Print

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ανοιχτή επιστολή της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου προς συντοπίτες και εκπροσώπους φορέων για το ξεπούλημα του τουριστικού χωριού Αίπους


Χίος, 28-3-2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Για το ξεπούλημα του τουριστικού χωριού του Αίπους
 
Αγαπητοί συντοπίτες, σεβαστοί εκπρόσωποι Φορέων, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου αισθάνεται την υποχρέωση να επικοινωνήσει μαζί σας, προκειμένου  να σας ενημερώσει για τα όσα διαμείβονται πίσω από την πλάτη σας, για το ξεπούλημα του τουριστικού χωριού του Αίπους από τη δημοτική αρχή, καθώς  και τις ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουμε κάνει ως παράταξη, για την αποτροπή του.
Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε και κατέθεσε, ως manager πλέον, στο δημοτικό συμβούλιο της 23ης  του Μάρτη, πρόθεση πρότασης αγοραπωλησίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του τουριστικού χωριού του Αίπους στην «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», χωρίς καμιά ενημέρωση των Βρονταδούσων, που με προσωπική εργασία έχουν δώσει σάρκα και οστά στον περιβάλλοντα χώρο του τουριστικού χωριού και που από χώρος, υποτίθεται, αναψυχής και των ίδιων, όπως ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί, τεμαχίζεται στο βωμό των χορηγών – επενδυτών.

Με καταφανή την εμμονή τους σε μια αγοραία και μπακαλίστικη λογική «κόστους οφέλους» όπως πράττουν σε κάθε παρόμοιο θέμα και με έωλα επιχειρήματα κατά την εισήγηση του θέματος, του τύπου «η Κιβωτός στηρίζει τη λειτουργία των σχολείων», «οι συζητήσεις με τον Ιερό Ναό βρίσκονται σε καλό δρόμο», χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία, απαντώντας στο «περίπου» σε κάθε ερώτηση που αφορούσε στην εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, προσπαθούσαν να υπεκφύγουν, αν αποτελεί εκποίηση ή όχι μια τέτοια πράξη.
Αυταπάτες για το ρόλο και της σημερινής δημοτικής αρχής δεν τρέφουμε, αλλά αν προχωρήσει στους σχεδιασμούς της, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή ενός καταστροφικού ντόμινο για τον τόπο μας. Η επίκληση για τα χρέη της «Προμηθευτικής Α.Ε.» και ο τρόπος θεραπείας αυτών των χρεών που, κατά τη γνώμη τους, δεν είναι άλλος από την εκποίηση των εγκαταστάσεων του Αίπους στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» με το τίμημα των 370.000€, αποτελεί το άλλοθι για να προχωρήσουν σε προδιαγεγραμμένες ενέργειες της λεγόμενης επενδυτικής χορηγίας με θύμα το Αίπος, για την οποία όλοι είμαστε σε αυτή τη φάση στο σκοτάδι ως προς την προέλευση, ενώ δημιουργούνται εύλογες απορίες για το πώς ένας οργανισμός, που κάνει συνεχείς εκκλήσεις στήριξης και καλώς τις κάνει, διαθέτει ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αγορά.
Δεν είναι δυνατό να επωμιστούν οι κάτοικοι τη διαχειριστική τακτική ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων -δίκην εταιρείας- μιας Δημοτικής αρχής, που δυστυχώς αποποιείται του βασικού της καθήκοντος να περιφρουρεί τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου.
Δεν είναι δυνατό να αγνοεί η δημοτική αρχή ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Γεωργίου Βροντάδου παραχώρησε την ιδιοκτησία του που σήμερα βρίσκεται το Τουριστικό Χωριό Αίπους στον πρώην Δήμο Βροντάδου υπό ορισμένες προϋποθέσεις που αυτήν τη στιγμή καταπατούνται κραυγαλέα, όπως τα παραχωρηθέντα να αποτελούν ες αεί περιουσία του Δήμου Βροντάδου και Ομηρούπολης στο παρελθόν , του δήμου Χίου σήμερα. Παρόλα αυτά προσπάθησε να αποφύγει την κριτική μας εντελώς κατά τη συζήτηση της εισήγησής της και  χρησιμοποίησε μισόλογα «περί συμφωνίας». 
Το αν η ανταλλαγή περιουσιών μεταξύ δήμου και «Προμηθευτικής» αποτελεί εγγύηση επιτυχίας για την «Προμηθευτική Α.Ε.», η οποία πρέπει να ξοδέψει για να επενδύσει ή να νοικιάσει, είναι ένα άλλο θέμα, πάντως  καμιά σχέση δεν έχει με τον αφανισμό της περιουσίας μας στο τουριστικό χωριό. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για  να ξελασπώσει η εταιρεία, τους οποίους προτείναμε  και όχι πουλώντας τα «ασημικά» του δήμου.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση στην ΚΙΒΩΤΟ των εγκαταστάσεων του Αίπους είτε με μειωμένο αντίτιμο, είτε ακόμα και χωρίς αντίτιμο, αλλά με τη συντήρηση και ορθή λειτουργία να ανήκει στην «Κιβωτό» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε στο παρελθόν είχαμε δώσει θετική ψήφο, αλλά και ως Βρονταδούσοι έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι στηρίζουμε την οργάνωση, το έργο και τη δράση της, με εθελοντική εργασία, με τον οβολό που δεν μας περισσεύει πια, με υλικά μέσα που η ίδια μας ζητά. Είμαστε αντίθετοι όμως με το ξεπούλημα των εγκαταστάσεων. Είμαστε αντίθετοι με τη λογική «σου παραχωρώ το σπίτι μου», και μετά να ισχύει το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Είμαστε αντίθετοι η περιουσία του δήμου να αποτελέσει βορά στην «επενδυτική χορηγία». Αυτό που στην αιωνιότητα έχει δοκιμαστεί είναι η γη και τα βουνά των προγόνων μας και όχι οι άνθρωποι και οι οργανισμοί που ιδρύουν, οι οποίοι έρχονται και παρέρχονται.
Αγαπητοί συντοπίτες, στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και δημόσια ταχθήκαμε κατά αυτής της εισήγησης που  θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί, μιας και η δημοτική αρχή τη θεωρεί ως δεδομένη.
Συμπληρωματικά πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Βρονταδούσοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν χωρίς αναστολές, χωρίς ενοχές υπέρ του ξεπουλήματος, ενώ οι αντίστοιχοι της αντιπολίτευσης έλαμψαν δια της απουσίας τους από τη συνεδρίαση. Το "γιατί" ας το κρίνει ο κάθε συντοπίτης μας και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Κλείνοντας, ο τρόπος που ενεργεί η δημοτική αρχή για εμάς χωρίς εμάς, μας προσβάλλει και μας υποβιβάζει. Ως Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου θα αγωνιστούμε με  κάθε τρόπο, με νύχια και με δόντια να μην επιτραπεί να συμβεί ο προαναγγελθείς θάνατος του τόπου μας. Σας καλούμε να πράξετε από τη μεριά σας το καθήκον σας, αφού το κλειδί για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας το κρατάμε εμείς στα χέρια μας με τη δράση μας και τη στάση μας!  

Με εκτίμηση
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου