Print

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για το Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1"


Χίος, 10-5-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απορρίπτουμε αυτό το αντιδραστικό οπλοστάσιο μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση, ανεξαρτήτως ονόματος και ψευτοδιλημμάτων
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης-5-2018 συζητήθηκε η λήψη απόφασης επί του σχεδίου νόμου «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α (Πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”). Πάνω σ’ αυτόν τον αντιλαϊκό φερετζέ της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι θέσεις που ανέπτυξε εκ μέρους της ΛΑ.Σ. ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκουφαλος ήταν οι παρακάτω:
« Από τη μεριά μας ως ΛΑ.Σ. Δ. Χίου αναγνωρίζουμε στις αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σήμερα, το ευφάνταστο του πράγματος στην ονοματοδοσία των πιο αντιδραστικών νόμων, που μέσα σε τριάντα χρόνια μετέτρεψαν την Τοπική Διοίκηση, απ’ όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά είχε στις περασμένες δεκαετίες λόγω της φάσης που διάνυε η καπιταλιστική οικονομία, σε Ανώνυμη Εταιρεία με πλήρη ανάπτυξη όλων των χαρακτηριστικών των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων που υπηρετούν ένα βασικό στόχο και σκοπό. Η Τοπική Διοίκηση, ως μακρύ χέρι του κράτους, να συνεχίζει να απομυζά τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δημότες της διπλά και τριπλά για μια σειρά υπηρεσίες αφενός, αφετέρου να ανοίγει ζωτικό χώρο για μπίζνες με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

» Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης 1 και έπεται συνέχεια. Πού είναι τα μεγαλόστομα σχέδια του Καποδίστρια; Πού είναι η ανάπτυξή του και πού είναι οι λεωφόροι προόδου με τον Καλλικράτη; Η συντριβή των κοινοτήτων;  Τα ανταποδοτικά τέλη που είναι υπέρογκα; Τα δεκάδες είδη εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους; Οι μπίζνες με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, μεγαλοεργολάβους, νομικά πρόσωπα, Ευρωπαίους εταίρους κ.λπ.; Αυτά είναι η “ανάπτυξη” της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Αυτή είναι η ανάπτυξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ την κλίνουν σε όλους τους τόνους;
» Για να  πάμε να ρωτήσουμε τους Αγιογαλούσους, τους Βολισσιανούς, τους αμανίτες, τους Λαγκαδούσους, τους Συκιαδιώτες, τους Βρονταδούσους, τους Μαστιχοχωρούσους, τους Χιώτες γενικότερα, για να μην τους ονομάζω έναν-έναν, τι κατάλαβαν από αυτήν την ανάπτυξη που πλειοψηφικά πρεσβεύετε όλοι εσείς, τι κατάλαβαν από Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη 1 όταν εφαρμοστεί; Μεγαλοστομίες, παχιά  λόγια και η ουσία, οι φτωχοί φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι, Δήμοι και Περιφέρειες άλλο ένα μακρύ χέρι στην τσέπη τους.
» Είναι φυσικό βέβαια κάθε αναβάθμιση του κρατικού μηχανισμού σε επίπεδο τοπικής ή περιφερειακής διοίκησης να  καμουφλάρεται κάθε φορά με διάφορα τεχνάσματα που, αν και υπαρκτά, αποπροσανατολίζουν, αν  τα δει κανείς ξεκομμένα. Στον Καποδίστρια ήταν το ποιοι θα πάνε με ποιους, στον Καλλικράτη ήταν η από τα πάνω ετσιθελική συνένωση και μεγέθυνση, στον Κλεισθένη 1 οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρήκαν το κερασάκι της απλής αναλογικής, για να το ξεφτιλίσουν κι αυτό όπως  και τόσα άλλα δημοκρατικά αιτήματα. Κι ενώ οι κυβερνητικοί τσακώνονται γι’  αυτά με τους δήθεν αντιπολιτευόμενους δημάρχους και περιφερειάρχες, τα βρίσκουν μια χαρά στα “αναπτυξιακά συνέδρια”, είναι όλοι ομοτράπεζοι με βιομήχανους, τραπεζίτες, ντόπια και ξένα funds και το σύνολο των αστικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη τους στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ σπρώχνονται για το ποιος θα ονοματίσει ποιο πολλές φορές την “αποκέντρωση” και την “επιχειρηματικότητα”. Άμα τους ακούς μπερδεύεις  ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖαίος, ό ΝεοΔημοκράτης, ο ΠΑΣΟΚος κ.λπ.
» Και στο πρακτέο όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και περιφερειών, συμπεριλαμβανομένου  και του Δήμου της Χίου, η πολιτική της επιβολής των φόρων, των σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών τομέων, της αποδοχής της περιστολής των κρατικών πόρων, της διεύρυνσης της ανταποδοτικότητας, της διασύνδεσης των νομικών προσώπων με τις επιχειρήσεις, έχει βρει πλήρη εφαρμογή, ασχέτως πρασινογάλαζης ή γαλαζοπράσινης απόχρωσης με τις όποιες ανταύγειες.
» Αυτή τη λαίλαπα για τις ζωές και τις ανάγκες των δημοτών έρχεται να συμπληρώσει ο Κλεισθένης 1:
·     Εντάσσει στην ανταπόδοση και τις υπηρεσίες του πρασίνου. Άμεσο αποτέλεσμα από το 2019 να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Επιχείρημα που  θα ακουστεί από τώρα; Δε φταίμε εμείς, φταίει η κυβέρνηση. Βεβαίως!! Η κυβέρνηση νομοθετεί και οι πρόθυμες δημοτικές αρχές επιβάλλουν.
·     Οι αλλαγές στους κουτσουρεμένους ΚΑΠ, η ορολογία “ίδια έσοδα”, η χρήση της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τόνους, αποδεικνύουν ότι ο κύριος στρατηγικός στόχος είναι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα. Και η κρατική χρηματοδότηση που κουτσουρεύτηκε κατά 62% να έχει ρόλο “εξισορρόπησης”.
·     Με τα δυο κεφάλαια με τίτλο “Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ” και “Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και στα Ν.Π. των Ο.Τ.Α.” ανοίγουν νέα πεδία για μπίζνες σε έργα  και υποδομές που ενδιαφέρουν και τους επιχειρηματικούς ομίλους ντόπιους  και ξένους. (π.χ. ενέργεια και ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων, αξιοποίηση δημοτικής γης από το τουριστικό κεφάλαιο, μπίζνες στους τομείς Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας). Δεν είναι τυχαία η σπουδή της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για τα νηπιαγωγεία και την Προσχολική Αγωγή, αφού μυρίζεται νέα τροφεία και έσοδα στις πλάτες των δημοτών και μ’ αυτήν την ΚΕΔΕ εντάχθηκε και ο Δήμαρχος Χίου και έκοψε στη Χίο τη διεύρυνση της Προσχολικής Αγωγής, στηριζόμενος στην αθλιότητα της τριμελούς επιτροπής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που κολλά την ομοφωνία  όπου θέλει.
·     Νομοθετούν μια αυτοτελή υπηρεσία ελέγχου με διορισμένο ανώτερο κρατικό υπάλληλο, για να ελέγχει όσους δε “συμμορφώνονται με τις υποδείξεις”. Γι’ αυτό και παραμένει σε ισχύ το άρθρο που παύει τους αιρετούς με απόφαση του υπουργού, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
·     Εδώ εντάσσονται και οι διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το Λογαριασμό Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α., αφού όμως πρώτα εξαντλήσουν τον τραπεζικό δανεισμό. Φυσικά στην ούγια όλων αυτών επιβάλλεται μια ιδιόρρυθμη Επιτροπεία, όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα, με επιβολή νέων φόρων, αύξηση της ανταποδοτικότητας, περικοπή κοινωνικών δαπανών κ.λπ.
» Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση και ειδικά ως ΚΚΕ, απορρίπτουμε αυτό το αντιδραστικό οπλοστάσιο ανεξαρτήτως ονόματος και ψευτοδιλημμάτων. Ούτε οι προηγούμενες αντιδραστικές αλλαγές των Καποδίστρια, Καλλικράτη έφεραν ανάπτυξη για τα  λαϊκά συμφέροντα ούτε  η σημερινή με τον Κλεισθένη 1 των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα φέρει, γιατί πρόκειται για νόμους που υπηρετούν την ολιγαρχία του πλούτου και είναι εργαλεία απομύζησης του λαϊκού μόχθου. Γι’ αυτό έχουμε άλλο διεκδικητικό πλαίσιο, που στην καρδιά του έχεις τις λαϊκές ανάγκες, τα λαϊκά συμφέροντα.
» Ζητάμε λοιπόν:
1. Εδώ και τώρα πίσω οι παρακρατημένοι πόροι της Τοπικής Διοίκησης και των περιφερειών. 13 δισ, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, είναι αυτοί οι πόροι και 1,8 δισ. σύμφωνα  λέει η ΕΝΠΕ.
2. Λέμε ΟΧΙ στον παλιό και νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην Τοπική Διοίκηση.
3. Απαιτούμε αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας – Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και μόνιμο προσωπικό στις δομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το “Βοήθεια στο Σπίτι” κ.λπ.
4. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, όπως πάει να γίνει με την Προσχολική Αγωγή, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις  πλάτες του λαού.
5. Να καταργηθεί κάθε τοπική άμεση και έμμεση φορολογία.
6. Μόνιμη και σταθερή δουλεία σε  όλους τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α.
7. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που εμπλέκει τους δήμους και τους καθιστά πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
8. Κεντρικό Σχεδιασμό με πόρους και έργα για αντισεισμική- αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.
9. Ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων μακριά από ρυπογόνες πολιτικές και μπίζνες με το κεφάλαιο.
10. Δραστική αύξηση των κεντρικών πόρων από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, ενίσχυση των λαϊκών οικογενειών και των δημοτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.
11. Ναι στην απλή και ανόθευτη αναλογική σε όλα τα επίπεδα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου