Print

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: Να σταματήσει το δράμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Να σταματήσει το δράμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕτου ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για μεταφορά τους από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με προοπτική τη μετακίνησή τους με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους.
 
Αναφέρθηκε στο στυγερό έγκλημα του Ισραήλ με τις μαζικές δολοφονίες των Παλαιστινίων στη Γάζα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ υποκρισίας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υιοθέτησε όλα τα προσχήματα του Ισραήλ και πως αυτό συνιστά ξετσιπωσιά. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τον ξεριζωμό ανθρώπων διότι με τις ευλογίες και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με τη δίψα του εγχώριου κεφαλαίου για γεωστρατηγική αναβάθμιση, συμμετέχει ενεργότατα στο μακελειό, έχει κάνει τη χώρα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.
 
Τόνισε ότι η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πως ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των λίγων και μετά το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο με την ενισχυμένη εποπτεία και την πλήρη εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων. Αναφερόμενος στην επιδίωξη της κυβέρνησης για σπάσιμο της Β’ Αθηνών, έκανε λόγο για δήθεν μεταρρυθμίσεις που κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα, χτυπούν τα μικρότερα κόμματα και διευκολύνουν υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που η εκλογή τους κλονίζεται στη μεγάλη αρένα της Β’ Αθήνας.
Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αυτές τις ώρες ένα πραγματικά στυγερό έγκλημα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι οι μαζικές δολοφονίες των Παλαιστινίων, που διαδήλωναν για να έχουν πατρίδα ελεύθερη, χωρίς κατοχή, ενάντια στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εγκαινιάσει τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ουσιαστικά ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι η υποκρισία σε αυτή τη χώρα, στις κυβερνήσεις αυτής της χώρας, περισσεύει.
Και σεις, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε σπάσει πραγματικά κάθε ρεκόρ.
Από τη μία κλαίτε για τους αμάχους της Παλαιστίνης, για τους πρόσφυγες και από την άλλη αναπτύσσετε σχέσεις και συνεργασία με αυτούς που τους ξεριζώνουν και τους δολοφονούν.
Τι ανακοίνωση έβγαλε χτες το υπουργείο Εξωτερικών για την επίθεση στη Γάζα; "Συνιστούμε -λέει- αυτοσυγκράτηση και όχι δυσανάλογη χρήση βίας".
Αν αυτό δεν είναι υιοθέτηση των προσχημάτων του Ισραήλ, αν δεν είναι ξετσιπωσιά σε τελευταία ανάλυση, να τους προτείνετε μια "αναλογική βία", τότε τι είναι;
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα διαβεβαίωνε τον κ. Νετανιάχου ότι συμμερίζεται τις "ανησυχίες του για την ασφάλεια στην περιοχή".
Ενισχύετε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, αρνείστε να αναγνωρίσετε το παλαιστινιακό κράτος και να υλοποιήσετε σχετική απόφαση της Βουλής.
Κι όλα αυτά βέβαια για χάρη της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, στόχο που στηρίζει και η ΝΔ και άλλα κόμματα.
Όμως, το κρίσιμο για το λαό μας είναι να δει το νήμα που συνδέει το στόχο της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που μπλέκει το λαό μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που παρά τα παραμύθια σας απαιτεί από ένα λαό, τον ελληνικό λαό, να συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των λίγων.
Κι αυτό θα συνεχιστεί και μετά το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
Άλλωστε, το παραδέχονται πλέον και κυβερνητικά σας στελέχη, τα οποία μιλάνε για ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο, πλήρη εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων και φυσικά διατήρηση και όλων των υπολοίπων.
Κι ας πετάει η κυβέρνηση την μπάλα στην εξέδρα με τις αλλαγές στην Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας και άλλες τέτοιες δήθεν μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να κρύψουν και τα πραγματικά προβλήματα, στόχο έχουν να χτυπήσουν μικρότερα κόμματα, να διευκολύνουν την εκλογή δικών τους υπουργών και άλλων στελεχών σας που βλέπουν ότι η εκλογή τους κλονίζεται στη μεγάλη αρένα της Β’ Αθηνών.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει δύο οδηγίες της ΕΕ, με πρώτη και πιο σημαντική την οδηγία 33 του 2013 που αφορά τη λεγόμενη υποδοχή των αιτούντων άσυλο.
Επίσης, το νομοσχέδιο τροποποιεί προς το χειρότερο τον απαράδεκτο νόμο 4375 του 2016, ένα νόμο που τον ψηφίσατε για να προσαρμόσετε τη νομοθεσία στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που καταπατά έτσι κι αλλιώς βάναυσα και τα δικαιώματα των προσφύγων και που, εμείς ως ΚΚΕ, είχαμε καταγγείλει και είχαμε προειδοποιήσει για το πού θα καταλήξει αυτή η συμφωνία.
Και να πού κατέληξε:
Κοντά στις 17.000 έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διπλά εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα πολύπαθα νησιά του Αιγαίου:
§   Που ζουν κάτω από άθλιες κυριολεκτικά συνθήκες, σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με υπερδιπλάσιο ακόμη και υπερτετραπλάσιο αριθμό ατόμων από τη χωρητικότητα που έχουν και με μειωμένα δικαιώματα διεθνούς προστασίας.
§  Με τους κατοίκους των νησιών αυτών, που τους αυξάνετε και το ΦΠΑ, να υποφέρουν και εκείνοι από αυτή την κατάσταση, ειδικά των χωριών που είναι κοντά στα hot spots.
§  Με συμβασιούχους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου, απολυμένους, κακοπληρωμένους, να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς και σε καθεστώς ανασφάλειας για το αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και με συνεχείς καθυστερήσεις στην πληρωμή τους.
§  Με τα φασιστοειδή και άλλα ακροδεξιά αντιδραστικά στοιχεία να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και να εξαπολύουν οργανωμένες επιθέσεις κατά δύστυχων προσφύγων και μεταναστών, όπως έγινε πριν μερικές μέρες στη Μυτιλήνη.
Κι έρχεστε τώρα να βάλετε ακόμη μία ευρωπαϊκή σφραγίδα στο διπλό αυτό εγκλωβισμό στα νησιά μας:
Τη σφραγίδα του λεγόμενου γεωγραφικού περιορισμού που προβλέπεται ρητά στην Οδηγία που σήμερα ενσωματώνετε.
Παρόλο που ακόμη και το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε κατά του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά!
Ο διπλός εγκλωβισμός στα νησιά, ο εγκλωβισμός, επίσης, άλλων 45.000 προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, με την οποία "συμφωνείτε και επαυξάνετε", όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ.
Γιατί όλοι το γνωρίζουμε ότι σχεδόν κανένας από τους ξεριζωμένους από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από τους πολέμους, από τη φτώχεια, δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα.
Και όσο οι πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης τους εγκλωβίζουν εδώ, τόσο εκείνοι θα καταφεύγουν σε απελπισμένες ενέργειες.
Τόσο θα αναζητούν δηλαδή, με κάθε κόστος, άλλους τρόπους για να φτάσουν στις χώρες που θέλουν.
Τόσο θα ανθίζουν τα κυκλώματα των διακινητών.
Τόσο το λιμάνι της Πάτρας -και άλλα λιμάνια- θα μετατρέπονται σε λιμάνια της απελπισίας, ακόμη και με νεκρούς, όπως είδαμε την περασμένη βδομάδα.
Το ΚΚΕ από την αρχή έχει ταχθεί κατά του διπλού εγκλωβισμού και στα νησιά και βεβαίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η σταθερή θέση μας είναι να μεταφερθούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα γίνεται και η κατάθεση των αιτημάτων τους για άσυλο και τα υπόλοιπα, στην προοπτική όμως του άμεσου απεγκλωβισμού τους από την Ελλάδα και της μετακίνησής τους με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Κυρίες και κύριοι,
Το βασικότερο ζήτημα είναι σε ποιες γενικότερες συνθήκες συζητιέται αυτό το νομοσχέδιο.
Είναι συνθήκες επικίνδυνης κλιμάκωσης της επιθετικότητας στη Μ. Ανατολή, με το νέο βομβαρδισμό τελευταία των Αμερικανών, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας στη Συρία.
Με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τις απειλές κατά του Ιράν.
Με τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων μέσα στο έδαφος της Συρίας.
Με την κατάληψη του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό και με κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας και με ΕΕ και την Ελλάδα, η οποία -από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης- καταλήγει πάντα σε απειλές ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία με την ΕΕ και θα "πλημμυρίσει" την Ελλάδα και την ΕΕ με πρόσφυγες.
Δηλαδή, έχουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που λειτουργούν ως το καλύτερο λίπασμα για σοβαρή, πάρα πολύ σοβαρή αύξηση των αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα.
Ήδη, τους 4 πρώτους μήνες του 2018 ξεπέρασαν τις 8.000 οι αφίξεις των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους προσφύγων και μεταναστών.
Σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι και με νέο χαρακτηριστικό στοιχείο τη μεγάλη άνοδο των αφίξεων στον Έβρο, ειδικά μέσα στον Απρίλη.
Μέσα στα δύο χρόνια που ισχύει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, περίπου 65.000 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν και εγκλωβίστηκαν, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, στην Ελλάδα.
Τα προγράμματα νόμιμης μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκατάστασης από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ (το γνωστό relocation και resettlement όπως χαρακτηριστικά έλεγε και ο προηγούμενος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), με τα οποία η ΕΕ και η κυβέρνηση πήγε να "χρυσώσει το χάπι" της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και τα οποία στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία.
Επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη των ευθυνών, η Ελλάδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι μια "αθώα", "μικρή" χώρα που βρέθηκε στο "μάτι του κυκλώνα" που λέγεται Προσφυγικό.
Με τις ευλογίες και των υπολοίπων κομμάτων και κυρίως με τη δίψα του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου για "γεωστρατηγική αναβάθμιση", η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργότατα στο μακελειό που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή, έχει μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.
Επομένως έχει συμβάλει στο να υπάρχουν τα εκατομμύρια των Σύρων και άλλων προσφύγων πολέμου.
Με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας- Ελλάδας που ψήφισε η κυβέρνηση και πασχίζει με κάθε τρόπο να εφαρμόσει.
Με τη ΝΑΤΟική αρμάδα που έφερε στο Αιγαίο δήθεν για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.
Η κυβέρνηση έχει συμβάλει ενεργά ώστε το Προσφυγικό να συνδεθεί ακόμη περισσότερο και ακόμη πιο επικίνδυνα με τα παζάρια και τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή.
Κάθε νέα Οδηγία της ΕΕ που αφορά το άσυλο και τους πρόσφυγες, κάθε νέο νομοσχέδιο που φέρνουν οι κυβερνήσεις στη Βουλή είναι βήματα πίσω, χειροτερεύουν την κατάσταση.
Βέβαια, μπορεί να εξαιρέσει κανείς ορισμένες διατάξεις - ευχολόγια κυρίως που υπάρχουν και στην Οδηγία που σήμερα συζητάμε και τις οποίες εμείς θα ψηφίσουμε, χωρίς να αλλάζουν όμως την ουσία.
Γιατί η ουσία είναι ότι πάνε ένα ή και περισσότερα βήματα πίσω από την προστασία που προβλέπεται από τις Διεθνείς Συνθήκες, ειδικά από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.
Θα πίστευε κανείς ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερος νόμος από το ν. 4375 του 2016.
Κι όμως… Φέρατε τώρα ένα ακόμα πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο, με ρυθμίσεις που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, τις κατήγγειλε μετά βδελυγμίας.
Ακόμη ένα βάρβαρο σημείο της Οδηγίας και του νομοσχεδίου είναι αυτό που αφορά τη διακοπή των λεγόμενων υλικών συνθηκών υποδοχής, δηλαδή της στοιχειώδους στέγασης και σίτισης που παρέχεται στους αιτούντες άσυλο, μέχρι να ολοκληρωθεί το αίτημά τους, αν τυχόν παραβιάσουν το γεωγραφικό περιορισμό ή με το παραμικρό παράπτωμα που θα κάνουν.
Δηλαδή, θα τους πετάτε κυριολεκτικά στο δρόμο, θα τους κάνετε προφανώς άστεγους, πένητες!
Όπως βάρβαρο είναι και το άρθρο που προβλέπει τη φυλάκιση αιτούντων άσυλο, ακόμη και ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, δηλαδή εγκύων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ακόμη και ανήλικων παιδιών!
Αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις πρέπει εδώ και τώρα να τις πάρετε πίσω!
Και μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!
Για το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, κυρίες και κύριοι, δηλαδή αυτό που τροποποιεί προς το χειρότερο το νόμο 4375 του 2016, ένα νόμο που, εκτός των άλλων, στα οποία βέβαια ήδη αναφερθήκαμε, δημιούργησε fast track διαδικασίες-παρωδία, για όσους έφτασαν στα νησιά μετά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Με στόχο να απορρίπτονται οι Σύροι, κυρίως, πρόσφυγες και να επιστρέφονται σωρηδόν στην Τουρκία.
Γι' αυτό λοιπόν το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, έχουμε να πούμε τα εξής:
- Πρώτον, αντί να αυξήσετε τον αριθμό των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι αποφάσεις επί των αιτημάτων ασύλου, συστήνετε τις λεγόμενες ομάδες εργασίας, οι οποίες θα δουλεύουν νυχθημερόν, με εξοντωτικούς ρυθμούς για τους εργαζόμενους και με αρνητικές επιπτώσεις στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Επίσης, δίνετε ακόμη περισσότερα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο, έτσι ώστε να υποκαθιστά, τελικά, το ρόλο μιας δημόσιας υπηρεσίας, όπως είναι η Υπηρεσία Ασύλου, κινούμενοι στη λογική τα "ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά", που μόνο και μόνο όποιος λέει αυτή την έκφραση πλέον θυμηδία και ειρωνικά σχόλια προκαλούν όταν εκφωνούνται μάλιστα από επίσημα χείλη, αφού ο ελληνικός λαός και βλέπει και ξέρει πλέον πολύ καλά πού μας έχουν οδηγήσει όλα αυτά.
- Δεύτερον, μειώνετε, σε βαθμό απαράδεκτο και εξωπραγματικό, τις ήδη μικρές προθεσμίες, είτε αυτές αφορούν την έκδοση απόφασης τη λεγόμενη υπερταχύρρυθμη, δηλαδή τη fast-track διαδικασία, είτε αφορούν την προσφυγή στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών, ενώ η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια δεν θα προστατεύει τον αιτούντα άσυλο από την απέλαση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για διαδικασίες ασύλου-παρωδία, για να "ξεπετιούνται" και να απορρίπτονται γρήγορα τα αιτήματα ασύλου και να απελαύνονται άνθρωποι που είναι πρόσφυγες και έχουν ανάγκη τη λεγόμενη διεθνή προστασία.
Παρ' όλες τις τροποποιήσεις που φέρατε, η γενική κατεύθυνση δεν αλλάζει, χώρια που μας έχετε συνηθίσει να φέρνετε σε χρόνο μεταγενέστερο και σε άσχετα κυρίως νομοσχέδια όσες ρυθμίσεις κρίνετε ότι δεν σας συμφέρει ή δεν μπορείτε να περάσετε σε πρώτη φάση.
Κυρίες και κύριοι,
Σε ό,τι αφορά το τέταρτο μέρος του νομοσχεδίου, δηλαδή αυτό που αφορά τους οικονομικούς μετανάστες, εκτός από την προσαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ρυθμίσεις του συμφώνου συμβίωσης, υπάρχουν και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις άδειες παραμονής.
Κι εδώ βλέπουμε να συνεχίζεται η τακτική της τελευταίας, τουλάχιστον, δεκαετίας.
Δηλαδή να νομιμοποιείται μέσα από έκτακτες και από τις λεγόμενες εξαιρετικές διαδικασίες ένας μικρός, κάθε φορά, αριθμός μεταναστών, παρόλο που πρόκειται για ανθρώπους που ζουν για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς εδώ στη χώρα μας.
Αντί να υιοθετήσετε μια διαδικασία απλή, χωρίς παράβολα, που θα καλύψει όλον αυτόν τον κόσμο με μακροχρόνιες άδειες παραμονής και δεν θα τον κρατάει σε διαρκή ομηρία.
Επισημαίνουμε ότι οι αλλαγές που κάνετε θα ευνοήσουν, ενδεχομένως, ορισμένους μετανάστες, κάποιους άλλους όμως θα τους στερήσουν το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα νόμιμο τίτλο διαμονής, δικαίωμα που το είχαν με την προηγούμενη ρύθμιση.
Γιατί το κάνετε αυτό;
Αυτούς τους κινδύνους σάς τους έχουν επισημάνει κυρίως μια σειρά μαζικών οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
Επίσης, ως ΚΚΕ, επιμένουμε στην ανάγκη άμεσης, γενναίας στελέχωσης με προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γενικότερα όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη διεκπεραίωση των αδειών διαμονής ή απόκτησης ιθαγένειας από μετανάστες.
Τέλος, είναι προκλητικό αυτό που φέρατε με τροπολογία και που το βαφτίζετε μείωση των παραβόλων για μια σειρά αδειών διαμονής.
Γιατί, από τη μία μειώνετε τα παράβολα για ορισμένες άδειες και από την άλλη τούς τα παίρνετε πίσω.
Έτσι, είτε μέσα από την αύξηση των απαράδεκτων προστίμων που επιβάλλονται στους μετανάστες, σε περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει να ανανεώσει την άδειά του ή δεν δηλώσει για παράδειγμα την αλλαγή κατοικίας του κλπ., είτε και με τη θέσπιση νέων παραβόλων για κάποιες άλλες άδειες διαμονής ή αιτήσεις.
Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική θα λέγαμε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πριν λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μας η επιστολή που μας απηύθυνε ένας οικονομικός μετανάστης από την Αλβανία, που ζει πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχει άδεια διαμονής, έχει ΑΜΚΑ, έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Έστειλε και στα αρμόδια υπουργεία απ' ό,τι μας είπε καθώς και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια επιστολή, το γράφει άλλωστε και στην ίδια του την επιστολή αυτό.
Ο συγκεκριμένος μετανάστης καταγράφει μια σειρά διακρίσεις σε βάρος οικονομικών μεταναστών και των οικογενειών τους, των νόμιμων, των νομιμότατων, παρότι δηλαδή φορολογούνται κανονικά, παρότι πληρώνουν και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Γιατί δεν καταργείτε τις διακρίσεις;
Γιατί διαιωνίζετε το καθεστώς της αδικίας σε βάρος τους;
Τέλος, για το άρθρο 36, που αφορά την αποζημίωση των κατοίκων των περιοχών της Λέσβου και της Χίου που υπέστησαν ζημιές.
Λόγω της δικής σας πολιτικής βέβαια, του "γεωγραφικού περιορισμού", όπως έλεγα και πριν, δηλαδή του διπλού εγκλωβισμού, τα υφίστανται όλα αυτά.
Παρ' όλα αυτά -είπαν και οι βουλευτές μας κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή- θα το υπερψηφίσουμε.
Όμως, χρειάζεται να δημιουργηθεί άμεσα αυτό το ειδικό ταμείο αποζημιώσεων, που θα καλύπτει έγκαιρα και πλήρως όσους, αποδεδειγμένα, υφίστανται ζημιές.
Το βασικότερο, όμως, είναι να σταματήσει αυτό το δράμα του διπλού εγκλωβισμού στα νησιά.
Σας το ζητούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών, οι φορείς του εργατικού, του λαϊκού μαζικού κινήματος, σας το ζητούν όλοι οι δήμαρχοι των νησιών, σας το ζητούν μια σειρά οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων, σας το ζητάει όλη η κοινωνία.
Επιτέλους, κάντε το!
Αναδημοσίευση: https://www.902.gr/ 15-5-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου