Print

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Νατάσα Διακορώνα: Μην εγκλωβιστείς ξανά!


Είμαστε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την Κυριακή της 5ης Ιούλη που έγινε το περίφημο δημοψήφισμα. Είμαστε 2 μέρες πριν ο λαός ξαναπάει στις κάλπες, όπως τότε.
Yπάρχει άραγε μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο λαός «την πατάει» πολύ άσχημα όταν εγκλωβίζεται σε ψεύτικα διλήμματα, όταν μπαίνει στη διαδικασία να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντιλαϊκά σχέδια; Εκείνα τα γεγονότα, η εμπειρία, μπορούν και πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου.
Ειδικά σήμερα, που πάλι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διεξάγουν μια εκστρατεία ψευτοδιλημμάτων και εκβιασμών μπροστά στην κάλπη. Διλήμματα βέβαια δεν υπάρχουν για τους Ευρωπαίους ή τις ΗΠΑ παρά μόνο αδιαφορία… αφού το Γιούρογκρουπ στις 8 Ιούλη (ακριβώς την επόμενη μέρα των εκλογών) δείχνει ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι δεδομένο, αντιλαϊκό και μνημονιακό... («αναμόρφωση» συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, κλιμάκωση πλειστηριασμών, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συγκέντρωση «ληξιπρόθεσμων οφειλών», νέα χαράτσια ΕΝΦΙΑ κλπ).

Ας πάμε όμως στον Ιούλη του 2015. Τότε, μόνο το ΚΚΕ είχε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας έναν τιτάνιο αγώνα για να δείξει στο λαό ότι και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ ήταν στην πραγματικότητα «πράσινο φως» για το νέο μνημόνιο, κάτι που τελικά - δυστυχώς για το λαό - επιβεβαιώθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος.
Παρά λοιπόν το μεγάλο λαϊκό ΟΧΙ που έκρυβε πολλές ελπίδες και προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, είχαμε μετατροπή εν μια νυκτί σε ΝΑΙ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πολύ απλά γιατί το παιχνίδι είχε κριθεί πολύ νωρίτερα.
Ουσιαστικά έβαλαν τον κόσμο να διαλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές εκδοχές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και όχι ανάμεσα στην κατάργηση ή τη συνέχιση όλων των μνημονίων και των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων, όχι ανάμεσα στην επαναφορά των απωλειών ή τη συνέχιση των θυσιών. Τον έβαλαν να διαλέξει τότε, ανάμεσα σε μνημόνιο με υπογραφή Τσίπρα και μνημόνιο με υπογραφή Γιούνκερ.
Επειδή το ΚΚΕ πάλεψε κόντρα στο ρεύμα, κάλεσε το λαό να ακυρώσει στην πράξη τα ψευτοδιλήμματα, γι' αυτό και δέχτηκε μια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας, με ενορχηστρωτή τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους τον περιστοίχιζαν.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «πολιτική αφέλεια» της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησής του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα! Ήξερε πολύ καλά που βάδιζε, τι έκανε και που πήγαινε! Κορόιδεψε μεθοδικά, οδήγησε στο τσάκισμα των απαιτήσεων, ενσωμάτωσε τις δίκαιες διαμαρτυρίες, οδήγησε τον κόσμο στην παθητική αναμονή.
Περίμενε να δεις με την κυβερνητική εναλλαγή, περίμενε την «περήφανη διαπραγμάτευση» του Βαρουφάκη… και πάμε τώρα για τον «έντιμο συμβιβασμό». Βήμα το βήμα, στο να εκπαιδευτεί ο λαός να συμβιβάζεται με τα ψίχουλα. Αυτή ήταν και η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μήνα περίπου αργότερα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και όλοι οι άλλοι, ψήφισαν το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο, που ενσωμάτωσε και όλα τα άλλα.
Στην κάλπη της 7ης Ιούλη, είναι σαφές ότι όποια κι αν είναι η διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σημασία για το λαό. Είναι σαφές ότι τα σχέδιά τους έχουν κοινό παρονομαστή, να παίρνουν από το λαό για να δίνουν στο κεφάλαιο. Σήμερα ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε κόμματα των μνημονίων και δύο ακροδεξιά/φασιστικά μορφώματα από τη μία και στο ΚΚΕ από την άλλη.
Γι' αυτό, σήμερα, η ακύρωση των ψευτοδιλημμάτων, η απόρριψη του δρόμου που μας έφερε έως εδώ, η τιμωρία όσων χρεοκόπησαν το λαό και κυρίως η ανάκαμψη της αντίστασης και της διεκδίκησης, το πέρασμα στην αντεπίθεση, έχουν έναν βασικό όρο: Ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο ίδιος ο λαός την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου