Print

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για την καύση βιομάζας στη Χίο



 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Για την καύση βιομάζας στη Χίο.

Εδώ και αρκετό καιρό και με δεδομένο το γενικό παζάρι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαγκωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να παραδώσει τους φυσικούς πόρους της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο ή ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος ντίλερ στις μπίζνες που ξεδιπλώνονται παντού και στο νησί της Χίου, παρακολουθούμε να αναζωπυρώνονται ενεργειακές επενδύσεις από ιδιώτες μικρής ή μεγάλης κλίμακας που όμως επαναφέρουν επί τάπητος το ερώτημα βιωσιμότητα του νησιού ή βιωσιμότητα των κερδών τους.
Έτσι ξεκίνησαν να υλοποιούνται επενδύσεις καύσης βιομάζας όπως η Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση φυτικών ελαίων ισχύος έως 500kWe», της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στην περιοχή «Καρυδάς», Δ.Δ. Λαγκάδας, της Δ.Ε. Ομηρούπολης, ΧΙΟΥ. Πρόκειται για επενδύσεις βαριάς περιβαλλοντικής όχλησης με επικίνδυνους αέριους ρύπους, που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία εγκατάστασης και στο Καρλόβασι της Σάμου, δύο στον αριθμό.
Να σημειωθεί ακόμα ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα είναι το «καλώς ορίσατε» στον οικισμό της Λαγκάδας, αφού γίνεται ακριβώς πάνω στο δρόμο εισόδου προς το χωριό, θίγοντας σοβαρά και το διπλανό χωριό τη Συκιάδα.

Αποδεικνύεται έτσι και το «τουριστικό ενδιαφέρον» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που απέρριψε την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου τμήματος της Περιφέρειας Χίου το 2017 για την εγκατάσταση στη Λαγκάδα και της αρμόδιας επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφερειακής διοίκησης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στην εν λόγω γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου μιας τέτοιας εγκατάστασης και το ερώτημα είναι: ποιος λοιπόν θα ελέγχει από πλευράς, ακόμα και του αστικού κράτους; Οικειοθελώς θα ελέγχονται, όπως φορολογούνται οικειοθελώς οι εφοπλιστές;
Παρά τις δυο αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντί να απορρίψει τη ΜΠΕ προχώρησε στην απόρριψη των αρνητικών γνωμοδοτήσεων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.
Πέρα από αυτή την γενική αντίθεση, πρέπει να αναφέρουμε ότι στους ιδιωτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα, όπως εδώ τα φυτικά έλαια και τα τηγανέλαια, δεν αναφέρονται ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως το τι επιπτώσεις θα έχουν για το περιβάλλον, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν, κ.ά. Επίσης ποιες είναι οι εγγυήσεις ελέγχου των ρύπων, τη στιγμή που οι δημόσιοι μηχανισμοί ελέγχου είναι πρακτικά ανύπαρκτοι. Άλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει την ασυδοσία των ιδιωτών πάνω και στο θέμα αυτό, αφού πρώτα εξασφαλίσουν τις άδειες.
Δεν απαντάται το ζήτημα τι είδους όχληση θα υπάρχει ιδίως σε εκείνες που θα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως είναι η Λαγκάδα, μια και ξέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει έντονη δυσοσμία σε τέτοιες εγκαταστάσεις και οι αέριοι ρύποι που εκλύονται θα είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και σωματιδίων, αφήνοντας σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σχετικά με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στην εξάτμιση της Μ.Ε.Κ. (Μηχανή Εσωτερικής Καύσης) που γίνεται κουβέντα, δηλαδή καταλύτης και φίλτρο συγκράτησης σωματιδίων, πρόκειται για εμβαλωματικές παρεμβάσεις που το μόνο που κάνουν είναι να αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, που σε αγαστή συνεργασία με την Περιφερειακή αρχή Β. Αιγαίου, ειδικά στη Σάμο, ομόφωνα αδειοδότησε η εκεί Περιφερειακή Ενότητα πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρα­κάμπτοντας τους κινδύνους για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη όσων δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς σε βάρος των κατοίκων, προωθώντας παραπέρα την ιδιωτικο­ποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ΚΚΕ διαφωνεί γενικότερα με την ιδιωτικοποίηση τέτοιων τομέων στρατηγικής σημασίας της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η ενέργεια. Πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας, που δεν μπορεί να παραδίδεται στην κερδοσκοπική βουλιμία του κεφαλαίου μεγάλου ή μικρού. Διεκδικεί η ηλεκτρική ενέργεια να διατίθεται σε επάρκεια και τιμές προσιτές για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους άνεργους, ΑμΕΑ και γενικότερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό πρέπει να παράγεται από δημόσιο φορέα που να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το παραγόμενο από ιδιώτες ρεύμα διατίθεται, ελέω ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), σε πολύ μεγαλύτερες τιμές στη ΔΕΗ, απ’ όσο το παράγει η ίδια, και στη συνέχεια μετακυλά το επί πλέον αυτό κόστος στον καταναλωτή. Μ’ άλλα λόγια για να θησαυρίζουν μερικοί επιβαρύνονται συνεχώς τα λαϊκά στρώματα. Αυτό πρόκειται να συμβεί με τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις είτε της Ιμπερτρόλα είτε της βιομάζας κλπ., που πληρώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1.    Τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσει τη συγκεκριμένη επένδυση στην περιοχή «Καρυδάς», Δ.Δ. Λαγκάδας που προκαλεί σωρεία ρύπων και για τα δύο χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα και αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.
2.    Πώς θα προστατευθεί το περιβάλλον των νησιών του Β Αιγαίου που κινδυνεύει να μετατραπεί σε EL DORADO ανεμογεννητριών και μονάδων καύσης βιομάζας και βιορευστών.
3.    Εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής, σύμφωνα με την οποία οι ενεργειακοί πόροι της χώρας θα προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση της ολιγαρχία του πλούτου και όχι στην εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων.
Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος
Μανώλης Συντυχάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου