Print

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου:Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά και στη φοροαφαίμαξη


Μυτιλήνη, 16 Οκτωβρίου 2017

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά και στη φοροαφαίμαξη
 
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στη Μυτιλήνη στις 11 Οκτωβρίου, με πρόσκληση της περιφέρειας Β. Αιγαίου με θέμα την κατάργηση του μειωμένου, κατά 30% , του ΦΠΑ στα νησιά και του Β. Αιγαίου, ήταν εμφανής η ελάχιστη συμμετοχή φορέων, με κραυγαλέα την απουσία των πιο άμεσα πληττόμενων, δηλ. των εργαζομένων. Πράγματι ενώ κλήθηκαν, όπως κατάγγειλε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο περιφ, σύμβουλος Σ. Κόρακας , 40 περίπου φορείς από τη Λέσβο, ακόμα και οι πιο απίθανοι για το θέμα , όπως 5-6 μουσεία ούζου(!!!)  κ.ά., δεν κλήθηκε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ούτε κανένα πρωτοβάθμιο σωματείο εργαζομένων, ούτε τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, ούτε οι αγρότες, ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι.

Η όλη συζήτηση επικεντρώθηκε στο ΦΠΑ, χωρίς καμιά έστω νύξη στην ευρύτερη φοροαφαίμαξη και  πετσόκομμα των εισοδημάτων και των κοινωνικών παροχών που υφίσταται ο εργαζόμενος. Τόνισε, εκ μέρους της ΛΑ.Σ. ότι η μείωση του ΦΠΑ, για όλα τα νησιά, επιτεύχθηκε μέσα από επίμονους αγώνες των κατοίκων των νησιών και πιέσεις στη Βουλή, κυρίως εκ μέρους των βουλευτών του ΚΚΕ.  Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να απομονωθεί ο ΦΠΑ από τα υπόλοιπα προβλήματα  των κατοίκων των νησιών, αφού και όταν κατακτήθηκε μια κάποια ανακούφιση με τη μείωση του ΦΠΑ αυτά συνέχισαν να υφίστανται.

Κατάγγειλε την δημαγωγία αυτών που θεωρούν ότι καλώς καταργήθηκε η μείωση του ΦΠΑ  στα λεγόμενα "κοσμοπολίτικα" νησιά λόγω της τουριστικής κίνησης, υπενθυμίζοντας ότι  στα νησιά αυτά οι κάτοικοί τους  και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν  τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους νησιώτες  και επιπλέον λόγω του αυξημένου βιοτικού κόστους και των συνθηκών  γαλέρας που επικρατούν στα ξενοδοχεία και στις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Να γιατί τόνισε, πρέπει να επιμείνουμε στη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Ενημέρωσε για τη σύσκεψη  που οργάνωσε στις 10 Οκτωβρίου το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για το ΦΠΑ και γενικότερα για την αφαίμαξη που υφίστανται οι εργαζόμενοι και την απόφαση που πάρθηκε για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κάλεσε σε συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις αυτές.

Κατέληξε προτείνοντας το παρακάτω  αγωνιστικό πλαίσιο (το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο ούτε καν συζητήθηκε, αφού οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς είναι ένθερμοι θιασώτες της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής  και της ΕΕ που την υπαγορεύει) :
 
 "Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εντεινόμενη ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή και στις συνεχείς μειώσεις άμεσες ή έμμεσες μισθών και συντάξεων, που υφίστανται οι κάτοικοι των νησιών μας, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, τα τελευταία χρόνια κατ’ εφαρμογή των «μνημονίων», αλλά στην πραγματικότητα, κατ’ εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., όπως αυτή εφαρμόζεται σ’ ολόκληρη την ΕΕ με «μνημόνια» ή χωρίς «μνημόνια», με πραγματικό στόχο την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και το ξεπέρασμα της κρίσης.

Αυτήν την πολιτική εφαρμόζει με ιδιαίτερη πειθαρχία και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σ’ αυτή τη φοροεπιδρομή και επίθεση στα  δικαιώματα και εισοδήματα των εργαζομένων, έρχεται να προστεθεί, σε ότι αφορά τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου  και η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά  μας καθιερώθηκε, με απόφαση της Βουλής, μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες των νησιωτών και πιέσεις στην Κυβέρνηση Ζολώτα και στη Βουλή, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα  μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» και πριν απ’ όλα το αυξημένο κόστος διαβίωσης  στις νησιωτικές περιοχές λόγω, μεταξύ άλλων, του συνεχώς αυξανόμενου κόστους αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς, ανθρώπων και προϊόντων.

Μεταξύ των παραγόντων, που επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή στα νησιά μας, είναι και οι μεγάλες  ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας δημόσιο τομέα της υγείας, λόγω των συνεχών περικοπών χρηματοδότησης του.

Επί πλέον, τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντασης των στρατιωτικών επεμβάσεων και πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, τα νησιά μας καλούνται να σηκώσουν το βάρος της μαζικής  άφιξης  προσφύγων και μεταναστών.

Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να αντισταθμίσει αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη και πιο ακριβή τη ζωή στα νησιά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή ρύθμιση» ή «προνόμιο», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση. Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη την επιδεινούμενη οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο λαός μας και με ιδιαίτερη ένταση οι κάτοικοι των νησιών μας, επιβάλλεται να αυξηθεί παραπέρα η μείωση του ΦΠΑ στο 50%..

Σημειώνουμε ότι και μια τέτοια ακόμη μείωση δεν πρόκειται να αντισταθμίσει όλους τους παράγοντες που κάνουν δύσκολη τη ζωή των νησιωτών. Αποτελεί όμως μια ανακούφιση και αναγνώριση των προβλημάτων διαβίωσης τους. 

 Επισημαίνουμε ότι παρόμοια μέτρα μειωμένων –και σε μεγαλύτερο βαθμό- φορολογικών συντελεστών εφαρμόζονται  στις νησιωτικές περιοχές και άλλων χωρών της ΕΕ.
 
Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας και ολόκληρου του Αιγαίου. τους μαζικούς φορείς τους, να εκφράσουν  δυναμικά την αντίθεσή τους στην άγρια επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα και τα δικαιώματα τους .

Να διεκδικήσουν, μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό,  από την Κυβέρνηση:
-Να μην επιδεινώσει παραπέρα την ήδη απελπιστικά δεινή κατάσταση στα νησιά μας,
-Να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν  και κάνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων μαρτύριο.
-Να μην καταργήσει τον μειωμένο  συντελεστή του ΦΠΑ κατά 30% και να τον επαναφέρει και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.
-Να καταργήσει τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, τα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου. .
-Αφορολόγητο ατομικό όριο στις 20.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
-Να εκπίπτουν από την φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού και τηλεφώνου.
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών
-Απαγόρευση πλειστηριασμών για τη λαϊκή οικογένεια.
-Να εξασφαλίσει τα δημόσια έσοδα με φορολόγηση κατά 45% των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και όχι από το πενιχρό λαϊκό ήδη πετσοκομμένο εισόδημα
        -Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στους τομείς της υγείας, πρόνοιας, παιδείας."
--------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου