Print

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Ομόφωνη η αποδοχή των ψηφισμάτων μας για Υγεία και ΝΑΤΟ από το Δ.Σ. του Δήμου Χίου


Χίος, 3-3-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ομόφωνη η αποδοχή των ψηφισμάτων μας για Υγεία και ΝΑΤΟ
από το Δ.Σ. του Δήμου Χίου
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου, που πραγματοποιήθηκε στις 2-3-2016, τέθηκαν από την παράταξή μας και ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Σώμα τα παρακάτω δύο ψηφίσματα: α. Για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας από τους ΟΤΑ και β. Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο, τα οποία και παραθέτουμε ως έχουν:
 
Α. Για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας από τους ΟΤΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου καταδικάζει απερίφραστα τις διατάξεις που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο «παράλληλο πρόγραμμα», και με τις οποίες επιδεινώνει την ήδη  τραγική κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας, μεταφέροντας ουσιαστικά την ευθύνη της λειτουργίας τους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, απαλλάσσοντας σταδιακά το κράτος από την υποχρέωση εξολοκλήρου χρηματοδότησής τους. Επί πλέον, δίνει «γη και ύδωρ» στις ΜΚΟ, επιτρέποντάς τους να εμπλέκονται σε μια σειρά δράσεις στην υγεία και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Με μειωμένες νοσοκομειακές επιχορηγήσεις κατά 60% από το 2009 έως το 2015, οι μεγάλες ελλείψεις σε τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου μας σε προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα, αλλά και των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας της υπαίθρου του νησιού μας, καταδεικνύουν την τραγική πραγματικότητα. Στον ίδιο αστερισμό υποχρηματοδότησης κινούνται οι δήμοι, σε σημείο που να μη μπορούν να καλύψουν τις δικές τους λειτουργικές τους ανάγκες, πόσο δε μάλλον και αυτές του τομέα Υγείας, που πρόκειται να επιφορτιστούν.
ü Είμαστε αντίθετοι με την Καλλικρατική λογική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υγειονομικών - κοινωνικών υπηρεσιών και μετακύλισης του κόστους τους στις πλάτες του χιώτικου λαού.
ü  Είμαστε αντίθετοι με  διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα να οδηγούνται ακόμη και τα ασθενοφόρα από οδηγούς των ΟΤΑ και της Πυροσβεστικής, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.
ü Φτάνουν οι μέχρι σήμερα νεκροί, εξαιτίας της επικρατούσας τραγικής οικονομικής κατάστασης στον τομέα της Υγείας, που θα επιδεινωθεί κι άλλο με αυτούς  τους σχεδιασμούς.
ü Δε δεχόμαστε τους επικίνδυνους πολιτικούς σχεδιασμούς, που θέτουν σε δοκιμασία την ίδια μας την υγεία και τη ζωή. Δε δεχόμαστε να πάθουμε τα ίδια με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και δομές πρόνοιας, που δόθηκαν αρμοδιότητες χωρίς πόρους!
ü Διεκδικούμε, μαζικά και δυναμικά, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σύγχρονες, εξολοκλήρου δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες υγείας, για όλο το λαό, για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, χωρίς προϋποθέσεις.

Β. Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο

Να αποχωρήσει  το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Όχι στις επεμβάσεις ΗΠΑ-Ρωσίας –ΕΕ
και των συμμάχων τους  στη Μέση Ανατολή.
Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες και Μετανάστες
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς εμπλέκει το λαό και τη χώρα ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους επεκτατικούς ανταγωνισμούς, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή η απόφαση που συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο όνομα της «φύλαξης» των ελληνοτουρκικών συνόρων και της «καταπολέμησης των προσφυγικών ροών», στηρίχτηκε ανιστόρητα σε κοινή πρόταση των κυβερνήσεων  Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, την ώρα που η μισή Κύπρος τελεί υπό Τουρκική κατοχή δεκαετίες μετά και με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιχειρεί να εμφανίσει το ΝΑΤΟ ως «φύλακα-άγγελο», τη στιγμή που το ίδιο στηρίζει ανοιχτά τις προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της χώρας μας, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων, ως «γκρίζες ζώνες» από τη μεριά της Τουρκίας. ΗΠΑ, NATO και ΕΕ ευθύνονται για τους επεκτατικούς πολέμους στην περιοχή, τον εξοπλισμό του «Ισλαμικού Κράτους», για τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, για την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Όλοι μαζί και η Ρωσία ενδιαφέρονται για τα κέρδη των ομίλων τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ματώνουν τους λαούς της περιοχής.
Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής στο έγκλημα που διεξάγεται στην περιοχή μας. Δεν πρέπει να εξοικειωθούμε με τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο και αλλού, με την ατέλειωτη ταλαιπωρία που βιώνουν τα θύματα του πολέμου στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την κόλαση των πολεμικών συγκρούσεων στις πατρίδες τους.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

 

▪ Να ανοίξουν τα σύνορα, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας τους  μετανάστες
Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ. Αποδέσμευσή της από όλους τους οργανισμούς του πολέμου. Όχι σε νέες  επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών.
Να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις με ελληνική συμμετοχή. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω τα πλοία μας , δεν έχουν δουλειά τα στρατευμένα παιδιά μας.
Λεφτά για τους δήμους και τις Περιφέρειες, Παιδεία και υγεία. Ούτε ένα ευρώ για Νατοϊκούς εξοπλισμούς.
Άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας.
Γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές.
Εξασφάλιση ΑΜΕΣΗΣ και ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ  μετακίνησης στους τόπους προορισμού τους.
Να εξασφαλισθεί αξιοπρεπή υγιεινή διαμονή και διατροφή, μέχρι να αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.
Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και όχι μόνο αλά καρτ αναστολή εφαρμογής.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πιάσει τόπο το δηλητήριο του ρατσισμού και της φασιστικής προπαγάνδας με πρόσχημα τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου