Print

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου στο Δ.Σ. για κατασκευή εργοστασίου καύσης φυτικών ελαίων-βιορευστών στη Λαγκάδα


 Χίος,19-3-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ
Κατά τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου, στις 18-3-2019 το φλέγον θέμα της κατασκευής εργοστασίου καύσης φυτικών ελαίων/βιορευστών στη Λαγκάδα, ύστερα από αίτημα και της παράταξής μας. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, δημοτικός σύμβουλος, Μάρκος Σκούφαλος τοποθετήθηκε επί του θέματος ως εξής:
«Πολλές φορές, όταν συζητάμε τέτοια ζητήματα, δεχόμαστε το ερώτημα: Μα καλά, είστε κατά της τεχνολογίας; Είστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Εκ προοιμίου, λοιπόν, σας λέμε ότι δεν είμαστε ούτε κατά της τεχνολογίας ούτε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτών καθ’ αυτών.
»Είμαστε όμως απολύτως αντίθετοι, είμαστε απόλυτα ενάντιοι στη χρήση της τεχνολογίας που γίνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) από τις κυβερνήσεις, από το ιδιωτικό κεφάλαιο, από αυτούς δηλαδή που έχουν στα χέρια τους την ενέργεια και τις ΑΠΕ.
»Για μας η ενέργεια δεν μπορεί να είναι πόρος που πουλιέται και αγοράζεται από ιδιώτες. Για μας είναι φυσικό αγαθό όπως το νερό ο άνεμος και όσα μας προσφέρει η φύση.

»Τι ισχύει στην εν λόγω επένδυση; Προστασία του περιβάλλοντος; Φθηνό ρεύμα; Ανάγκες των χωριών; Τι από τα παραπάνω ισχύει, κατά τη δική μας γνώμη, στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τίποτα.
»Πρόκειται για ιδιωτική επένδυση, ενταγμένη στην επιχειρηματική λογική. Πρόκειται για επένδυση μακριά από τις ανάγκες του χωριού. Πρόκειται για επένδυση μακριά από τη λογική της προστασίας της φύσης και του οικοσυστήματος. Πρόκειται για επένδυση που θα πληρώσουμε και πάλι εμείς μέσω τέλους ΑΠΕ της ΔΕΗ (ακριβή ενέργεια). Ποιος όμως έχει γι’ αυτό την κύρια ευθύνη;
»Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ με ή χωρίς δεκανίκια. Το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων αυτών των κομμάτων είναι που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την απελευθέρωση της ενέργειας. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει γεμίσει το τοπίο από ξένους, ντόπιους, μικρούς και μεγάλους επενδυτές, παίκτες που πουλούν ενέργεια, μοιράζουν γη, θάλασσα και αέρα.
»Αυτά γίνονται με Βούλα της ΕΕ. Κόλλησε η εκταμίευση χρημάτων αναφορικά και με τον ΕΜS.Ο λόγος  γιατί δεν έχουν πουληθεί ακόμα  τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Το φιλέτο δηλαδή. Γι αυτό και πρόθυμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα ξεπούλησε και αυτά. Άρα, ποιος έστειλε στη Λαγκάδα και αύριο αλλού όλους αυτούς για business; ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, μνημόνια κ.λπ.
»Αυτοί παίρνουν από το χέρι μικρούς ή μεγάλους επενδυτές και τους οδηγούν στο να μετατρέψουν σε El Dorado τη ζωή μας. Αυτοί γνωμοδοτούν και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους.
Δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις αγνοήθηκαν, όταν ο γραμματέας της Aποκεντρωμένης, διορισμένος από το ΣΥΡΙΖΑ , ακύρωσε αυτές τις γνωματεύσεις επιμελέστερος όλων για να γίνει η επένδυση. Και αποτελεί απύθμενο θράσος, το θράσος του τοπικού κυβερνητικού  βουλευτή, να κάνει την πάπια αντί να δώσει τώρα εντολή για άρση των αδειών, πριν ανοίξει η όρεξη και για άλλους καθόλα «νόμιμους»  επενδυτές, να αλώσουν τοπίο και ανθρώπους.  
»Ευθύνη βεβαίως εδώ έχει και η δημοτική αρχή που αντί να την αναλάβει με παρρησία, παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Έβγαλε θρασύτατη ανακοίνωση που λέει, ότι περίμενε την τοπική κοινότητα Λαγκάδας. Και γιατί δεν το έστειλε και στη Συκιάδα; Και σε ποιους απευθύνεται; Τρεις δικούς της φορείς: Δημοτικό Συμβούλιο, Ποιότητα Ζωής, Επιτροπή Διαβούλευσης. Δεν ενημερώθηκε κανείς.
»Η δημόσια διοίκηση λειτουργεί με πρωτόκολλα και όχι με email και όταν ο άλλος δεν απαντά, απαιτεί απάντηση. Συγκάλεσε καν όργανα; Τίποτα. Απλά ντροπή!! Στην κλίμακα ευθυνών δεν είναι πρώτη. Αλλά αυτή η λαθροχειρία μυρίζει και μυρίζει άσχημα.
»Εμείς ξεκαθαρίζουμε ως ΛΑΣ και ΚΚΕ ότι δεν μπλεκόμαστε στον κυκεώνα της αστικής νομιμότητας. Στο Μεσολόγγι και παντού μέσα σε περιοχές Natura χτίζουν τέτοια εργοστάσια ή εγκαθιστούν στους εθνικούς δρυμούς ανεμογεννήτριες. Το κεφάλαιο, μικρό ή μεγάλο, δε διστάζει μπροστά στην κερδοφορία του και δε βλέπει ούτε αρχαιολογίες ούτε συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος ούτε τίποτα.
»Για μας νόμος είναι οι λαϊκές ανάγκες, τα κριτήρια που βάλαμε στην αρχή. Από αυτή την άποψη, είμαστε αντίθετοι σε αυτή την επένδυση και σε όποια άλλη αλλοιώνει περαιτέρω το χαρακτήρα των οικισμών μας, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, προστίθεται στην αγοραπωλησία γης, αέρα, θάλασσας.
»Για αυτό είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα και στις μορφές που θα επιλέξουν οι κάτοικοι. Απαιτούμε τώρα η Αποκεντρωμένη να πάρει πίσω την απόφαση. Ο Δήμος να την προσβάλλει αύριο το πρωί και αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου να είναι στην περιφρούρηση.
»Το μήνυμα πρέπει να είναι "κάτω τα χέρια από τα χωριά". Περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι η ομορφιά τους, τα βράχια τους, οι κάτοικοί τους και όχι οι επενδύσεις ολετήρες του ανθρώπινου μόχθου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου