Print

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Το ψωμί των εργαζομένων και το σεβόμαστε, αλλά και το διεκδικούμε με αγώνες σε κάθε χώρο


Χίος, 4-5-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ψωμί των εργαζομένων και το σεβόμαστε, αλλά  και το διεκδικούμε με αγώνες σε κάθε χώρο
Επειδή ως Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου  δεν έχουμε μάθει να ψηφοθηρούμε ούτε και μας ενδιαφέρει ή άγρα ψήφων των εργαζομένων χαϊδεύοντας αυτιά, για τον ιματισμό των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Χίου καταθέτουμε τα παρακάτω:
Στις αιτιάσεις ορισμένων εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ ότι με τις θέσεις μας «τους κόβουμε το ψωμί τους», απαντούμε πως οι θέσεις που εκφράζουμε ως παράταξη είναι ξεκάθαρες. Το ψωμί των εργαζομένων και το σεβόμαστε, αλλά  και το διεκδικούμε με αγώνες σε κάθε χώρο. Ποτέ  δεν λειτουργούμε με αντιπροσώπους. Επομένως  καλό θα είναι όσοι εργαζόμενοι βάζουν τέτοια ζητήματα να σκέφτονται περισσότερο.
Επειδή ακούστηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει  αποφάσεις της ΔΕΥΑΧ, τονίζουμε ότι ελεγκτικό όργανο όλων των φορέων είναι το δημοτικό συμβούλιο. Μέσα από αυτό εκλέγονται οι πάντες και μέσα σ’ αυτό απολογούνται.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο εν έτει 2012 πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ υπεραμυνόταν τότε του «ειδικού τέλους», του «ΦΠΑ» και μιας σειράς άλλων αντιλαϊκών χαρατσιών που αφορούσαν την τιμολογιακή  πολιτική της εταιρείας, σήμερα ανακρούει πρύμνη και δικαιώνει τις πάγιες θέσεις μας γύρω από την λειτουργία των εν λόγω εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν  με βάση την ιδιωτική  οικονομία και με χαρακτήρα  κοινωφελή ως μαϊντανό.  Ας αναρωτηθούν όσοι πιστεύουν στον κοινωφελή χαρακτήρα τέτοιων επιχειρήσεων, πώς είναι δυνατό εταιρείες -τύπου ΔΕΥΑ- να εμπορεύονται πουλώντας ή αγοράζοντας φυσικά - κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το νερό και να έχουν χαρακτήρα κοινωφελή.  
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και τις  πολιτικές που ακολουθούνται με τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους εταιρείες. Ο εργαζόμενος πληρώνεται στοιχειωδώς, παρόλο που παράγει υπεραξία  την οποία καρπώνεται ο εργοδότης είτε είναι δήμος είτε κράτος είτε ιδιώτης. Προτείναμε λοιπόν:
▪ Να τηρείται η εργατική νομοθεσία απαρέγκλιτα,
▪ Να μην καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
▪ Οποιεσδήποτε παροχές δικαιούται και λαβαίνει ο εργαζόμενος, καλώς να τις λαβαίνει.
 
Να διευκρινιστεί στην προκειμένη περίπτωση τι είναι αυτό που δικαιούται να λαβαίνει (επίδομα ιματισμού ή λήψη ρουχισμού σε είδος, λόγω φθοροποιού εργασίας). Εφόσον προβλέπεται η λήψη ρουχισμού -και καλώς προβλέπεται- να  λαβαίνουν αυτό το ρουχισμό, ο οποίος πρέπει να φέρει το λογότυπο της εταιρείας είτε αφορά τον εργαζόμενο στο αποχετευτικό δίκτυο είτε εκείνον πίσω από το γραφείο της εταιρείας.
Έτσι, θεωρούμε  ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιδόματα, για τους λόγους που εξηγήσαμε και για τους  λόγους  που εξηγεί και η δικαστική απόφαση, στην οποία τα είδη και ο αριθμός των ειδών που αναφέρονται δε μεταφράζεται σε είδη που θα επιλέξει ο εργαζόμενος κατά βούληση, αλλά  ως ρουχισμός εργασίας της εταιρείας. Μ’ αυτή λοιπόν την έννοια νομίζουμε ότι πρέπει να δίνονται και να συνεχίσουν να δίνονται και μάλιστα  όχι μόνο στους μόνιμους αλλά  και στους συμβασιούχους, αφού εκτίθενται στους ίδιους εργασιακούς  κινδύνους και εκτελούν την ίδια εργασία.
Ωστόσο το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Χίου, τηρεί σιγή ιχθύος και για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας και για τους συμβασιούχους συναδέλφους τους· αυτό για μας εκτός από απαράδεκτο αποδεικνύει και τη συντεχνιακή λογική της ηγεσίας του, που επικρατεί στο χώρο και πρέπει να ανατραπεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η εργατική αλληλεγγύη έχει δύο όψεις…
Τέλος Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη λύση η οποία πραγματικά αφαιρεί το ΦΠΑ, τα «ειδικά τέλη», τα «τέλη ετοιμότητας» κ.λπ. Αυτό ας γίνει και μια πρόκληση προς τη δημοτική αρχή να προχωρήσει προς μια τέτοια κατεύθυνση δημιουργίας Υπηρεσίας ύδρευσης αντί εταιρείας με διασφάλιση φυσικά όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου