικά ότι αυτό δεν γίνεται.

         3. Καλύπτετε, με διάφορες δικαιολογίες,, εν μέρει, τα κενά προσωπικού  στις υπηρεσίες με  εργαζόμενους 5μηνης («κοινωφελής απασχόληση») και 8μηνης ή και με μπλοκάκι, κακοπληρωμένους, αντί  να διεκδικήσετε την πρόσληψη μόνιμων και με πλήρη δικαιώματα εργαζόμενων. Ευθυγραμμίζεστε έτσι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

         4. Κραυγαλέο παράδειγμα για το ποια πολιτική εφαρμόζετε, ποια συμφέροντα υπηρετείτε, είναι και η κατηγορηματική άρνησή σας να δεχθείτε να περιληφθεί στο ψήφισμα για την Υγεία το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγειονομική φροντίδα και πρόληψη και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, τασσόμενοι προφανώς υπέρ της παραπέρα ανάπτυξης της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου στον ζωτικό αυτό τομέα

         5. Παρότι ζητήσαμε και γραπτώς να συζητηθεί στο Π.Σ. η πρόταση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκή βάση σε νησί του Αιγαίου, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, ευθυγραμμιζόμενοι με την Κυβέρνηση, δεν δεχτήκατε την πρότασή μας. Δεν δεχτήκατε επίσης τη πρόταση που καταθέσαμε εδώ και πολύ καιρό, να συζητήσει το Π.Σ. την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί για τα νησιά μας και τους κατοίκους του αλλά τη ζημιά που προκαλεί στην τουριστική κίνηση η αυξανόμενη συνεχώς παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, που μπορεί να καταλήξει, στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, σε πολεμική ανάφλεξη. Και εδώ ταυτιστήκατε πάλι  με την κυβέρνηση.    

         6. Για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων αρχικά  αρκεστήκατε σε ένα χλιαρό ψήφισμα περιοριζόμενοι στο ρόλο του θεατή, στην καλύτερη περίπτωση, απορρίπτοντας προτάσεις μας για κινητοποιήσεις εναντίον αυτού του ενδεχομένου και αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις συνέπειες για τα νησιά μας. Και πρόσφατα αρνηθήκατε πρόταση ψηφίσματος που καταθέσαμε εναντίον της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, περιορίζοντας το θέμα στο πρόβλημα της πυροσβεστικής. Χαρακτηριστικό του έρωτά σας με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ότι απορρίψατε πρόταση μας να περιληφθεί στο ψήφισμα που προτείνατε για την πυροσβεστική η φράση: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων».

         Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο παραδείγματα που αποκαλύπτουν ποια πολιτική ακολουθήσατε και ότι συνταχθήκατε με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

         Ως περιφερειακή Αρχή απουσιάσατε από τους αγώνες των εργαζομένων, εργατών, αγροτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των κατοίκων των νησιών μας γενικότερα, για τα οξυμμένα προβλήματά τους.

         Αδιαφορήσατε στην πράξη για την ανεργία, το πρόβλημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και ιδιαίτερα η νεολαία. Προσπαθείτε με το απαράδεκτο εφεύρημα της «κοινωφελούς απασχόλησης» να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου.

         Θα ρωτούσε κανείς τι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια; Φυσικά με αυτόν τον πολιτικό προσανατολισμό, τίποτα περισσότερο από αυτό που έκανε και κάνει. Δηλ. να υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική που, όπως είπαμε. ταυτίζεται με τη πολιτική της ΝΔ, στην οποία πρόσκειται η πλειοψηφία του Π.Σ. και η Περιφερειάρχης, ακόμα τουλάχιστον.
 
 Και όμως,  με ένα άλλο προσανατολισμό, ένα φιλολαϊκό προσανατολισμό δεν θα συμφιλιωνόταν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, θα πρωτοστατούσε στους αγώνες για την αντιμετώπισή τους.
 
Όπως καταλαβαίνετε  καταψηφίζουμε τον απολογισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου