Print

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Η ΛΑ.Σ. Βορείου Αιγαίου για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό


Μυτιλήνη, 24 Μαρτίου 201
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου συζήτησε, έπειτα από επανειλημμένες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η Περιφέρεια, εκτός από υποδοχές επισήμων και δηλώσεις, ελάχιστα έκανε, χωρίς να πάρουμε υπόψη μας και ρατσιστικές ξενοφοβικές παρεμβάσεις παραγόντων της.
 
Παρεμβαίνοντας ο Περιφ. Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Κόρακας, σημείωσε ότι στις επιστολές της η ΛΑΣ ζητούσε να κληθούν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Δήμων  του Β. Αιγαίου και των μαζικών φορέων. Η απουσία τους υποδηλώνει υποβάθμιση της συζήτησης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Η υποβάθμιση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να αποτελέσει αποκλειστικό θέμα συζήτησης, με αποτέλεσμα το Περιφ. Συμβούλιο να φυλλορροήσει και κλείσει η συνεδρίαση  με ελάχιστους Συμβούλους.

Ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ αναφέρθηκε στους υπαίτιους του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων, που με τις στρατιωτικές τους επεμβάσεις στις χώρες προέλευσης και την λεηλασία του φυσικού πλούτου  τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσπαθώντας να σωθούν.  Σημείωσε επίσης τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων-και της σημερινής- που συμμετέχουν στου σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, φιλοδοξώντας μάλιστα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, Υπενθύμισε ότι αντίθετα με όσα διαδίδονται από τους φασίστες της «Χρυσής Αυγής» και άλλους ρατσιστές και ξενοφοβικόύς οι κυνηγημένοι αυτοί συνάνθρωποί μας δεν ήρθαν για να μείνουν στη χώρα μας. Ήλθαν εδώ, αφήνοντας και πολλούς πνιγμένους, γιατί συνορεύουμε  με την Τουρκία. Πολλοί ,όμως, πήγαν και στην  Ιταλία. Δεν θέλουν να μείνουν στα νησιά μας. Άλλες είναι οι χώρες προορισμού τους . Το δρόμο τους τον κλείνουν οι ιθύνοντες της ΕΕ και αντιδραστικές ρατσιστικές κυβερνήσεις χωρών της Ευρώπης.
 
Τόνισε επίσης ότι το προσφυγικό επηρέασε τον τουρισμό –όσο τον επηρέασε- κυρίως γιατί προβλήθηκε από τους «χρυσαυγίτες» και άλλους αντιδραστικούς κύκλους ως απειλή για την ασφάλεια και την υγεία καθώς επίσης και γιατί τόσο στη Μόρια όσο και στη Σούδα στη Χίο επικρατούν συνθήκες απάνθρωπες, ίσως χειρότερες και από στρατόπεδο συγκέντρωσης χιτλερικού τύπου, με τις γνωστές επιθέσεις των φασιστών, συχνά με την ανοχή τμημάτων της αστυνομίας. 
Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε και ως Π.Σ. είναι να εκφράσουμε  έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δώσει  λύση ανθρωπιάς στο πρόβλημά τους και άμεσα να εξασφαλίσει συνθήκες ανθρώπινης διαμονής και διαβίωσης για όσο χρόνο θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Να καταγγείλουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που  ακριβώς εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας με στόχο να «επαναπροωθηθούν» προς την Τουρκία.
 
Πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα:
«To Π.Σ.Β. Αιγαίου, συζήτησε, στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 2017 την συνεχιζόμενη οξύτητα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο για τους πρόσφυγες-μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους των νησιών μας.
 
Θεωρεί χρέος του να υπενθυμίσει ότι υπαίτιοι και υπεύθυνοι της τραγωδίας αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων κυνηγημένων από τον πόλεμο και την πείνα, που πέρασαν από τα νησιά μας και από την Ιταλία, είναι οι πολυεθνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι και κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων (ΝΑΤΟ, ΕΕ ΗΠΑ, Ρωσία .κ.ά.), που ανταγωνίζονται στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών – και με πολεμικές επιχειρήσεις- για τον έλεγχο των αγορών και των πηγών και διαύλων πετρελαίου και αερίου. Συνυπεύθυνες είναι και οι ελληνικές κυβερνήσεις που συμμετέχουν σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, στο όνομα της ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, μετατρέποντας έτσι το Αιγαίο και την χώρα μας ολόκληρη, σε στόχο ολέθριων αντιχτυπημάτων..
 
Το Π.Σ. καταγγέλλει, ιδιαίτερα, τις ευθύνες και την υποκρισία της ΕΕ, για την τραγωδία που έζησαν και ζουν οι πρόσφυγες καθώς  και για τον  εγκλωβισμό τους στη χώρα μας. Ανοιγοκλείνει τη «στρόφιγγα της μετανάστευσης» ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δεν διστάζει να πάρει μέτρα βίαιης καταστολής όταν τα συμφέροντα της το καλούν, Σε αυτήν την απάνθρωπη πολιτική καταστολής εντάσσονται η Συνθήκη Σένγκεν, ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ (που συζητείται από την Κομισιόν η επαναφορά της για την Ελλάδα). Είναι επίσης η συγκρότηση και δράση του ΦΡΟΝΤΕΞ, η απαράδεκτη Οδηγία για τη δυνατότητα φυλάκισης των μεταναστών χωρίς χαρτιά, ακόμη και των αιτούντων άσυλο, μέχρι 18 μήνες, που έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της και η Ελλάδα.

Το Π.Σ. θεωρεί ως άμεσα μέτρα ανακούφισης του προβλήματος τα παρακάτω:
o       Απεγκλωβισμό των μεταναστών/προσφύγων από τα νησιά μας και τη χώρα μας
o       Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στη χώρα που επιθυμούν
o       Κανένα HOT SPOT και καμιά επέκτασή τους. Ανοιχτές δομές υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας με όλα τα σύγχρονα μέσα με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.
o       Εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα με αποκλειστική κρατική ευθύνη . Καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ στον τομέα αυτό.
o       Εμβολιασμό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά (ελληνόπουλα, προσφυγόπουλα, μεταναστόπουλα).
o       Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, σίτισης και υγιεινής για όσο μένουν στα νησιά και στη χώρα μας.
o       Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως η εξελισσόμενη στη Συρία, την επιστροφή όλων των Ελλήνων  στρατιωτικών που συμμετέχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις και δυνάμεις κατοχής σε άλλες χώρες.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συγχαίρει τους κατοίκους των νησιών μας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγκαλιά σαν αυτούς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς. Τους καλούμε να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους. Να συνταχθούν στις παραπάνω διεκδικήσεις αλληλέγγυοι με τους δεινοπαθούντες μετανάστες/πρόσφυγες τις φασιστικές συμμορίες της  «Χρυσής Αυγής» που ρίχνουν το δηλητήριο του μίσους, του ρατσισμού και της απανθρωπιάς.
Τελικά το ψήφισμα καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Π.Σ. που ψήφισε άλλο ψήφισμα  που αποσιωπά τις αιτίες και τους υπαίτιους της τραγωδίας καθώς και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και περιέχει ρατσιστικές αιχμές και υπονοούμενα.
=============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου