Print

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η πρόταση – εισήγηση της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου για την «Ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων μεταξύ Δήμου Χίου & Προμηθευτικής Ομηρούπολης Α.Ε. ΟΤΑ.»


Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου της 23ης-3-2016 συζητήθηκε  η «Ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων μεταξύ Δήμου Χίου & Προμηθευτικής Ομηρούπολης Α.Ε. ΟΤΑ.» 
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου,  δια του συμβούλου της και επικεφαλής της παράταξης Μάρκου Σκούφαλου, κατέθεσε αρχικά την παρακάτω ερώτηση και τοποθετήθηκε ακολούθως ως εξής:
Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, επειδή  πολλά «περίπου» έχουν ακουστεί (κατά την εισήγηση του θέματος), δηλαδή, «ποσό είναι η εκτίμηση;», «περίπου 1.200.000€», «πόσο κοστίζουν οι ανεμογεννήτριες των Καρδαμύλων;», «δεν ξέρουμε πάνω κάτω». Αλήθεια, με αυτά τα  «περίπου» εσείς  καταθέτετε έστω και πρόθεση πρότασης αγοραπωλησιών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Ας  τα προσέχουμε  όμως  όλα αυτά , πριν οριστεί δηλαδή εκτιμητής να αρχίσουμε εμείς να εκτιμούμε, για να πετύχετε τους στόχους σας..  
Τοποθέτηση: Θέλω  να ξεκινήσω  πρώτα απ’ όλα λέγοντας  ότι εδώ  και μία εικοσαετία οι δημοτικές  παρατάξεις  που εκφράζονται και συσπειρώνουν εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα  και τους συμμάχους τους και αυτές τις ριζοσπαστικές προσωπικότητες που  επιδιώκουν  μια  αλλού τύπου διοίκηση όσον αφορά το λαό, έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά πάνω στα θέματα των εταιρειών στους δήμους. Έχοντας «λουστεί» και τη δεκαετία του ’80 των «σοσιαλιστικών νησίδων» όπου κατά  κόρον δημιουργούνταν δημοτικές επιχειρήσεις  οι οποίες τελικά, ακόμα  και οι κερδοφόρες λειτουργούσαν απομυζώντας τους δήμους, οι δε ναυαγούσες πάλι υπερχρέωναν τους δήμους. Αυτά  όλα  λοιπόν, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα  ότι δημοτικές επιχειρήσεις  και λογική επιχειρηματικών κατευθύνσεων μέσα στους δήμους, δεν είναι επ’ ωφελεία τους, αλλά τους υπερχρεώνουν κι αυτό αποδεικνύεται ότι τα βάρη μετακυλίονται στους δημότες.
Στο δεύτερο τώρα  κομμάτι, επειδή  έχουμε  «κουκιά  μετρημένα», σας διαβάζω εδώ τι πήρα χτες 22-3-2016, είναι από την «Κιβωτό του Κόσμου Αιγαίου», που είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία: «Ευχόμαστε σε όλους …» κ.λπ. και η οποία  καταλήγει… ζητάμε τρόφιμα, γάλα  μακράς διαρκείας, γαλοπούλα,  μαργαρίνη, για  να  μπορέσουμε να θρέψουμε τα  55 παιδάκια που έχουμε υπό την εποπτεία  μας. Άμα, λοιπόν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία την οποία εμείς ενισχύουμε - και εγώ  προσωπικά έχω  καταθέσει κάποια χρήματα  στην «Κιβωτό»- κάνει τέτοιες εκκλήσεις  και την ίδια στιγμή έχει 370.000€ να  καταθέσει, κάποιος επενδύει πίσω από όλα αυτά. Όταν ετοιμάζει κτίριο 2.500.000 € στην Αθήνα και την ίδια στιγμή λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο, κάποιος επενδύει. Λέγεται χορηγός επενδυτής. Στον καπιταλισμό έτσι λειτουργούν τα  πράγματα. Υπάρχουν οι χορηγοί επενδυτές. Στον ανθρώπινο πόνο, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, όπου θέλετε, αλλά  είναι χορηγίες – επενδύσεις.
Τώρα εσείς αυτή  την στιγμή φέρατε  μια εισήγηση η οποία  μπάζει από παντού, στηρίζεται σε εκτιμήσεις επί εκτιμήσεων και ξεπουλά τα «ασημικά του δήμου» με διάφορα άλλοθι και… και… και… Ασημικά του δήμου είναι. Πρώτα απ’ όλα δεν παίρνετε τα ενοίκια. Δεν το κατάλαβα. Γιατί γίνεται αυτό; Κι αν θα κάνετε εκτίμηση –ακόμα και τα 1.200.000€ που λέτε, να δω πού θα  μου βρείτε αντίστοιχο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου σε τέτοιο σύνολο. Δεν λέω ότι ο Δήμος έχει μόνο ένα ακίνητο με σύνολο  1.200.000€, αλλά  να δούμε πού θα βρείτε το αντίστοιχο μόνο του αυτής της αξίας. Στο σύνολο έχει πολύ περισσότερα. Και τα  παραδίδετε με διάφορα τερτίπια (ανταλλαγές  οικοπέδων κ.λπ.).
Θέλετε η «Προμηθευτική» να  λειτουργήσει; Δώστε της τις ανεμογεννήτριες των Καρδαμύλων που θέλετε να ανταλλάξετε  και με τα χρήματα που  θα παίρνει και που ξέρει να διαχειρίζεται σωστά -και έχει και know how-, μπορεί κάλλιστα να ξεχρεώνει το δάνειό της. Και θα το ξεχρεώσει. Παραχωρήστε της, αν θέλετε,  και το Βοτανικό –παρόλο που εμείς έχουμε έντονα ερωτηματικά για την παραχώρηση του Βοτανικού από την άποψη ότι και ιδιώτες προσπάθησαν να τον πάρουν στην πρότερη δημοτική περίοδο, αλλά  και εκεί τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και σας το είχαμε πει, αλλά κι εκεί διαφωνούσαμε και σας δίναμε άλλες λύσεις. Και επειδή υπάρχουν και θέσεις ότι η «Προμηθευτική» τα έχει καταφέρει  και με το Άγιο Γάλα, υπάρχει συγκεκριμένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται και η  «Προμηθευτική» εισπράττει ένα ενοίκιο, πράγμα που μπορεί να το κάνει και με το Βοτανικό Κήπο.
Αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί θέλετε ντε  και καλά να  μείνουμε σ’ αυτή τη λογική του ξεπουλήματος με διάφορους τρόπους που αναφέρθηκαν. Εμείς  λοιπόν λέμε ότι η  «Προμηθευτική» μπορεί να διαχειριστεί και έχει διαχειριστεί ευρωπαϊκά  προγράμματα, μπορεί ο δήμος να δει μαζί της τέτοια πακέτα  που θα της αφήσουν κάποια χρήματα, μπορεί να της παραδώσει τις ανεμογεννήτριες των Καρδαμύλων, ακόμα  και το Βοτανικό Κήπο και να συντηρείται και να αποπληρώνει τα ενοίκιά της, δεν έχει όμως αυτό καμιά σχέση με το να ξεπουληθεί το Αίπος στην Κιβωτό. Αυτή τη στιγμή το κομμάτι «Κιβωτός» εμείς θεωρούμε ότι είναι υπεραρκετό και καλύπτεται. Θα λέγαμε και ας της κάνουμε και μια σύμβαση 50-100 ετών αν θέλετε. Άλλο η παραχώρηση, άλλο το κομμάτι να μειώσουμε το ενοίκιο και άλλο το να τα ξεπουλήσουμε σε χορηγούς επενδυτές. Και τα υπόλοιπα ψιλά γράμματα (θα βάλουμε τούτο μέσα και το άλλο έξω),  είναι για αφελείς, που κανένας δεν είναι.
Κλείνω με μια φράση που μου ενεχείρισε  το στέλεχος της παράταξής μας, ο Φραγκούλης ο Κυλαδίτης, στα  λατινικά Et preterea censeo Carthago delenda est, που σημαίνει  “Και παρόλα αυτά, εκτιμώ ότι η Καρχηδόνα  πρέπει να καταστραφεί”. Θα κλείσετε κι εσείς με τη φράση «και παρόλα αυτά, εμείς πρέπει να εκφράσουμε την άποψή μας το Αίπος να ξεπουληθεί». Εμείς, λοιπόν, θα συμμαχήσουμε  και θα αγωνιστούμε, για  να μην ξεπουληθεί. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου