Print

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Κρίση, Πρόσφυγες, ιμπεριαλιστικός πόλεμος… Ποιος τα γεννά και τα αναπαράγει;

          
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέσα στο 2015 οι πρόσφυγες έφθασαν τον αριθμό των 65,3 εκατομμυρίων με τον ακόμα πιο πρωτοφανή αριθμό των παιδιών να φτάνει το 50% του συνόλου. Μόνο μέσα στο 2015, 5,4 εκατομμύρια έγιναν για πρώτη φορά πρόσφυγες. Μόνο στην Ελλάδα, γίναμε μάρτυρες (περασμένη χρονιά) πάνω από 1 εκατ. προσφύγων (Σύρων, Αφγανών, Ιρακινών κ.ά.) στην προσπάθειά τους να χτίσουν μια νέα ζωή σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ.

Ποιος αλήθεια εγκαταλείπει το σπίτι του, τη χώρα του, για να πάει σε μια άλλη χώρα, αβέβαιος για το μέλλον, σε περιβάλλον εχθρικό ως προς την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς του; Ποιος παρατά το σπίτι του για να ρισκάρει να πνιγεί ακόμα και με ψεύτικο σωσίβιο, πληρώνοντας ό,τι έχει αποταμιεύσει για να ζήσει σε καταυλισμούς, με βασικές ελλείψεις σε υγιεινή, εκπαίδευση κλπ; Ποιος αλήθεια επιθυμεί να ζει εγκλωβισμένος (και μάλιστα με αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης) με άλλους 57.000 ανθρώπους στην Ελλάδα;

Το «δέντρο» και το «Δάσος»…
          Πρώτα και κύρια να δούμε τι είναι αυτό που γεννά την προσφυγιά γιατί όποιος δεν διερωτάται και δεν απαντά τι είναι αυτό που καίει το δάσος, πάντα θα αρκείται στο να ενοχοποιεί τα αποκαΐδια.
«Δεν με νοιάζει ποιος φέρνει εδώ τους πρόσφυγες. Δε με νοιάζει το ότι ο πρόσφυγας τρέχει να σωθεί από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Με νοιάζει που είναι εδώ, δίπλα στο σπίτι μου, που έχει ακριβό κινητό και παριστάνει τον κυνηγημένο. Με νοιάζει να φύγει κι ας πάει στην «παρακάτω γειτονιά»”. Όποιος κοιτάζει ένα πρόσφυγα στα μάτια και βλέπει έναν άνθρωπο επικίνδυνο, κλέφτη, με ακριβό κινητό, εκ γενετής φορέα μικροβιακού φορτίου, «βρώμικο», που ήρθε στη χώρα για διακοπές, για να του «φάει τη δουλειά», τότε ας σκεφτεί… πόσο εύκολα μπορεί να παρασυρθεί από δυνάμεις μίσους όπως η Χρυσή Αυγή κι ας λέει «εγώ δεν είμαι ρατσιστής αλλά…». Από εκδηλώσεις που ενώ μπορεί να βρίσκεται και καλοπροαίρετα κάποιος κόσμος αξιοποιούνται για να διαχυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο για να κρυφτούν οι πραγματικοί υπαίτιοι, να φορτωθούν όλα στο «χρώμα». Τέτοιες προσπάθειες έχουμε δει και στο νησί μας, πίσω από την ταμπέλα του «αγανακτισμένου» ή με τη λεγόμενη «συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης – αυτοδικίας» κλπ.
Αυτοί που δολοφόνησαν τον Π. Φύσσα, που προβαίνουν σε σειρά οργανωμένων δολοφονικών επιθέσεων όπως σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αυτοί που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για φθηνά μεροκάματα προς τους εφοπλιστών, και που βομβαρδίζουν με προτάσεις τους στη Βουλή για επιπλέον φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, είναι που καλούν σε «περιφρούρηση», και εκμεταλλεύονται τη δικαιολογημένη ανησυχία μέρους του κόσμου.
Το εργατικό – λαϊκό κίνημα περιφρουρεί και διεκδικεί με τους αγώνες του, τη σύνταξη, τους μισθούς, τη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα, απομονώνει σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε γειτονιά τέτοιες λογικές. Τη ίδια στιγμή που οι φασίστες δολοφόνοι το σπρώχνουν στο να μισεί τους λαούς που βάλλονται από την πολιτική που και οι ίδιοι πιστά υπηρετούν.   
Η όποια λεγόμενη «παραβατική συμπεριφορά» , (μικροκλοπές ή και σοβαρές εμπλοκές μεταξύ προσφύγων) δεν οφείλεται στο «χρώμα», αλλά στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται κατά χιλιάδες, σε άθλιες συνθήκες από εμπόλεμη χώρα, αγανακτισμένοι και φοβισμένοι, χωρίς καμιά υποδομή αξιοπρεπούς διαβίωσης. Γίνονται θύματα διαφόρων δυνάμεων που είναι έτοιμες να τους εκμεταλλευτούν, λαθρεμπόρων κλπ. Μέσα σε συνθήκες έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  διαμορφώνεται το έδαφος και για την εμφάνιση ασθενειών, που δεν είναι «προνόμιο αλλόθρησκων». Όσοι έφτασαν  να τσακίσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, όσοι γκρέμισαν την ασφάλιση πρέπει να γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως και γιατί απειλείται η υγεία και του ίδιου του ελληνικού λαού… τη στιγμή που η κυβέρνηση επιτρέπει στα επιχειρηματικά συμφέροντα να «βάζουν το χεράκι τους» όλο και πιο αποφασιστικά. Στην όποια πρόληψη, τις εξετάσεις, τα νοσήλεια, τα φάρμακα.
Ας το σκεφτεί ο λαός μας, που δικαιολογημένα ανησυχεί, να απαιτήσει με τον αγώνα του, πρώτα και κύρια οι άνθρωποι αυτοί να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν. Παράλληλα, σχολεία, νοσοκομεία, καταυλισμοί να είναι επαρκώς στελεχωμένα, με αποκλειστική κρατική ευθύνη, μακριά από την εμπλοκή των ΜΚΟ, που δρουν ως επιχειρήσεις εκμετάλλευσης, για την προσωρινή αξιοπρεπή διαμονή τους.  
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των συμφωνιών της με την Τουρκία, την ΕΕ.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, πως μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να είναι «λαθραίοι» σύμφωνα με κάποιους; «Φιλολογικώς», όπως εκ των υστέρων έσπευσε να δικαιολογήσει τις αρχικές του δηλώσεις ο Μητροπολίτης Χίου, ακόμα και η εκκλησία πήρε θέση, αποκρύπτοντας βεβαίως τα αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης βαπτίζοντας τους πάντες «λαθρομετανάστες».
Αλήθεια, όταν μιλάμε επί της ουσίας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για μαζικές δολοφονίες, βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, αμάχων, για πνιγμένα παιδιά, πώς να χαρακτηρίσουμε αυτόν που αναζητεί μέσω των «ορισμών», των λεξικών ή του ΟΗΕ (που «νίπτει τας χείρας του» σε κάθε πολεμική επέμβαση), το αν αυτοί οι άνθρωποι έρχονται «επισήμως» και «με τη βούλα» στη χώρα μας ή αλλού;
Αγνοεί(;) το πώς αξιοποίησαν το προσφυγικό πρόβλημα οι αστικές τάξεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και άλλες όταν έτριβαν τα χέρια τους που θα υποδέχονταν νέους φθηνούς εργάτες για όσο τους βόλευε; Τι κρύβεται πίσω από μια τέτοια «φιλολογία» της εκκλησίας αν όχι η αυθόρμητη αποστροφή προς τους «βαρβάρους» μαζί βέβαια με το κουκούλωμα της ουσίας; Τι κρύβεται πίσω από τις επικίνδυνες δηλώσεις που βγάζουν λάδι την κυβέρνηση και την αστική τάξη της χώρας από τη συμμετοχή της σε μια βάρβαρη πολιτική, όταν διακηρύσσουνε από τον άμβωνα: "Οι πολιτικοί μας έχουν κατεβάσει τα παντελόνια και προσκυνούν, έχουν παραδώσει τη χώρα";
Πρόσφυγας σημαίνει πόλεμος. Ο πόλεμος δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή απλώς το αποτέλεσμα «παρεξηγήσεων» και «τσακωμών». Είναι η συνέχιση αυτής της πολιτικής. Του τσακωμού δηλαδή των οικονομικών μεγαθηρίων για τα κέρδη τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, την κατοχύρωση των κερδών μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών έναντι άλλων. Πόλεμος σημαίνει ανελέητο κυνήγι ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ άλλες λυκοσυμμαχίες όπως η BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, N. Αφρική) οι συμμαχίες καπιταλιστών που αναδύονται στη Λ. Αμερική. Τα αντικρουόμενα αυτά συμφέροντα υπηρετούνται μέσω της πολιτικής, των εκπροσώπων αυτών των δυνάμεων, δηλαδή των εκάστοτε κυβερνήσεών τους. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, ένα σύστημα γερασμένο και σάπιο. Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της προσφυγιάς, έτσι αυξάνονται τα εκατομμύρια των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων ανθρώπων που θα αυξάνονται κάθε χρόνο. Αυτά πρέπει να στοχεύει η συμμαχία του λαού για να περιορίσει και τελικά να καταργήσει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ό,τι τους συνοδεύει
Νέστορας Ξυλάς
Στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Χίου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου