Print

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

«ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!»


Χίος, 3-5-2017
 «ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!»
Το τελευταίο διάστημα κι αφού έγινε μια καλή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους να βρεθεί μέτρο στο ρουκετοπόλεμο , παρατηρούμε μια εναγώνια προσπάθεια από μερίδα των ΜΜΕ του νησιού να επαναφέρουν στα ίσα τους -κατά την αγοραία λογική τους- το προϊόν που θέλουν να πουλήσουν, ώστε το Πάσχα, να είναι Πάσχα κερδών για όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Έτσι, όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με το ρουκετοπόλεμο ως έθιμο, που ζούσαμε τις στιγμές να παίρνει τηλέφωνο ο ναυτικός μας μεσοπέλαγα του Ινδικού για να ακούσει τη ρουκέτα, όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με ιστορίες για τις τεχνικές των ρουκετών, που κλάψαμε και νιάτα στο βωμό της απαγόρευσης και των λαθών μας, μαθαίνουμε ότι είμαστε ηλίθιοι που δεν καταλάβαμε τι προϊόν είχαμε στα χέρια μας και πώς έπρεπε να το πουλήσουμε!
Έτσι λοιπόν πρέπει να είναι τα έθιμα για τα σύγχρονα μυαλά: Είδη προς πώληση! Δεν πρέπει να έχουν ούτε τη δική τους λογική, ούτε την ιστορία τους, ούτε την εθιμική κατοχύρωσή τους, ούτε τη χωρική τους διάσταση, βρε αδερφέ. Το μόνο που πρέπει να έχουν είναι τιμή!
Αυτό ακριβώς μετέτρεψε το ρουκετοπόλεμο σε show, αυτό ακριβώς τον έφτασε στο χείλος της κατάργησης, σ’ αυτό ακριβώς επιθυμούν κάποιοι να επανέλθει.
Οι Βρονταδούσοι φέτος έδωσαν μια πρώτη απάντηση. Ο δήμος περιορίστηκε στις υποχρεώσεις του αν και ακόμα πρέπει να φροντίσει και για άλλα. Πληγές στους θιγόμενους, που έχουν δίκιο, υπάρχουν και πρέπει μέχρι του χρόνου να επουλωθούν και το έθιμο να επανέλθει ακόμα πιο πολύ στις ρίζες του, στα πραγματικά του μέτρα και χωρίς αντεκδικήσεις για όποιον έχασε το δίκιο του στην πορεία. Όσοι πολιτικοί τον θυμήθηκαν, καλό θα είναι να τον αφήσουν στην ησυχία του, μπορούν κι από αλλού να βρουν ψήφους.
Αυτό όμως που είναι “καταδικασμένοι” οι Βρονταδουσοι να κάνουν και ειδικά οι ρουκετατζήδες είναι να κλείσουν τ αυτιά τους στα παπαγαλάκια του κέρδους και της αγοραίας λογικής, του “πουλήστε μέχρι και τη μάνα σας για να έλθει χρήμα στο νησί”.
Έτσι δε λειτουργούν τα έθιμα, έτσι πεθαίνουν, έτσι λειτουργούν οι αγορές!
Θα τους αφήσουμε; Σε ό,τι μας αφορά, όχι! Και τους θυμίζουμε τους παρακάτω στίχους του Μπ. Μπρεχτ: «Αναρωτιέμαι γιατί να συζητάω μαζί τους. Ψωνίζουν την γνώση για να την πουλήσουν, θέλουν να μάθουν πού υπάρχει γνώση φτηνή, που να μπορούν ακριβά να την πουλήσουν. Γιατί να ενδιαφερθούν να γνωρίσουν ό,τι ενάντια στην αγοραπωλησία μιλάει;»
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου