Print

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου απαιτεί από το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Πηγή φωτό από spot του www.minedu.gov.gr 

Χίος, 20-11-2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΩΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ. ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΑΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΠΕΡΣΙ.
 Αυτές τις μέρες θα κληθούν για δεύτερη φορά σε συνεδρίαση οι τριμερείς επιτροπές του άρθρου 33 του ν. 4521/2018. Θυμίζουμε ορισμένα ζητήματα με βάση την περυσινή πείρα!
Η κυβέρνηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θεσμοθέτησε στις αρχές του 2018 την «έναρξη» εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής, με στόχο να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, χωρίς να προβλέπεται κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε ένας διορισμός, ούτε 1€ για χτίσιμο νέων Νηπιαγωγείων! Στην ουσία θεσμοθετήθηκε η Δίχρονη εκεί που η ίδια η ζωή το είχε λύσει το ζήτημα και ήδη εφαρμοζόταν.
Πάγια θέση μας είναι ότι υπάρχει σήμερα ανάγκη και δυνατότητα να είναι όλα τα παιδιά ως 6 ετών σε δομές Προσχολικής Αγωγής, ενώ για τα προνήπια-νήπια 4-6 ετών η φοίτηση να είναι υποχρεωτική στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και γι’ αυτό να δημιουργούν οι ανάλογες υποδομές πανελλαδικά.
Με τη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που καθόρισε ότι μόνο 184 Δήμοι μπήκαν στο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2018-19, που αναλογούν μόλις στο 25% περίπου των προνηπίων, αποδείχτηκε περίτρανα αυτό που από την αρχή λέγαμε και ήμασταν οι μόνοι: ότι η κυβέρνηση με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση εμπαίζει για άλλη μια φορά, γονείς, νηπιαγωγούς και εργαζόμενες/ους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Παράλληλα, με τις λεγόμενες τριμερείς συμβουλευτικές επιτροπές (Δ/ντής Εκπαίδευσης, Δήμαρχος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών περιοχής), έδωσε στους Δημάρχους τη δυνατότητα να έχουν λόγο για το αν θα γίνει Δίχρονη στον Δήμο τους! Έτσι άνοιξε τον δρόμο εμπλοκής των Δήμων σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση (εδώ τον πρώτο χρόνο της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής)! Η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, χρησιμοποίησε αυτές τις επιτροπές ως άλλοθι για να ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους (και οι Δήμοι στην κυβέρνηση) για το αν παίρνουν ή όχι μέτρα για να εφαρμοστεί στην περιοχή τους η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, χωρίς κόστος για το κράτος. Παράλληλα, υπήρξαν αποφάσεις των τριμερών, ακόμα και ομόφωνες και αρκετές κατά πλειοψηφία, που δεν εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ!
Τώρα η κυβέρνηση δηλώνει ότι στοχεύει να μπουν στο πρόγραμμα την επόμενη χρονιά –τη δεύτερη του τριετούς προγράμματος- άλλοι 100 Δήμοι, που και πάλι δε θα είναι ο κορμός των μεγάλων αστικών κέντρων. Το ως τώρα έξοδό της γι’ αυτό είναι 95 προκάτ παλαιού τύπου αίθουσες για όλη τη χώρα, που έχουν ξεμείνει από κάποιο άλλο έργο και ό,τι ελάχιστο έκαναν κάποιοι Δήμοι!!
Με βάση τα παραπάνω ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου:
-  Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη συγκρότηση της επιτροπής, στην εμπλοκή των Δήμων και γενικότερα καταδικάζουμε την «αλακάρτ» Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή της κυβέρνησης.
-  Απαιτούμε «Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά τώρα, σε όλη τη χώρα, όλα τα νήπια-προνήπια στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τη λήψη άμεσων μέτρων υποδομής» και όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων σε δημόσιους δωρεάν βρεφο-παιδικούς σταθμούς .
-  Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να μην εμποδίσει για δεύτερη φορά την υλοποίηση της προσχολικής αγωγής για τα παιδιά του δήμου μας.
-  Απαιτούμε σύγχρονους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στελεχωμένους πλήρως με μόνιμο προσωπικό και χωρίς τροφεία με αντίστοιχη χρηματοδότηση από το κράτος που τσακίζει στη φορολογία τον ελληνικό λαό.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου