Print

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Μια πρώτη εκτίμηση για το σχέδιο προϋπολογισμού της Περιφέρειας Β.Αιγαίου για το 2018 (Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου στην Οικ. Επιτροπή)


Μυτιλήνη 21/10/2017

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2018, τοποθετούμενος, εκ μέρους της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Στρ. Κόρακας, σημείωσε :

" Όπως ανέφεραν και οι εισηγητές, ο π/υ της Περιφέρειας καταρτίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου και στην ίδια κατεύθυνση με τον προϋπολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού (κ/π). Γι’ αυτό θεωρούμε χρήσιμο να αναφερθούμε σ' αυτόν.:

Πρόκειται για ένα π/υ βάναυσα αντιλαϊκό, που βαδίζει στη πεπατημένη των προηγούμενων. Ενώ διατηρεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΝΕΛ,  φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι ο π/υ στις συνθήκες του καπιταλισμού αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόκειται για ένα π/υ κοινωνικά άδικο. Η όποια κοινωνική ευαισθησία του, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση, εξαντλείται στην υπέρβαση του μνημονιακού πρωτογενούς πλεονάσματος που ανέρχεται για το 2018 στο 3.50% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει στο 3,57% (!!!) Δηλ. οι φτωχοί , από τη πλάτη των οποίων θα επιτευχθεί το πλεόνασμα και η υπέρβαση του καλούνται να φροντίσουν τους εξαθλιωμένους.

Για του λόγου το αληθές θα αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία:
- Ο κ.π προβλέπει νέα, επιπλέον βάρη για τους ήδη εξουθενωμένους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, που πλησιάζουν τα 2 δισ.

- Πιο συγκεκριμένα προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους κατά 1 δισ. που θα προέλθουν κατά 600 εκ. από έμμεσους φόρους (ανάμεσα τους και από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας) και κατά 400 εκ. από αύξηση των άμεσων φόρων που θα προέλθει από της έκπτωσης κατά 19% από το φόρο για ιατρικές δαπάνες και την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% της παρακράτησης φόρου στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

- Προβλέπονται επίσης μειώσεις κατά 500 εκ. ευρώ των δαπανών για κοινωνική προστασία και ιατρική περίθαλψη και κατά 350 εκ. της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων, σπρώχνοντας έτσι παραπέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.
 
Ο κ/π του 2018 αποκαλύπτει κραυγαλέα τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για "δίκαιη ανάπτυξη". Είναι επίσης απάτη ο ισχυρισμός ότι ο κ/π θα οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια αφού όχι μόνο δεν καταργείται κανένας μνημονιακός νόμος αλλά με την "πολυπόθητη" και από τους επιχειρηματικούς ομίλους αξιολόγηση, έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα,

Ο π/υ της περιφέρειας Β. Αιγαίου είναι ακόμα πιο προκλητικά αντιλαϊκός. Είναι ακόμα πιο άθλιος από τους προηγούμενους. Θα θυμίσουμε ότι οι  επιχορηγήσεις Υπουργείων της Περιφέρειας  στον πρώτο π/υ του "Καλλικράτης" το 2011 ήταν 45 εκ., δηλ το 50% του π/υ των τριών Νομαρχιών το 2010. Από τότε έχουμε συνεχείς μειώσεις για να φτάσουμε σήμερα στα 22,500,000. περίπου. Αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες για την μισθοδοσία υπαλλήλων και αιρετών και τα διάφορα επιδόματα, που το 2011 πληρώνονται απευθείας από το κράτος, περίπου 11 εκ., την μεταφορά των μαθητών, 6. 040.000 (6.430 το 2017), την δακοκτονία  1.988.000 (2.770.000 το 2017) και τα λειτουργικά έξοδα 2.822.000, διαπιστώνουμε ότι δεν μένει απολύτως τίποτα για να εκτελέσει έργο η Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι και οι ΚΑΠ είναι μόλις 1.550.000, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης 5.555.000 ( από 92 εκ. το  2105 και 53 εκ. το 2016), τα ίδια έσοδα 1.386.000 και το ταμειακό υπόλοιπο  4,354.000 φτάνουμε συνολικά στα 34.239.000 έναντι  38.220.000 το 2017.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι με τα ψίχουλα που υπολείπονται η Περιφέρεια δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τις οφειλές της από το 2017

Είναι φανερό, αποδείχνεται άλλη μια φορά ότι απαξιώνονται παντελώς οι δήμοι και οι περιφέρειες, Δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με Αυτοδιοίκηση αλλά έχουν περιοριστεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν είναι  τυχαίο ότι τα μέλη της οικ. Επιτροπής, που ανήκουν στη συμπολίτευση (ΝΔ), έσπευσαν χωρίς καμιά παρατήρηση να υπερψηφίσουν αυτήν την αθλιότητα που είναι ο συζητούμενος προϋπολογισμός. Έγινε εξ άλλου φανερό και μετά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ότι η ΝΔ "καλύπτεται", στα βασικά, πλήρως από τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Α. Τσίπρας και απέναντι στον Τραμπ..
 
Με τέτοιους π/υ αποκλείεται κάθε σοβαρή προοπτική έργων σε όφελος του λαού. Θα έχουμε μόνο πασαλείμματα και μερεμέτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χαλάσματα της Βρίσας που θα χάσκουν δυστυχώς στις σημερινές συνθήκες για πολύ αν δεν ξεσηκωθούν τα θύματα του Εγκέλαδου.

Θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι όσο υπερψηφίζονται τέτοιοι π/υ τόσο αυτοί θα μειώνονται. Δεν χωρά καμιά δικαιολογία για την υπερψήφιση τέτοιων π/υ. Η μόνη εξήγηση της υπερψήφισής τους είναι η πλήρης ευθυγράμμιση με την κυβερνητική φιλομονοπωλιακή και ευρωενωσιακή πολιτική. Τα περί ανάγκης λειτουργίας της Περιφέρειας είναι αβάσιμα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αφού, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπουν έργα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών(αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, πυροπροστασία κλπ).
 
Κατά την άποψη μας σωστή σύμφωνη με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, είναι η απόρριψη του προϋπολογισμού και ο αγώνας ενάντια, συνολικά, στη αντιλαϊκή πολιτική διεκδικώντας:
-Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους.
-Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.
 -Μόνιμη, σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών και των διευρυμένων αναγκών. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
-Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών.
-Ικανοποιητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών τους. -Αξιόπιστα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.
-Να μην καταργηθεί μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά μας . Αντίθετα, λόγω των γνωστών δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα νησιά, να πάει η μείωση στο 50% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκης
Φυσικά καταψηφίζουμε τον π/υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου