Print

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

«Ακομμάτιστα» κατά των προσφύγων


 
Συγκέντρωση, αλλά χωρίς... ταυτότητα πραγματοποιείται αύριο στη Χίο, με στόχο τους πρόσφυγες. Τη διοργανώνει η αυτοαποκαλούμενη «παγχιακή επιτροπή αγώνα» στην πλατεία Βουνακίου και πρόκειται για μια συγκέντρωση που αφήνει ανοικτή την πόρτα σε φασιστικές προκλήσεις, συγχέοντας θύματα και θύτες. Σύμφωνα με σχετική αφίσα, η «επιτροπή» απαρτίζεται από διάφορες αυτόκλητες «επιτροπές αγώνα» από χωριά του νησιού και τους Συλλόγους Αγ. Σπυρίδωνα (Νερόμυλοι) και Αγ. Παρασκευής (Καθίσματα).
Η «παγχιακή επιτροπή» ζητά, ανάμεσα στα άλλα, να μη γίνουν τα δύο νέα hotspot, να κλείσουν οι δομές της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ, να κλείσει το hotspot της ΒΙΑΛ, καθώς και το κέντρο κράτησης στο Μερσινίδι. Επίσης, ζητά αναλογικότητα στην κατανομή των προσφύγων για τη Χίο, χωρίς να διευκρινίζουν που θα πρέπει να φιλοξενηθούν όσοι πρόσφυγες αναλογούν να παραμείνουν στο νησί, μιας και ζητούν το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας. Όμως, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, φάνηκε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση για το ποιοι είναι εκείνοι που τουλάχιστον υποστηρίζουν και καλύπτουν πολιτικά και ηθικά την συγκέντρωση. Οι Σταμάτης Κάρμαντζης, αντιπεριφερειάρχης Χίου (πρώην στέλεχος της ΝΔ) και Πολύδωρος Λαμπρινούδης (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Χίου εξέφρασαν τη συμπαράταξή τους.
Ο Σ. Κάρμαντζης τάχθηκε ευθέως υπέρ της συγκέντρωσης, ενώ πιο ...εκδηλωτικός ήταν ο Π. Λαμπρινούδης («Όλοι μαζί για τη Χίο»), ο οποίος τόνισε ότι όλη η Χίος πρέπει να πάει «ως μία γροθιά» στη συγκέντρωση. Στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε για το συνδυασμό ο Στέλιος Καμπούρης, το έβδομο σημείο ήταν «η συνδιοργάνωση - συμμετοχή στο παγχιακό συλλαλητήριο της Τετάρτης».
Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Με αφορμή την αυριανή διαδήλωση από την «ακομμάτιστη» και ανώνυμη «επιτροπή αγώνα», με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Χίου» αναφέρει τα εξής:


«Η επιστολή της εν λόγω "επιτροπής", παρά τις τεχνικές απόκρυψης των θέσεων της, δεν κατορθώνει να κρύψει το κομματικό προφίλ των διοργανωτών της. Φταίνε οι πολιτικές, αλλά όχι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που χωρίζουν χώρες και λαούς, σπρώχνουν εκατομμύρια στην προσφυγιά. Φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -δε φταίει μόνο, αλλά είναι συνένοχος στο έγκλημα- αλλά κουβέντα για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα ΠΟΤΑΜΙΑ και τους Κεντρώους, που στηρίζουν την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Καταδικάζουν τη βία, αλλά όχι τους φασίστες που την ασκούν -λεκτική και σωματική- και την είδαμε στη φωτιά στη Σούδα, στα δημοτικά συμβούλια και στην τελευταία διαδήλωση με τους δημοσιογράφους. Για μας λοιπόν είναι πεντακάθαρο το κομματικό και παραταξιακό προφίλ των διοργανωτών, ακουμπά στα συστημικά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, χαϊδεύει τα αυτιά των χρυσαυγιτών, τους χρειάζεται για τη βρώμικη δουλειά.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν ταυτίζει τους δήθεν ακομμάτιστους διοργανωτές της εκδήλωσης με τον απλό κόσμο, ωστόσο δηλώνει ότι δεν πρέπει στα τυφλά να ακολουθεί την οργή του και την αγανάκτησή του, αλλά στηριγμένος στην πείρα του να απομονώνει και τις φασιστικές φωνές και αυτούς που ανώνυμα τον πατρονάρουν, για να τον ρίξουν και πάλι στην αγκαλιά του διπολισμού με μπλε, πράσινους ή ροζέ κόκκους.
Οι βασικοί άξονες της μαζικής διεκδίκησης και πάλης πρέπει να είναι: Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους.
Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα. Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των hotspot με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και τη βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων».
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Τη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση να κλείσει ο καταυλισμός της Σούδας, με 19 συμβούλους της παράταξης της δημοτικής αρχής να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης του δημάρχου, Μανώλη Βουρνού (υποστηριζόμενος επίσημα από τη ΝΔ), εννέα να ψηφίζουν την πρόταση του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» του Πολύδωρου Λαμπρινούδη και οι παρατάξεις «Χιακή Συμπολιτεία» να παίρνει δύο ψήφους και μία ψήφο η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η πρόταση του δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, που υπερψηφίσθηκε, περιελάμβανε επίσης δύο σημεία, να γίνει μέσα σε διάστημα δύο μηνών η άρση του καταυλισμού της Σούδας και να συγκροτηθεί μία πενταμελής διαπαραταξιακή επιτροπή, αποτελούμενη από τον ίδιο και από έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη. Έργο της η διερεύνηση του ζητήματος και της προοπτικής μετά το κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας, στην κατεύθυνση της πρότασης του Γ. Μουζάλα για ένα νέο κέντρο που θα συνενώνει όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή, πάνω από 2.500 άτομα, με διαχείριση από ΜΚΟ. Ο Π. Λαμπρινούδης διευκρίνισε ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να συμμετάσχει την συγκεκριμένη επιτροπή. Κεντρικό δε σημείο της παράταξής του στην όλη διαδικασία ήταν η απόρριψη οποιουδήποτε ενδεχόμενου για τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Ο Μάρκος Σκούφαλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εστίασε στην δήθεν ακομμάτιστη, όπως είπε, συγκέντρωση της Τετάρτης, την οποία έσπευσαν να προπαγανδίσουν οι Κάρμαντζης, Λαμπρινούδης και Καμπούρης. Aναφερόμενος, ανάμεσα στα άλλα, στη συγκέντρωση είπε ότι «αυτή έχει και χρώμα και κόμμα και παράταξη, άλλωστε την εγκωμίασαν και ο κ. Κάρματζης και ο κ. Λαμπρινούδης που στην πρότασή του έκανε και λόγο για συνδιοργάνωση»! Τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής δε θα έπρεπε να είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά αυτοί που προκαλούν το μεταναστευτικό - προσφυγικό δράμα (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία) και ότι αυτός θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό κορμό της συνεδρίασης και το σπάσιμο της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Καυτηρίασε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο προσφυγικό και μαζί με αυτήν το γεγονός ότι αυτή (η πολιτική) ακολουθείται πιστά και σκυφτά από τη δημοτική αρχή.
Επανέλαβε τις βασικές θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Προσφυγικό υπερτονίζοντας το δικαίωμα του πρόσφυγα να μεταφερθεί όπου επιθυμεί, να φιλοξενείται με ασφάλεια και με ανθρώπινες συνθήκες σε ανοικτές δομές μέχρι να εξεταστεί το ζήτημα του ασύλου του, να στηριχτεί και να απαλυνθεί ο πόνος του, να χωροθετηθεί η λειτουργία των δομών φιλοξενίας και να εξασφαλιστεί η προσωρινή διαμονή του, να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ από κάθε σχετική δραστηριότητα, αφού αναλάβει το κράτος την όλη ευθύνη, να μη στοχοποιείται ο πρόσφυγας-μετανάστης, αλλά αυτοί που τον έκαναν πρόσφυγα.
Μετά απ' όλα αυτά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Οι βασικοί άξονες της πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για διεκδίκηση και πάλη είναι:
«Να κλείσει η Σούδα. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα. Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των hotspot με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αυτό να αναλάβει την ευθύνη χωροθέτησης και λειτουργίας χωρίς ΜΚΟ Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και τη βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα -τους πρόσφυγες- και αθωώνουν τους υπεύθυνους. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων. Όχι στη συμμετοχή του δήμου σε συγκεντρώσεις δήθεν ακομμάτιστων που αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε φασιστικές προκλήσεις, συγχέοντας θύματα και θύτες».
Εκκενώθηκε το κτίριο πρώην ΔΗΠΕΘΕ
Παράλληλα, εκκενώθηκε στη Χίο το κτίριο του πρώην ΔΗΠΕΘΕ, που εδώ και πολλούς μήνες είχε μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Την Κυριακή, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του χώρου από τις σκηνές και τις τέντες, που είχαν τοποθετηθεί σε όλο τον ελεύθερο χώρο του κτιρίου έως και το πεζοδρόμιο. Από την περασμένη Πέμπτη συνεργεία του Δήμου Χίου, συνεπικουρούμενα από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, άρχισαν τη σταδιακή μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της πόλης, καθώς και στον καταυλισμό της Σούδας, ενώ ένας άλλος αριθμός αλλοδαπών που οι αιτήσεις ασύλου είχαν εξετασθεί πήραν το δρόμο για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, σε μικρές σκηνές εντός του κτιρίου έμενε ένας μικρός αριθμός νέων. Θα ακολουθήσει σταδιακά η επισκευή όλων των ζημιών στο κτίριο και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η πλήρης αποκατάσταση του αύλειου χώρου. Τις δαπάνες θα καλύψει η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Εξάλλου χτες, εργαζόμενοι από την κοινωφελή εργασία στο hotspot της ΒΙΑΛ φεύγοντας με τη λήξη της βάρδιας τους είδαν σκασμένα τα λάστιχα των αυτοκινήτων τους, που ήταν σταθμευμένα στον δρόμο που οδηγεί στη ΒΙΑΛ.
Το περιστατικό συνέβη στους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες. Οι τελευταίοι «ξέσπασαν» σε 10 αυτοκίνητα εργαζομένων, τα λάστιχα των οποίων είχαν τρυπηθεί από αιχμηρό αντικείμενο, κατά πάσα πιθανότητα μαχαίρι. Κάποια οχήματα είχαν ένα σκασμένο λάστιχο, αλλά σε άλλα υπήρχαν δύο τρυπημένα λάστιχα και σε ένα τρία. Περιστατικά με σκασμένα λάστιχα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε οχήματα ανθρώπων που ασχολούνται με το άσυλο.
Στο μεταξύ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει καθημερινά το ζήτημα της αντίδρασης των προσφύγων και των μεταναστών, σε ό,τι αφορά στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου που κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα. Τα πρώτα απορριπτικά έγγραφα άρχιζαν να μοιράζονται εδώ και λίγες μέρες με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αντιδρούν. Το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό αφορά σε νεαρό Αφγανό, που το πρωί της Δευτέρας στο άκουσμα της απόρριψης της αίτησής του βγήκε από τα γραφεία του EASO και έκοψε τις φλέβες του με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος αιμόφυρτος. Μάλιστα αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί και πριν από ένα μήνα.
Αναδημοσίευση κειμένου  και φωτό: http://www.902.gr/27-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου