Print

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Οι εισηγήσεις της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου στα θέματα συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της Δημ. Κοινότητας Βροντάδου


Χίος, 2-10-2017
Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου δια των εκπροσώπων της στο Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου, Κλαίρης Κωστάλα  και Φραγκούλη Κυλαδίτη, καταθέτει τις παρακάτω εισηγήσεις στη δημόσια συνεδρίαση της 2ας-10-2017

α. Προ ημερήσιας διάταξης:
 
Πρόταση ονοματοδοσίας οδού στο Βροντάδο ή στην πόλη της Χίου, στη μνήμη του Δημήτρη Μαρουκάκη, δολοφονημένου κομμουνιστή από τη Μεταξική δικτατορία (εισηγούμαστε και καταθέτουμε στο Σώμα ολοκληρωμένη πρόταση με ιστορικά ντοκουμέντα, προκειμένου να  προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες).
 
β. Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:   
 
1. Προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018
Ήδη το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χίου έχει συζητηθεί ψηφιστεί  από τη Δημοτική Αρχή, στις 20-9-2017. Ένα πρόγραμμα αναποδογυρισμένο, που αντί να βγει από τα Τοπικά Συμβούλια ή τις συνελεύσεις των χωριών, βγήκε με το μέτρο και τους κόφτες της συγκυβέρνησης. Άρα η εκ των υστέρων συζήτηση γι’ αυτό σε τοπικό επίπεδο θεωρούμε  ότι είναι συζήτηση εκ του μη όντος. Παρόλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε στους βασικούς άξονες που οφείλει να κινηθεί Τοπική Αρχή και που είναι οι επιτακτικές λαϊκές ανάγκες:

· Σχολικές Μονάδες: Στα σχολεία και νηπιαγωγεία  του Βροντάδου θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία με υλικοτεχνικό υλικό, η ικανοποιητική θέρμανση, η συντήρηση  των παλαιών διδακτηρίων, ο αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος .
· Η καθαριότητα: Με δεδομένο το οριακό και όχι μόνιμο πλέον προσωπικό και τα αυτοκίνητα  αποκομιδής με πολλαπλά προβλήματα, θα πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις. Δεν αρκούν οι κανονισμοί που θα ψηφίζονται στο Δ.Σ αλλά η πρακτική λειτουργία, η ενημέρωση των κατοίκων, η χρήση   των μικρών  οχημάτων που να μπορούν να κυκλοφορούν στους στενούς δρόμους του Βροντάδου, και η εξασφάλιση τακτικής πλύσης των υφισταμένων κάδων για λόγους υγιεινής καθώς και η λήψη μέτρων υγιεινής, όσον αφορά την απαράδεκτη κατάσταση που  παρουσιάζεται στο οδόστρωμα από την ανεξέλεγκτη ρύπανση των ζώων.
· Εσωτερική οδοποιία: Με καταγραφή των προβλημάτων των δρόμων του Βροντάδου, πρόβλεψη επαρκών πιστώσεων ώστε σταδιακά να  βελτιωθούν και να συντηρηθούν οι δρόμοι.
· Πρόβλεψη μελέτης για τη βελτίωση της παραλιακής οδού (σε συνεννόηση με την Π.Ε. Χίου) χωρίς να αλλοιώνει το παραλιακό μέτωπο, σε ρεαλιστική βάση και ανταποκρινόμενη στην παρούσα οικονομική κρίση με αποφυγή μελετών  πανάκριβων που μπορούν  βέβαια να οδηγούν σε ιδιαίτερα  καλλωπιστικά –εξωραϊστικά  φαραωνικά έργα, αλλά  δεν ακουμπούν στην  άμεση ανάγκη  της καλής βατότητας, των σωστών πεζοδρομίων, της ασφάλειας  των πεζών.
· Κυκλοφοριακό: Δημιουργία  χώρων στάθμευσης  με αγορά και όχι ενοικίαση  όπου απαιτείται για την ενίσχυση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Πρόβλεψη μελέτης για την παράκαμψη του Βροντάδου μέσω της αγροτικής  οδού Κουκούρικα – Σταυρός.
· Αγροτική οδοποιία: Έχουμε  ήδη καταδείξει δρόμους με προβληματικά οδοστρώματα. Εντάξτε τους ένταξη τους σε πρόγραμμα  ανάλογα με το βαθμό   δυσκολίας διάβασης.
· Νερό –Ύδρευση: Ποιότητα νερού- καμιά αύξηση, αναλογική  τιμή
· Αποχέτευση: Άμεση συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΝΧ ώστε να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται είτε στο εσωτερικό δίκτυο είτε σ’ αυτό της παραλιακής.
· Αντιπλημμυρική προστασία: Καθαρισμός  χειμάρρων, ρεμάτων, σχαρών και φρεατίων όμβριων λόγω του επερχόμενου χειμώνα  αλλά και για  λόγους υγιεινής των όμορων περιοχών. 
· Ανάδειξη περιοχών Κλειδούς, Δασκαλόπετρας, συντήρηση και αποκατάσταση φωτισμού, μονοπατιού και υποδομών πηγής Ράκτη κ.λπ.
· Επαναφορά του θέματος διάσωσης και αποκατάστασης σκαριού του παραδοσιακού αλιευτικού σκάφους «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» στην περιοχή Γούβι (επισημαίνουμε την ανάγκη διάσωσής του από το 2014).
· Θέματα καθημερινότητας του λαού: Κλαδέματα δέντρων που εμποδίζουν τη διέλευση από τα πεζοδρόμια, διαχείριση παραλιών με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων.

2. Συζήτηση για την μίσθωση του ακινήτου της Δασκαλόπετρας.
Στο θέμα μίσθωσης του ακινήτου της Δασκαλόπετρας είχαμε ήδη ταχθεί στο Τ.Σ. της 11ης-8-2016. Ως ΛΑ.Σ, τότε που τέθηκε το θέμα ενοικίασης του χώρου για την υλοποίηση της πολιτιστικής υποδομής στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίσαμε θετικά στην πρόταση ενοικίασης του χώρου από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.
Εφόσον, όπως μας πληροφορεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπάρχει συναίνεση για την ενοικίαση από τη Δημοτική Αρχή  και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, να προχωρήσει αυτή και η διεκδίκηση υλοποίησης της πολιτιστικής υποδομής. Ας σημειωθεί ότι διαφωνήσαμε και στο Δ.Σ. και διαφωνούμε με το τίμημα για το ενοίκιο.
3. Ενημέρωση για την υπόθεση της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στην Κλειδού από ιδιώτη.
Η Κλειδού αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού  κάλους για τον τόπο μας, αλλά  και ένα μνημείο λαογραφικής κληρονομιάς. Κάθε φυσικό αγαθό ανήκει στο λαό και μόνο σ’ αυτόν. Θα  ήταν λοιπόν παράλογο από τη μια να ζητούμε τη δημιουργία περιβαλλοντικών μονοπατιών και από την άλλη να ανεχόμαστε τη ρύπανση και την αυθαίρετη κατάληψη της περιοχής από διάφορους ιδιώτες. Ήδη η Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου με την 16/4-8-2017 απόφασή της ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την απομάκρυνση του ιδιώτη, που καταλαμβάνει αυθαίρετα κοινόχρηστο χώρο στην περιοχή και λαβαίνοντας υπόψη
· το υπ. αριθμ. 1672/6-9-2017 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας  & Κοινωνικής Μέριμνας / Τμήμα  Περιβάλλοντος,  Υγιεινής  και Υγειονομικού Έλεγχου το οποίο αναφέρει ότι «καλείται ο Δήμος για τις δικές του ενέργειες (απομάκρυνση οχημάτων και απορριμμάτων) στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, εφόσον ο παραπάνω αναφερόμενος χώρος του ανήκει (δημοτικός-κοινόχρηστος), προκειμένου να μην δημιουργούνται ανθυγιεινές καταστάσεις…» και
 ·  το υπ’ αριθμ. 4801/8-9-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Χίου το οποίο αναφέρει ότι «…δεν είναι δυνατή η νομιμοποίηση (με έκδοση άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης) διατήρησης των ζώων στον συγκεκριμένο χώρο, καλείται ο Δήμος Χίου, εφόσον ο αναφερόμενος χώρος του ανήκει, να προβεί στις άμεσες προβλεπόμενες ενέργειες για την απομάκρυνσή τους…», φαίνεται καθαρά  ότι αρμόδιος για προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες είναι ο Δήμος Χίου, εφόσον ο χώρος του ανήκει.

4. Συζήτηση για το μουσειακό αλιευτικό σκάφος «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ».
Για το μουσειακό αλιευτικό σκάφος «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» έχουμε πλείστες φορές αναφερθεί και στο Δημοτικό και στο Τοπικό Συμβούλιο διεξοδικά με αναφορές προτάσεις, υποδείξεις. Γνωστοποιήσαμε το θέμα μέσω του Τύπου περισσότερο για να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Προτείναμε λύσεις για τη συντήρησή του, ζητήσαμε κονδύλια και ακόμη ζητάμε για την αποκατάστασή του. Φτάσαμε στο σημείο, προκειμένου  να σωθεί αυτό το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, να εκπονήσουμε σχέδιο διάσωσής του με τη συνδρομή ναυπηγού. Δυστυχώς η αδιαφορία που επιδείχτηκε διαχρονικά και από πλευράς δημοτικών και πρώην νομαρχιακών αρχών ήταν εκείνη που έφερε το μουσειακό σκάφος σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.
 
Θεωρούμε  όψιμο το ενδιαφέρον της σημερινής Δημοτικής Αρχής η οποία κατάλαβε  πολύ αργά ότι βρίσκεται μπροστά στο αναμενόμενο: την κατάρρευση του σκάφους. Για  να μην μακρηγορούμε, το χρέος της η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για τη σωτηρία του «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» την έχει πράξει στο ακέραιο. Έτσι μη ζητάτε συνενόχους.


5. Ενημέρωση για τη δημιουργία μονοπατιών περιπατητικού τουρισμού στην Κλειδού
Όπως τονίσαμε  και στο τρίτο θέμα η Κλειδού αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους για τον τόπο μας, αλλά  και ένα μνημείο λαογραφικής κληρονομιάς. Κάθε φυσικό αγαθό ανήκει στο λαό και μόνο σ’ αυτόν. Είναι φυσικό λοιπόν να ζητάμε τη δημιουργία παρόχθιων μονοπατιών, μέχρι την πηγή της, κατάλληλα διαμορφωμένων και δεμένων με το περιβάλλον, χωρίς αλλοιώσεις του χώρου (μπετόν, σίδερο κ.λπ.). Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανθρώπινη παρέμβαση στο λεπτό οικοσύστημα της Κλειδούς, η οποία (παρέμβαση) πρέπει να γίνει πολύ προσεχτικά και ύστερα από μελέτη ειδικών επιστημόνων. Θεωρούμε ότι περιπατητικός τουρισμός δεν έχει σχέση με την κερδοφορία και την πολυσυζητημένη «ανάπτυξη», αλλά με τη λαϊκή ψυχαγωγία και σωματική ευεξία των δημοτών, μικρών και μεγάλων.
 
6. Φύτευση νέων δέντρων στα παρτέρια των φοινίκων που κόπηκαν λόγω ασθένειας, και τοποθέτηση χώματος.
Ορθή θα ήταν η φύτευση νέων δέντρων στα παρτέρια των φοινίκων, που, λόγω ασθενείας, κόπηκαν. Καλό θα είναι να μελετηθεί από ειδικούς επιστήμονες ποιο είδος δέντρου έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί και να αντέξει κοντά στο κύμα, πριν φυτευτεί. Επειδή εκτός από το φαινόμενο της ασθένειας των φοινίκων διαπιστώσαμε ότι η κατεδάφιση των παλιών τσιμέντινων παρτεριών και η αντικατάστασή τους με τούβλινα δεν κατέστη αποτελεσματική από την άποψη ότι ούτε διευρύνθηκαν όσο έπρεπε, αλλά ούτε άντεξαν περισσότερο από τα προηγούμενα, προτείνουμε την αντικατάστασή τους με στιβαρές κατασκευές ικανές να αντιμετωπίσουν την πίεση του κορμού καθώς αυτός αναπτύσσεται, αλλά και στην  απροσεξία των οδηγών που προσκρούουν πάνω σ’ αυτά.
 
7. Αραίωμα των αλμύρων στον παραλιακό του Βροντάδου και τοποθέτηση μικρών πάγκων (παγκάκια).
Ο τοπικός προσδιορισμός «στον παραλιακό του Βροντάδου», που υπάρχει στο θέμα παραπέμπει αλλού. Ζητάμε ως εκ τούτου να αντικατασταθεί με το «στο νότιο μέρος της περιοχής “Πετροκάραβο”».  Ύστερα από την αντικατάσταση του θέματος στο ορθό, μπορούμε να δηλώσουμε ότι είμαστε υπέρ της αραίωσης των αλμύρων που βρίσκονται στο νότιο μέρος της περιοχής  “Πετροκάραβο”.
Η δεντροστοιχία που υφίσταται στον χώρο αυτό έχει φυτευτεί εδώ  και αρκετά χρόνια για να προστατέψει το πεδίο από τους χειμερινούς νότιους ανέμους, κουρεύεται σαν θάμνος κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ξεραθεί αφού μένει μόνο ο κορμός των δέντρων. Έτσι, προτείνουμε να  μείνουν οι υπάρχουσες αλμύρες και να αραιωθούν περίπου ανά τρία μέτρα, με την  προϋπόθεση ότι στο εξής θα κλαδεύονται ως δέντρα και όχι ως θάμνοι, όπως γίνεται μέχρι τώρα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου