Print

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Δ. Τ. ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

 ΜΟΝΙΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΒΙΑΛ ΧΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Φωτό αρχείου-politischios.gr

Με το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Γενικής Γραμματείας Υποδοχής (Σ.Ε.ΣΥ.Γ.Γ.Υ.) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συναντήθηκαν  ο υποψήφιος δήμαρχος Μάρκος Σκούφαλος και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργης Αμπαζής , προκειμένου να ενημερωθούν για τα αιτήματα της απεργίας τους τις προηγούμενες μέρες , αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι , όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Στη συνάντηση έγινε καθαρό ότι  πρόκειται για ,επιτυχόντες των Προκηρύξεων ΣΟΧ 2, 3/2017, εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης,  που προσφέρουν  ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους  στα  Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης, Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές και Δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας από το έτος 2017 και κάποιοι ακόμα και από το 2016.

 Έχουν προσληφθεί  ως Διοικητικό Προσωπικό, αλλά και Προσωπικό Τεχνικών με  διαδικασίες ΑΣΕΠ και κάλυψαν  το σύνολο των αναγκών της ΥΠΥΤ.

 Από την κορύφωση της κρίσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και μέχρι σήμερα, καλύπτουν  σταθερά τις ανάγκες για προσωπικό σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που διαχρονικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν φροντίσει να προσλαμβάνουν με διάφορες ταχύτητες.

 Όλα αυτά τα χρόνια και κατ’ αποκλειστικότητα:

 1. Υποδέχονται  και καταγράφουν  τις μεταναστευτικές ροές ήδη από το έτος 2016 μέχρι σήμερα.

2. Αποτελούν τους χειριστές εγγράφων και πληροφοριακών συστημάτων διαβαθμισμένης ασφαλείας.

3. Λειτουργούν με καθήκοντα και ευθύνες μονίμων υπαλλήλων εδώ και 8 χρόνια ως επίτροποι ανηλίκων, σε επιτροπές παραλαβής υλικών, σε τεχνικά δελτία και υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων όλων των δομών και της κεντρικής υπηρεσίας.

 4. Υποστηρίζουν  την αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση όλων των φιλοξενουμένων υπηκόων τρίτων χωρών σε συνθήκες υπερπληθυσμού, ήδη στη ΒΙΑΛ βρίσκονται πανω από 700 φιλοξενούμενοι, ενώ στη Σάμο η κατάσταση είναι εκρηκτική , αφού η πολιτική εγκλωβισμού των κατατρεγμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων ,  της κυβέρνησης  και της ΕΕ, συνεχίζεται απαρέγκλιτα.

          Οι συμβάσεις τους   λήγουν στις 31/12/2023 και μέχρι στιγμής παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους ,  δεν έχουν  λάβει καμία επίσημη διαβεβαίωση για το μέλλον των συναδέλφων τους και των οικογενειών τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο , ετοιμάζονται για νέα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας , πετώντας στο δρόμο κάθε φορά έμπειρους εργαζόμενους που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες  , δεν περισσεύουν και σε κάθε περίπτωση μπορούν να καλύψουν και ανάγκες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στους δήμους και στις περιφέρειες που η υποστελέχωση  δημιουργεί πλέον λειτουργικό αδιέξοδο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε απαράδεκτη την ομηρία όλων των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή εργάζονται στα ΚΥΤ και εν προκειμένω στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, αφού σήμερα είναι η συγκεκριμένη ομάδα, την προηγούμενη μια άλλη ομάδα και στο μέλλον θα έχουμε τα ίδια.

  • Μοναδική λύση αποτελεί η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και των κατηγοριών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ή δήθεν διαγωνισμούς και νέες μοριοδοτήσεις, στη βάση  των πάγιων και διαρκών αναγκών που καλύπτουν.
  • Η  άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους  πέραν τις 31/12/23 για τη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά και για όποια  άλλη προκύπτει τέτοιο πρόβλημα  μέχρι να διευθετηθεί  μια και καλή το όλο ζήτημα.
  • Η  μετάταξη του προσωπικού των δομών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με πλήρη εξασφάλιση  των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στην αγωνιστική προοπτική του κλεισίματος των ΚΥΤ και του απεγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά μας σε συνάρτηση με τον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Ταυτόχρονα ως Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο και στην Περιφέρεια εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

ü  Να μη δημιουργηθεί καμιά νέα Δομή .Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά.

ü  Να κλείσει τώρα η ΒΙΑΛ και τα hot spots στα νησιά.

ü  Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας.

ü  Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ü  Να γίνεται μόνο Καταγραφή και Ταυτοποίηση στα νησιά!

ü  Η Ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε. να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, σε προξενεία ή ειδικά γραφεία Ευρωπαϊκών χωρών.

ü  Η απόδοση ασύλου για όσους περνούν στην ελληνική επικράτεια να γίνεται στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού .

ü  Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγγράφων με ενίσχυση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Χίος 17/9/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου