Print

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Ομόφωνα δεκτό το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, από το Δ.Σ. για τη μεταφορά σοβαρών τομέων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση


Χίος, 3-3-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομόφωνα δεκτό το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, από το Δ.Σ. για τη μεταφορά σοβαρών τομέων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση
Ομόφωνα έγινε δεκτό το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η παράταξή μας για ψήφιση από το Σώμα στο Δ.Σ. κατά τη συνεδρίασή του στις 2-3-2017 και αφορούσε τη μεταφορά σοβαρών τομέων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση. Το παραθέτουμε ως έχει:
«Με την τροπολογία με  γεν. αριθμό: 941  και ειδικό αριθμό:  20  στο νομοσχέδιο “συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του κανονισμού 1141/2014 περί ευρωπαϊκών κομμάτων…. και άλλες διατάξεις” προβλέπεται ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ξεχωριστά ή από κοινού, οι ενώσεις τους (ΚΕΔΕ – ΠΕΔΕ - ΕΝΠΕ), τα ΝΠΙΔ στα οποία συμμετέχουν, οι επιχειρήσεις ΟΤΑ, μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα Νοσοκομεία (Δημόσια, Στρατιωτικά, εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας), τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που βρίσκονται εντός των Διοικητικών ορίων τους προκειμένου: Να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους, την μελέτη, την εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης των Δημόσιων Δομών Υγείας, τις προμήθειες (εκτός των φαρμάκων). Με τη διάταξη αυτή γίνεται ένα επιπλέον και ουσιαστικό βήμα για τη μεταφορά σοβαρών τομέων που σχετίζονται με τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση.
»Η συγκεκριμένη διάταξη επιδιώκει να μεταφέρει την ευθύνη της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, λειτουργία, προμήθειες υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων και υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Τοπική Διοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Επεκτείνει και βαθαίνει προηγούμενα μέτρα που προώθησε η Κυβέρνηση, όπως τη χρηματοδότηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, την παροχή επιδομάτων (σε χρήμα και σε είδος) ως “κίνητρα” για την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς κλπ.
»Αυτά που προβλέπει η διάταξη (ανάπτυξη δομών, υπηρεσίες, προμήθειες κλπ.) θα εξαρτώνται κάθε φορά από τη δυνατότητα των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών να τα χρηματοδοτήσουν.
»Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει παραπέρα ο δρόμος της επιπλέον επιβάρυνσης του λαού με δημοτικά τέλη και φορολογία προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα με το επιχείρημα ότι είναι σε όφελος της υγείας του λαού και με δεδομένη την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και  της άσχημης οικονομικής κατάστασης των Δήμων και των Περιφερειών λόγω της υποχρηματοδότησής τους από το κράτος.
»Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή τροπολογία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποποιείται κυβερνητικές ευθύνες και απαιτούμε την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλα όσα χρειάζονται για την ανάπτυξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (υποδομές και παροχές) που να καλύπτει απολύτως δωρεάν όλες τις λαϊκές ανάγκες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου