Print

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Σχέδιο ψηφίσματος για το μειωμένο ΦΠΑ

Φωτό αρχείου-Πηγή 902.gr
Χίος, 14-11-2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχέδιο ψηφίσματος για το μειωμένο ΦΠΑ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου πρόκειται να φέρει στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος που αφορά τη διατήρηση και παραπέρα αύξηση της μείωσης του ΦΠΑ. Το παραθέτουμε όπως κατατέθηκε:
«Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου, κατάργησε τη μείωση του ΦΠΑ (κατά 30%) και ανέβαλε για ένα χρόνο την κατάργησή του στα πέντε νησιά λόγω του Προσφυγικού. Πέραν του ότι αυτή η αναβολή θυμίζει τη λαϊκή ρήση "παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του", δεν καλύπτει τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και σε κάθε περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τους νησιώτες διότι εξαρτώντας την, έστω και προσωρινή, διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ από το Προσφυγικό, εμμέσως πλην σαφώς, θεωρεί ότι αυτή κακώς θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή, αρχές του 1990, αφού δε υφίστατο τότε το Προσφυγικό.
»Αυτή η απαράδεκτη παγίδα, που δυστυχώς υιοθετήθηκε και από μερικούς, αποκρύπτει τους πραγματικούς, βάσιμους παράγοντες που κάνουν τη ζωή όλων των νησιωτών του Αιγαίου πιο δύσκολη και με μεγαλύτερο κόστος.
»Η κατά 30% μείωση του ΦΠΑ αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση από αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν επιδεινωθεί στις σημερινές συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων και αυξανόμενης φοροεπιδρομής. Και ακριβώς για τους λόγους αυτούς θα έπρεπε η μείωση του ΦΠΑ, για όλα τα νησιά του Αιγαίου, να πάει στο 50%, όπως ήταν το αρχικά ζητούμενο, ήδη από τη 10ετία του '90.
»Σε λίγες εβδομάδες καταργείται η μείωση και στα πέντε νησιά. Φυσικά ενδέχεται, για ψηφοθηρικούς λόγους, η κυβέρνηση να δώσει άλλη μια 6μηνη ή ετήσια αναστολή για τα πέντε νησιά, για να τα κρατάει σε ομηρία. Το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου" δεν αντισταθμίζει παρά ελάχιστα και για περιορισμένο αριθμό το πρόβλημα, για να μην πούμε ότι αποτελεί παραπλανητικό τέχνασμα.
Ζητάμε  τη διατήρηση και παραπέρα αύξηση της μείωσης του ΦΠΑ. Ζητάμε να σταματήσει άμεσα αυτή η πολιτική ομηρίας των νησιών μας από την κυβέρνηση. Καλούμε σε συντονισμό αγώνα όλα τα νησιά και φορείς του Β. Αιγαίου με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου