Print

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούν να γίνει μονοθεματική συζήτηση για το νερό στο δημοτικό συμβούλιο.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Και πάλι για την ποιότητα του νερού στη Χίο

            Η αυξημένη ποσότητα αρσενικού στο νερό του στρατοπέδου της ΕΑΡΜΕΘ στη Χίο, προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και ανησυχία.

       Η «αριθμολογία» από πλευράς ΔΕΥΑΝΧ ότι το επιτρεπτό όριο σε αρσενικό στο νερό τα προηγούμενα έτη ήταν στα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και μειώθηκε στα 10 (με τη μέτρηση τώρα να είναι στο 17) επιχειρεί με επικίνδυνο τρόπο να υποβαθμίσει την ύπαρξη αυξημένης ποσότητας αρσενικού στο νερό άρδευσης με βάση τα επίσημα όρια ασφάλειας. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κανείς από τους υπεύθυνους δεν απαντά ποιες είναι οι συνέπειες ύπαρξης αρσενικού σε νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, περιορίζοντας την κουβέντα σε μια «λάθος βάνα»!

         Η δημόσια παραδοχή ότι η Χίος έχει στερέψει από τις γεωτρήσεις, που για χρόνια είχαν σε ισχύ οι υπεύθυνοι όλων των χρωμάτων και κυβερνήσεων, που έχει σαν συνέπεια τη μερική υφαλμύρωση του νερού, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά και για την περιεκτικότητά του και σε υδράργυρο.

         Κάποιοι σήμερα βρίσκουν την ευκαιρία να προχωρήσουν με νέα ορμή οι «λύσεις» της αφαλάτωσης. Ανοίγει ο δρόμος έτσι και εδώ για την εμπορευματοποίηση του νερού, σε περίοδο που η κυβέρνηση καταθέτει νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής» που οδηγεί στην εγκληματική ιδιωτικοποίησή του.

         Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούν να προχωρήσει το αίτημά μας για μονοθεματική συζήτηση για το νερό στο δημοτικό συμβούλιο.

         Να δοθούν εδώ και τώρα στη δημοσιότητα οι αναλύσεις του νερού, που αφορούν όλες τις επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να ανιχνευθούν, με ευθύνη των κρατικών φορέων, της Περιφέρειας και του δήμου. Τι φοβούνται και δεν το κάνουν;

         Άμεσα να ενημερωθεί ο λαός της Χίου για τα μέτρα που θα παρθούν ώστε τα επίπεδα του αρσενικού στο νερό άρδευσης στην περιοχή που εντοπίστηκε το πρόβλημα να επανέλθουν στα επίσημα φυσιολογικά. Αναλαμβάνουν διαχρονικά μεγάλες ευθύνες απέναντι στο λαό της Χίου όσοι τόσο καιρό συνειδητά κωφεύουν στο αίτημα του ΚΚΕ και δεν προχωρούν στην ουσιαστική ενημέρωση και λήψη μέτρων για την ποιότητα του νερού στη Χίο. Επιτέλους ας πάψουν να παίζουν με τη νοημοσύνη μας και την δημόσια υγεία.

Χίος 19/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου