Print

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Γιάννης Παληός: ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι


Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα «γεφυρώνονται» οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όταν η κουβέντα πηγαίνει στις σχέσεις Ελλάδας -Νάτο  και ΕΕ , ξεχνάνε» τους καβγάδες για τα σκάνδαλα και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και δεν ακούγεται κουβέντα για την προκλητική στάση «Πόντιου Πιλάτου» που κρατάει το ΝΑΤΟ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.
Η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό δημιουργεί  κλίμα εφησυχασμού. Ότι ναι μεν η πλευρά της Τουρκίας μπορεί  να λέει  τα δικά της, όμως ο λαός μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες του στους «συμμάχους», το ΝΑΤΟ την ΕΕ, τις ΗΠΑ που μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος. Η θέση αυτή είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα και επιζήμια για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.
Η τουρκική επιθετικότητα αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η Τουρκική αστική τάξη επιδιώκει τη δική της αναβάθμιση στην περιοχή όπως και η ελληνική αστική τάξη, για την εξυπηρέτηση των κερδών, του ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας, μέσα από σχέδια ξένα για τους λαούς. Όλα αυτά μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα αντιθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων με βασικό άξονα τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας. Ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης, η κλιμάκωση της έντασης δεν συγκρίνεται με το παρελθόν, έχει ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Εκφράζεται με την αντίστοιχη κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών: Μόλις πριν από λίγους μήνες είχαμε την απόπειρα εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού, τώρα έχουμε τη σύλληψη των στρατιωτικών, ενώ έχουν προηγηθεί ανοικτές αμφισβητήσεις σε ελληνικό μάλιστα έδαφος, δεκάδων νησιών, βραχονησίδων, των συνόρων. Οι ελληνικές δηλώσεις για πιθανότητα να έχουμε νεκρό (Καμένος), οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για «ατύχημα» στο Αιγαίο, δεν είναι τυχαίες. Συν το ότι στην περιοχή έχουμε τεράστια μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα πλαίσια της περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, ασκήσεις με σενάρια πολέμου. Σε αυτά τα σχέδια η Ελλάδα συμμετέχει ολοκληρωτικά! Όλα προμηνύουν άμεσα ένα πιο θερμό επεισόδιο, που πιθανά θα οδηγήσει σε πολεμική εμπλοκή.
Το παραμύθι που εδώ και δεκαετίες ακούμε, ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για τα μέλη του έχει καταρρεύσει, ήδη από την έναρξή του. Μέσα στο ΝΑΤΟ είχαμε εισβολή και κατοχή της Κύπρου, έγινε και συνεχίζει να γίνεται μέχρι σήμερα η διχοτόμησή της, μέσα στο ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε η κρίση και το γκριζάρισμα των  Ιμίων   και σήμερα το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση του τα χαρακτηρίζει Τουρκικό έδαφος και παράλληλα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και σε άλλους γεωγραφικούς σχηματισμούς  ανοίγοντας έτσι  όλη τη βεντάλια του διεκδικήσεων της Άγκυρας, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και θεωρεί το Αιγαίο «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο ενώ μέσα στο ΝΑΤΟ συνελήφθησαν και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί για ένα συνηθισμένο, όπως όλα δείχνουν, γεγονός. Πόσα άλλα να γίνουν!
Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη σύνοδο της Βάρνας… Εκεί, αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις της Ε.Ε. και της Τουρκίας, και στην προσπάθεια να παρεμποδιστεί η επιρροή της Ρωσίας στην Τουρκία.  Επιβεβαιώθηκε το πολύπλευρο «παζάρι» των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τη διανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και των αγορών. Δεν ήταν τυχαία τα υποτιθέμενα αυστηρά μηνύματα  της συνόδου και οι προειδοποιήσεις για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο. Στον απόηχο των δηλώσεων είχαμε την άμεση απάντηση του Ερντογάν, πως αν χρειαστεί «θα πάρουμε ζωές» για τη δημιουργία της «Μεγάλης Τουρκίας».
Η ανεκδιήγητη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που εγκλωβίζει υπό άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά μας, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και εκβιασμών. Δυστυχώς σήμερα η Ελλάδα μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σηκώνει ψηλά τη σημαία των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων. Αναβαθμίζεται η βάση της Σούδας  και του Άραξου με μεταφορά και «ειδικών όπλων» δηλαδή πυρηνικών, δημιουργείται νέα βάση στην   Αλεξανδρούπολη,  ενώ όλα αυτά καθιστούν σαφές ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά «ξεπλένουν» τους Αμερικάνους και το Νάτο στην επιδίωξη τους να ελέγξουν την περιοχή.
Οι μνήμες είναι νωπές. ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι.
Αυτό και μόνο φτάνει προκειμένου να ενεργοποιεί κάθε άνθρωπο που πιστεύει στην ειρήνη και τη φιλία των λαών, ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να απαιτήσουμε την αποδέσμευση της Χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να φύγουν όλες οι «αμερικανονατοϊκες» βάσεις από την Ελλάδα, να επιστρέψουν όλοι οι φαντάροι που υπηρετούν εκτός συνόρων, να μη γίνει καμιά αλλαγή συνόρων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει άμεσα να παλέψουμε ενάντια στον πόλεμο χωρίς όμως να έχουμε και αυταπάτες. Οι καπιταλισμός έχει προ πολλού φάει τα ψωμιά του. Οι καπιταλιστές μπροστά στην κρίση και το σάπισμα του συστήματός τους, τους τεράστιους και οξυμένους ανταγωνισμούς, δεν θα διστάσουν να ανάψουν τη φωτιά νέων πολέμων. Ο πόλεμος είναι «η συνταγή τους» για να ξεκινήσουν και πάλι τα κέρδη τους.. Γνωρίζοντας ότι πόλεμος σημαίνει θάνατος, ορφάνια, καταστροφή, φτώχεια, προσφυγιά , οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας όταν, και όποτε  χρειαστεί, έχοντας υποχρέωση και καθήκον να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τις γενιές που μέλλονται να έρθουν, από αυτή τη βαρβαρότητα χωρίς όμως καμιά εμπιστοσύνη σε εκείνους που σήμερα μας σέρνουν στις πολεμικές εμπλοκές.
Ο λαός πρέπει να υπερασπίσει την πατρίδα του και να απαλλαγεί οριστικά από όσους την τινάζουν στον αέρα για τα συμφέροντα της δικής τους πατρίδας, στέλνοντάς τον να σκοτωθεί. Σήμερα, αποδεικνύεται ότι ζούμε σε μια πλούσια χώρα, με δυνατότητες τεράστιες να ζήσει ο λαός μας καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες του, με τη δική του εξουσία σε συνεργασία με τους λαούς της περιοχής. Σ’ αυτά τα πλαίσια και λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας  μας μπορεί ο λαός  να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, να αξιοποιήσει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς προς όφελός του με ισότιμούς και αμοιβαίους όρους. Χρειάζεται να έχουμε ξεκάθαρο ότι σε κάθε περίπτωση, η αστική τάξη προετοιμάζει, διεξάγει και σέρνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτή πρέπει  να ηττηθεί μέσα και έξω από τη χώρα, για να απαλλαγούμε από τον πόλεμο, σήμερα και αύριο για να ανοίξει ο δρόμος μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας του λαού, που δεν μπορεί παρά να είναι  σοσιαλιστική  κομμουνιστική.
Γιάννης Ν. Παληός
1 – 4 – 2018

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου