Print

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η παρέμβαση του υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου της Π. Ε. Χίου με τη ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου Μικέ Κριμιζή

 

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες

  Εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών εδώ και πολλά χρόνια από την  περίοδο της κρίσης και τις  αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν,  ζούμε ένα πραγματικό  «τσουνάμι» μέτρων που πλήττουν την καθημερινή επαγγελματική ζωή μας.

Η αγορά της Χίου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη « φοροεπιδρομή» που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ  και που σε συνδυασμό με την ακρίβεια και το  ΦΠΑ  λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα. Οι επαγγελματίες των νησιών μας βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με το βραχνά των «υποχρεώσεων» που τους οδηγούν στα  χρέη.

Α)     Ζήσαμε και στη Χίο το ζήτημα  των πλειστηριασμών που βρέθηκαν δεκάδες  δανειολήπτες  εργατικών –μικροαπασχολούμενοι – λαϊκών νοικοκυριών συνέπεια της αλόγιστης πολιτικής τους, αφού:

  • Επί ΠΑΣΟΚ, έγινε ο νόμος 3156/2003 για την «τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα» και ο 3869/2010 (ο γνωστός νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος τροποποιήθηκε αρκετές φορές από τις επόμενες κυβερνήσεις, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ, πάντα προς το χειρότερο για τους δανειολήπτες και με το πρόσχημα να μην καταφεύγουν σε αυτόν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
  • Επί ΣΥΡΙΖΑ : Ψηφίστηκε η πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds (νόμοι 4354/2015 και 4389/2016), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οποίες είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κάθε είδους, και καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Πριν ακριβώς 8 χρόνια, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ,  έκοβε τα ΕΚΑΣ, που δεν έκοβε τον ΕΝΦΙΑ αλλά έκοβε συντάξεις, που έβαζε κι άλλους νέους φόρους, τότε λοιπόν, ήταν που κατέθεσε και ψήφισε μια τροπολογία που αφορούσε το γνωστό «Ιδιώνυμο» για τους πλειστηριασμούς, που προέβλεπε την «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των πλειστηριασμών».
  •  Σημειώνεται ότι το δικαίωμα να διώχνουν μικρούς επαγγελματίες από την επαγγελματική τους στέγη το απέκτησαν τα «κοράκια» με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στο πλαίσιο της «κατεπείγουσας εφαρμογής» του μνημονίου που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

 Με τον νόμο αυτό άλλαξε ο προηγούμενος, που προέβλεπε ότι σε περίπτωση πλειστηριασμού, ο νέος ιδιοκτήτης υποχρεωνόταν να εφαρμόσει μια ήδη υπάρχουσα μίσθωση. Ο νόμος του 2015 δίνει το δικαίωμα στον νέο ιδιοκτήτη, με συνοπτικές διαδικασίες, να πετάει στον δρόμο τον ενοικιαστή. Πρόκειται για μια ακόμα ρύθμιση που πέρασε, με κριτήριο την παροχή περισσότερων κινήτρων στα «κοράκια» ώστε να «επισπεύδουν» τους πλειστηριασμούς.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παράτεινε την – έτσι κι αλλιώς τσεκουρωμένη – οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά τροποποίησε το καθεστώς προς το πολύ χειρότερο.

 Εισήγαγε στο «παιχνίδι» των πλειστηριασμών νέες έννοιες, τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα όρια της εξαθλίωσης, αλλά και αυτή του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Είναι η διάταξη που προβλέπει ότι για την προστασία της κύριας κατοικίας ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει ποσό «τέτοιο ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Με λίγα λόγια, ο όποιος διακανονισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει στα «κοράκια» όσα θα έβγαζαν αν έκαναν τον πλειστηριασμό.

  • Τη βρώμικη δουλειά την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και την συνέχισε η ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα το 2020, οδήγησε ουσιαστικά στην απώλεια κάθε περιουσίας, ολοκληρώνοντας το έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των χρεών γύρω από τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν «βουνό» υποχρεώσεων απέναντι στις τράπεζες και στο κράτος.

Β) Δεύτερη φορεεπιδρομή επιχειρείται με το ΦΠΑ ,ο οποίος  με ποσοστά 17% και 24% οδηγεί τις τιμές των προϊόντων σε δυσθεώρητα ύψη και  ιδιαίτερα με την επιβολή του χαρατσιού, για τους κατοίκους των νησιών Ψαρά και Οινούσσες   του ΦΠΑ του 24%!!!! 

Γ) Τρίτη φοροεπιδρομή η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στην κατοικία  των λαικών νοικοκυριών.

  Εμείς επισημαίνουμε ότι «σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σαρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα από τις πολιτικές στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η  κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωση  αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την ανακούφισης των μικρό ΕΒΕ και των λαϊκών οικογενειών.

 Δ)  Τέταρτη φοροεπιδρομή η Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα).

Ειδικά για τους μικρούς ΕΒΕ, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Διεκδικεί –Αγωνίζεται και Προτείνει για την ουσιαστική στήριξή τους, όταν μέσα στην πανδημία φορτώνονταν ακόμα περισσότερα βάρη και χρέη τα παρακάτω:

  • Τη γενναία διαγραφή χρεών.
  • Τη μείωση της φορολογίας μέσω κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.
  • την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου ύψους 12.000 ευρώ.
  • Τη  διαγραφή τόκων και μείωση των οφειλών προς τράπεζες.
  • Τη μείωση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Την παύση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, απαλλαγές από δημοτικά τέλη και μισθώματα δημοτικών εγκαταστάσεων.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, που περιλαμβάνει :

  • Την διαγραφή των τόκων από κεφαλαιοποίηση και αν τοκισμό.
  •  Την διαγραφή του 50% των οφειλών για δάνεια στεγαστικά έως 200.000 ευρώ, σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Το πάγωμα πληρωμής οφειλών προς τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα για ανέργους, όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση.
  •  Τη μείωση 30% των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, από επαγγελματικά δάνεια μικρών ΕΒΕ, γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι, για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.
  • Την κατάργηση όλων νομοθετικών διατάξεων που ποινικοποιούν τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών.
  •    Την επαναχορήγηση  σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης τη 13η  και τη 14η  σύνταξη, δηλ.  το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγείται το επίδομα εορτών Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και του μισού της μηνιαίας σύνταξης.

         Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ   έχει παρέμβει και  καταθέσει  τις  προτάσεις αυτές για τους αυτοαπασχολούμενους των δέκα νησιών της περιφέρειάς μας ,για να τις διεκδικήσει το Περιφερειακό συμβούλιο ,όμως δυστυχώς η περιφερειακή αρχή δέσμια των πολιτικών επιλογών και των δεσμεύσεων της, κώφευε στην αναγκαιότητα διεκδίκησής τους, για τους ακρίτες επαγγελματίες.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ απέναντι στην επόμενη μέρα που  προδιαγράφεται ακόμα πιο άγρια  από την επίθεση του κεφαλαίου και  της κυβέρνησης της ΝΔ, δηλώνει  ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση και τη συλλογική πάλη για να ορθωθούν εμπόδια σε αυτόν τον κατήφορο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή μπροστά στις κάλπες από την ισχυροποίηση της  ΛΑΙΚΗΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ που αποτελεί τον μόνο πραγματικό αντίπαλο μιας πολιτικής που έχει στο επίκεντρο τη θωράκιση των τραπεζικών και άλλων ομίλων, τσακίζοντας τη λαϊκή πλειοψηφία.

Χίος 13 Σεπτέμβρη 2023

Μιχάλης(Μικές)  Κριμιζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου