Print

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Απεργιακό κάλεσμα από το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου

ΑΝΩ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΒΕΤΑΣ ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 12/2/2020, ΩΡΑ 6 Μ.Μ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), όπως κάλπικα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά παραπέρα για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις.
Με το νέο Νόμο:
·     Διατηρούνται οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67 ετών για πλήρη σύνταξη ή 40 χρόνια εργασίας και 62 έτη). Αλήθεια ποιος συμβασιούχος , που βλέπει να λήγει η σύμβασή του ή ποιος δημόσιος υπάλληλος , που διορίστηκε σε μεγάλη ηλικία μπορεί να συμπληρώσει 40 χρόνια συνεχούς εργασίας; Κανείς! Μας θέλουν στις υπηρεσίες με τον ουροσυλλέκτη και το πι.
·     Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της ισότητας.
·    Διατηρείται η οριζόντια μείωση του εφάπαξ κατά 42% με βασική επιδίωξη να το καταργήσουν ολοσχερώς.
·    Το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική Ασφάλιση) εντάσσεται στον ΕΦΚΑ και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του και την ολοκληρωτική λεηλασία των αποθεματικών του (7 δις).
·  Διατηρείται η λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ως γνωστόν έχουν κλαπεί 79 δις και έχουν γίνει τζάμπα επενδυτικό χρήμα για τους τραπεζίτες, καράβια για τους εφοπλιστές κ.ά.
·   Θωρακίζουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης, που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη "εθνική σύνταξη", η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα, που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να "κουρεύονται" για τις τράπεζες, να παίζονται στη ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
·  Βάζει πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι τον ιδιωτικό Πυλώνα της Ασφάλισης, δηλαδή τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, καθιερώνοντας το περίφημο μοντέλο των 3 πυλώνων (Εθνική Σύνταξη (όχι μόνο…..), Επαγγελματικά Ταμεία, Ιδιωτική Ασφάλιση), χρόνιος πόθος του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε.
·     Επιδιώκουν να θάψουν κάθε δυνατότητα αγωνιστικής διεκδίκησης αλλά και τις δικαστικές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δις ευρώ!
Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης που μιλάει για κάλυψη των απωλειών και για γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις. 
         Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η "προσωπική διαφορά" διατηρείται. Η "προσωπική διαφορά" δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται - αύριο την κόβουν. Ρωτάμε: πώς είναι δυνατόν να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όπως δήλωσε ο Βρούτσης, τη στιγμή που στον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020, το κονδύλι (σε σχέση με το 2019) για τις Κύριες συντάξεις είναι μειωμένο κατά 155 εκατομμύρια € και για τις Επικουρικές μειωμένο κατά 71 εκατομμύρια €;
Γιατί δεν αναφέρουν στα ένθετα για το ασφαλιστικό και στις τηλεοπτικές εκπομπές, ποιο θα είναι το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης για έναν εργαζόμενο που βρέθηκε σε μια νύχτα να πληρώνεται με 511 ευρώ μεικτά (νέος κάτω των 25 ετών) ή για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως 4ωροι; Αυτά τα παραδείγματα αφορούν λίγους εργαζόμενους ή την πλειοψηφία που βρέθηκε να δουλεύει μαύρα και ανασφάλιστα, να «χοροπηδάει» από το ένα 5μηνο - 8μηνο πρόγραμμα απασχόλησης σε άλλο, να δουλεύει εποχικά;
Χαρακτηριστικά, ασφαλισμένος με 4.500 ημέρες ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 600 ευρώ πριν το ν. Κατρούγκαλου και την κατάργηση της 13ης – 14ης σύνταξης κύριας και επικουρικής, έπαιρνε συνολικά κύρια και επικουρική σύνταξη 607 ευρώ το μήνα και για 14 συντάξεις 8.498 ευρώ το χρόνο. Μετά το ν. Κατρούγκαλου – και το νόμο Βρούτση που διατηρεί το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης - παίρνει το μήνα 455€ και για 12 συντάξεις 5.458 το χρόνο, δηλαδή παίρνει 3.040 ευρώ λιγότερο ή -35,78%.
Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους επέλεξαν να καταδικάσουν όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Θα το επιτρέψουμε;
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Διεκδικούμε:
·   Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
·     Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.
·     Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.
·     Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.
·     Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της.
Μπροστά στην  απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί από την ΑΔΕΔΥ καλούμε όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της δύναμής μας να είναι σε επαγρύπνηση, να ενημερώσουν τους συναδέλφους με γενικές συνελεύσεις, να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας για την αποτροπή ψήφισης του νέο αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου
Ο Πρόεδρος                          Η Γραμματέας
Μάρκος Σκούφαλος             Σοφία Γατανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου